Ο Πατρίκ είναι πλέον αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου. Και τυπικά, πια. Διότι, ουσιαστικά είναι τέτοιο από το 1996 ήδη και μέχρι σήμερα...

Βιεϊρά: Στο Hall of Fame ως… μια κλάση μόνος του! Στις 14 Αυγούστου του 1996, προφανώς από εισήγηση του Αρσέν Βενγκέρ, που επίσημα ανέλαβε στις 22 Σεπτεμβρίου, η Άρσεναλ έκανε μια μεταγραφή που άλλαξε την ιστορία της. Τα 5.300.000 ευρώ που έδωσε στη Μίλαν για τον Πατρίκ Βιεϊρά δεν ήταν μικρό ποσό για την εποχή. Και ο Γάλλος είχε παίξει σε μόλις δύο ματς με την ιταλική ομάδα. Είχε μόλις κλείσει τα 20 και εμπειρία ποδοσφαιρική είχε μόνο από τις Κάννες, όπου όμως έπαιξε από τα 17 του και στα 19 ήταν αρχηγός της!

Ο Βιεϊρά είπε χρόνια αργότερα ότι ήξερε για τον Βενγκέρ και εξαιτίας του πήγε στην Άρσεναλ. “Θα ήταν πιο εύκολο για μένα αν είχα κάποιον να μιλάω γαλλικά”, ήταν τα λόγια του. Αλλά αυτό που άφησε άφωνους όλους δεν ήταν ποτέ τα λόγια του. Ήταν οι πράξεις του μέσα στο γήπεδο. Σε μια εποχή που το “box-to-box χαφ” δεν υπήρχε καν ως έννοια, ο Βιεϊρά… έγινε ο ορισμός της λέξης!

“Το θηρίο”… όνομα και πράγμα! Και γνήσιος ηγέτης επίσης!

Ένα θεριό (“Θηρίο” και “Ο Γίγαντας” ήταν και τα παρατσούκλια του) με μπόι 192 εκατοστά, γρήγορος, απίστευτα δυνατός,  ο Βιεϊρά έγινε μέσα σε πολύ μικρό διάστημα ίνδαλμα της κερκίδας των “Κανονιέρηδων” και συνώνυμο της λέξης ηγέτης μέσα στο γήπεδο. Επί έξι σερί χρόνια, από το 1998 ως το 2004 ήταν μέσα στην καλύτερη 11δα της Πρέμιερ Λιγκ (ο πρώτος που το κατάφερε).

Ήταν ο αρχηγός της στο πρωτάθλημα που πήρε αήττητη το 2004. Ανοιξε το σκορ στο 2-2 με την Τότεναμ που εξασφάλισε στην Άρσεναλ τον τίτλο, σκόραρε και το νικητήριο γκολ στο 2-1 με τη Λέστερ που κράτησε το αήττητο και γέννησε τον θρύλο των “Ανίκητων”, των Invicibles. Κι όλα αυτά ενώ στα 9 χρόνια που έμεινε στην ομάδα έπεσαν στα πόδια του Γιουνάιτεντ, Μίλαν, Ρεάλ

“Σημαία” της Άρσεναλ και, πλέον, Hall of Famer της Πρέμιερ

Ο Βεϊρά έπαιξε με την Άρσεναλ σε 397 ματς σε όλες τις διοργανώσεις, πέτυχε 32 γκολ και “σέρβιρε” άλλα 44 σε συμπαίκτες του. Έγινε σημείο αναφοράς για την ομάδα και, τώρα πια, είναι σημείο αναφοράς και για την Premier League. Ο Πατρίκ, μαζί με τον Γουέιν Ρούνεϊ αποτελούν τα πιο πρόσφατα μέλη του Hall of Fame του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Συναντά εκεί ονόματα όπως αυτά των Τιερί Ανρί, Στίβεν Τζέραρντ, Ντένις Μπέργκαμπ, Ερίκ Καντονά, Φρανκ Λάμπαρντ, Ρόι Κιν, Ντέιβιντ Μπέκαμ

Ως παίκτης, μετά την Άρσεναλ πήγε σε Γιουβέντους, Ίντερ και Μάντσεστερ Σίτι, αλλά από το 2011 ξεκίνησε προπονητική καριέρα. Στις Νέων της Σίτι, μετά στους Νιου Γιορκ Σίτι, τη Νις και τώρα πια, την Κρίσταλ Πάλας. Η Κρίσταλ πηγαίνει θαυμάσια ως τώρα στην Πρέμιερ, έχει εξασφαλίσει την παραμονή και είναι η μοναδική ομάδα που δεν έχει δεχθεί γκολ από τη Σίτι μέσα ή έξω. Έξω, τη νίκησε κιόλας!

Η Κρίσταλ Πάλας είναι εφέτος και στα ημιτελικά του Κυπέλλου, όπου παίζει με την Τσέλσι. Έως και εξαιρετική πορεία, δηλαδή, υπό την καθοδήγηση ενός ανθρώπου που ήταν πάντοτε ηγέτης στο γήπεδο. Και τώρα, όπως φαίνεται και από τον πάγκο… Respect!

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Premier League

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Άρσεναλ

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ