Μια... γνωστής προέλευσης ελληνική "χαζομαρίτσα" έλεγε ότι από το 2006 και μετά το "Ντέρμπι της Ιταλίας" δεν υπάρχει, διότι η Γιούβε έπαψε να έχει, τότε, μόνιμη παρουσία στη Serie Α και έμεινε τέτοια μόνο η Ίντερ. Κούνια... bella που μας κούναγε...

Είναι -πάντα- το “Ντέρμπι της Ιταλίας”. Αλλα γιατί; Απόψε το βράδι, Ίντερ και Γιουβέντους παίζουν στο Ολύμπικο της Ρώμης για το 75ο Κύπελλο Ιταλίας. Η Γηραιά Κυρία είναι η “βασίλισσα” του θεσμού, με 14 κατακτήσεις. Η Ίντερ έχει 7. Η Γιούβε υπερασπίζεται τον περσινό της τίτλο. Η ομάδα του Μιλάνου το θέλει πολύ, όχι μόνον επειδή μπορεί να χάσει τη Serie A. Ούτε επειδή θέλει να επαναλάβει τη νίκη της απέναντι στους Τορινέζους στο Σούπερ Καπ, το Γενάρη. Αλλά και επειδή έχει να κατακτήσει το Κύπελλο 11 χρόνια, από τον τελικό με την Παλέρμο, το 2011…

Αρκετοί από τους πιο πάνω λόγους έχουν να κάνουν με το γιατί το μεταξύ τους παιχνίδι έχει το όνομα “Ντέρμπι της Ιταλίας”, “Derby d’Italia“. Αλλά κανείς δεν είναι ο… κυριότερος. Ο κυριότερος είναι η παροιμιωδώς γλαφυρή γραφή και η… “κρυφή” αγάπη που είχε για την Ίντερ ο σπουδαιότερος Ιταλός δημοσιογράφος του αθλητικού ρεπορτάζ όλων των εποχών, ο Τζιάνι Μπρέρα.

Ο Μπρέρα (1919-1992) είχε ένα ξεχωριστό τρόπο γραψίματος -υπήρξε άλλωστε και σημαντικός συγγραφέας. Και ήταν γλωσσοπλάστης και “μανούλα” στους ορισμούς και τους πιασάρικους τίτλους. Πίσω στο 1967, ο Μπρέρα έκρυβε ακόμη τη συμπάθειά του για την Ίντερ με το να λέει ότι είναι οπαδός της Τζένοα. Έτσι όπως εδώ, μέχρι πριν από λίγα χρόνια, όλοι οι δημοσιογράφοι του αθλητικού δήλωναν… “Πανώνιος,” η “Απόλλωνας” στην Αθήνα και “Απόλλωνας Καλαμαριάς” στη Θεσσαλονίκη. Ήθελε, ωστόσο, να τιμά το όνομα της ομάδας όσο πιο πολύ μπορούσε -χωρίς, βέβαια, να εκτεθεί.

Τίτλοι, οπαδοί, πόλεις που εκπροσωπούν…

Στην προαναγγελία ενός αγώνα Ίντερ-Γιούβε, έτσι, ο Μπρέρα έβαλε τον… grandioso ορισμό “Ντέρμπι της Ιταλίας”. Το δικαιολόγησε ως εξής: Αφορά τις ομάδες με τους πιο πολλούς τίτλους, τους περισσότερους οπαδούς και τις δύο βιομηχανικές πόλεις-σύμβολο του “τρένου” ανάπτυξης της χώρας. Μιλάνο και Τορίνο. Ήταν σε όλα σωστός. Τότε ακόμη, οι Γιουβέντους και Ίντερ είχαν από 13 και 10 τίτλους αντίστοιχα, η δε Ίντερ είχε και δύο Πρωταθλητριών επίσης -εξ ου και οι περισσότεροι οπαδοί, άλλωστε.

Το βαρύγδουπο derby d’ Italia, όπως και πολλά άλλα του Μπρέρα (μεταξύ τους και η λέξη “λίμπερο“) πήρε τη θέση του για χρόνια, στην ιστορία. Στην Ελλάδα η ερμηνεία που του έδωσαν, όμως, είναι ότι αφορά ομάδες που έχουν παίξει πάντοτε και μόνο στη Serie A, Οπότε, είπαν, μετά το Καλτσιόπολις η Γιούβε βγαίνει απ’ την εξίσωση και ο ορισμός δεν ισχύει. Είναι μια ακόμη νεοελληνική χαζομαρίτσα που αφορά την Ιταλία και έχει γνωστή και μη εξαιρεταία πηγή. (Δεν είναι της παρούσης να πούμε ποια…)

Ο Μπρέρα, άλλωστε, θα μπορούσε τότε, ποιητική αδεία, να αποκαλέσει -για περίπου τους ίδιους λόγους- Ντέρμπι της Ιταλίας, το Μίλαν – Γιούβε. Το 1967 η Μίλαν είχε κι εκείνη 8 πρωταθλήματα και ένα Πρωταθλητριών. Και, επίσης χιλιάδες επί χιλιάδων οπαδούς στο Μιλάνο και σε όλη τη χώρα. Ατυχώς για εκείνην, ωστόσο, ο Μπρέρα δεν ήταν ένας απ’ αυτούς…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Serie A

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Γιουβέντους

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Μίλαν

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ