"Σκιώδεις" αποδεικνύονται κάποιοι σπόνσορες της ομάδας, που έχει ήδη γλιτώσει φτηνά τις παραβιάσεις του Financial Fair Play. Η υπόθεση γεννά υποψίες...

Τι κάνει νιάου νιάου στα (χρυσά) κεραμίδια της Σίτι; Μήπως είναι σκύλος που ξέρει ξένες γλώσσες; Ένας απόλυτα αθώος κεραμιδόγατος που, Γενάρης είναι άλλωστε, ψάχνει για ταίρι, αλλά τα νύχια του δε μπορούν να πιαστούν στο λαμπερό μέταλλο; Τίποτε απ’ τα δύο. Δηλαδή, γάτος υπάρχει εκεί. Αλλά δε μοιάζει και πολύ αθώος. Ούτε τα νύχια του είναι τόσο ανήμπορα να πιαστούν…

Γράφει ο Στέλιος Μαρκάκης

Η ιστορία πάει αρκετά πίσω. Και από την πρώτη μέρα προκάλεσε σούσουρο. Και αμφιβολίες. Που στο μυαλό των άλλων ομάδων τριγυρίζουνε, πολλές. Και δεν φαίνονται και τόσο τρελές… Η Μάντσεστερ Σίτι άλλαξε σελίδα στην ιστορία της την 1η Σεπτεμβρίου του 2008. Εκείνη την ημέρα οι Άραβες του Abu Dhabi United Group for Development and Investment, ανακοίνωσαν την απόκτησή της για περίπου 240.000.000 ευρώ.

Ανησυχία από την πρώτη στιγμή της εξαγοράς…

Το γκρουπ “για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις” ανήκει στο σεϊχη Μαζούρ Μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχιάν. Δηλαδή, ουσιαστικά, στο κράτος του Άμπου Ντάμπι, αφού ο Ζαγέντ είναι μέλος της βασιλικής οικογένειας που κυβερνά τη χώρα. Το 78% των κεφαλαίων του fund αξιοποιείται στο City Football Group -περισσότερα γι’ αυτό, μετά. Η εξαγορά της Σίτι στην ουσία από μια ξένη κρατική οντότητα είχε εξ αρχής προκαλέσει αντιδράσεις στην Αγγλία.

Όμως τα κρατικά επενδυτικά σχήματα της αραβικής χώρας διαχειρίζονται, χμ, περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Τρεις φορές το χρέος της Ελλάδας, δηλαδή. Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι το να βρεθούν νομικά γραφεία, οικονομικοί σύμβουλοι και, γενικά, όσοι απαιτούνται για να φανούν και να φαίνονται όλα καλώς και νομίμως καμωμένα, δεν αποτελεί πρόβλημα.

Ελέγχει ομάδες από την Κίνα ως τις ΗΠΑ, την Ινδία, την Αυστραλία…

Κάπως έτσι ο χρόνος κύλησε με τα όποια ζητήματα προέκυπταν, να λύνονται, εύκολα ή δύσκολα. Σήμερα, το Σίτι Φούτμπολ Γκρουπ ελέγχει, άμεσα ή έμμεσα, εκτός από την ομάδα του Μάντσεστερ και… 11 ακόμη ομάδες σ’ όλο τον πλανήτη. Στην Αυστραλία, την Ιαπωνία, την Ινδία, την Κίνα, τις ΗΠΑ, την Ουρουγουάη, την Ισπανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Βολιβία.

Κι αν στις άλλες ηπείρους το θέμα δεν εγείρει ενστάσεις, μια αγγλική ομάδα που έχει ίδια ιδιοκτησία με τη Χιρόνα, τη Λομέλ, την Τρουά, τη Βανς, όπως και να το κάνουμε, μπαίνει λίγο στο μάτι. Και της αγγλικής ομοσπονδίας και της ΟΥΕΦΑ. Διότι η παρακολούθηση τυχόν, π.χ, υπερκοστολογημένων μεταγραφών ή απόκτησης παικτών που χρεώνονται σε άλλα λογιστικά βιβλία κ.λπ., είναι πολύ δύσκολη σ’ αυτή την περίπτωση.

Ειδικά στην Αγγλία, όμως, μ’ αυτά τα πράγματα δεν αστειεύονται. Διότι και οι άλλοι “παίκτες” στην υπόθεση δεν είναι τίποτε φτωχαδάκια. Ούτε κορόϊδα. Ειδικά από τη σεζόν 2011-12, όταν μπήκε σε εφαρμογή από την ΟΥΕΦΑ το Οικονομικό Ευ Αγωνίζεσθαι, το Financial Fair Play, η Σίτι και η χρηματοδότησή της μπήκαν για τα καλά στο μικροσκόπιο. Και της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας και της Πρέμιερ.

Τα δύο χρόνια αποκλεισμού από το Τσάμπιονς Λιγκ που έγιναν… προστιματάκι

Τέλη του 2020, η λεπτομερής εξέταση αυτού του θέματος οδήγησε την ΟΥΕΦΑ σε τιμωρία διετούς αποκλεισμού της ομάδας από το Τσάμπιονς Λιγκ. Συν 30.000.000 πρόστιμο. Αιτία ήταν η -υπερβολική- χρηματοδότησή της από την Etihad. Η αεροπορική εταιρεία, τυπικά δεν έχει σχέση με την ιδιοκτήτρια εταιρεία της Σίτι. Αλλά στο χαλιφάτο, όλα είναι κρατικά. Και συγχρόνως, η Etihad είναι σπόνσορας και σε αρκετές ακόμη ομάδες του γκρουπ.

Αυτό το… νιάου-νιάου ακούστηκε γερά. Η Σιτι προσέφυγε στο CAS το οποίο τα βρήκε όλα καλά. Με 10.000.000 ευρώ (το εβδομαδιαίο χαρτζιλίκι ενός τριτανιψιού του Ζαγέντ, δηλαδή) η ομάδα πέρασε κι αυτό το εμπόδιο αβρόχοις ποσί. Τις τελευταίες μέρες, ωστόσο, η Αγγλία βουίζει και πάλι.

Αν και η Σίτι ανακοίνωσε έσοδα για το 2020-21 άνω των 270.0000.000 ευρώ -ξεπέρασε και τη συμπολίτισσα Γιουνάϊτεντ που ήταν στην 1η θέση –πριν από ένα μήνα η ομάδα ενημέρωσε ότι δεν έχει πλέον σπόνσορα την 3key. Μια τσέχικη εταιρεία που ασχολείται με κάθε τι γύρω απ’ τα κρυπτονομίσματα. Αιτία ήταν οι κατηγορίες ότι η 3key κινείται στα όρια της νομιμότητας σε κάποια ζητήματα και, επίσης, ότι δεν έχει κάν διευθυντικό σχήμα!

Σπόνσορας χωρίς… υπαλλήλους και αντιπρόσωπο με πάγια κεφάλαια 1.500 ευρώ!

Τώρα όμως εγείρονται σοβαρά ζητήματα και με τη WEGA, μια εταιρεία με την οποία συνεργάζεται απ’ το 2015. Η ιστοσελίδα Off The Pitch ερεύνησε τη WEGA και διαπίστωσε μια σειρά από προβληματικά στοιχεία. Η μητρική της εταιρεία έχει ιστοσελίδα κατεβασμένη “για συντήρηση”. Η ίδια η WEGA δε φαίνεται να παρέχει κανένα προϊόν αυτή τη στιγμή στην αγορά. Ούτε το app της υπάρχει στο Play Store ή το Apple Store. Εδράζεται στην Ελβετία, αλλά ο αριθμός τηλεφώνου επικοινωνίας που έχει δηλωμένο στο Μάντσεστερ δε λειτουργεί.

Επιπλέον, ως διεύθυνση αλληλογραφίας δηλώνει μια ταχυδρομική θυρίδα στο Λονδίνο και δεν παρουσιάζεται πουθενά να έχει έστω και έναν υπάλληλο! Τέλος, η αντιπρόσωπός της εταιρεία στην Αγγλία ονομάζεται Gleevest Capital Limited. Η έδρα της είναι ένα σπίτι στο Γουότφορντ, δηλώνει πάγια των… 1.500 ευρώ και κύκλο εργασιών περί τις 17.000 ευρώ!

Η Σίτι ρωτήθηκε από την ιστοσελίδα για όλα αυτά τα παράξενα, αλλά η ομάδα αρνήθηκε να απαντήσει. Ποιος ξέρει; Μπορεί χθες κιόλας να διέκοψε τη συνεργασία της και μ’ αυτό τον μακροχρόνιο σπόνσορά της. Αλλά αυτό το δεύτερο “νιάου νιάου” στα χρυσά κεραμίδια της, μάλλον δε θα μείνει έτσι.

Το “οικονομικό ντόπινγκ” και ο σπόνσορας στον τομέα των… “Ξενοδοχείων Πολυτελείας”!

Η ομάδα ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων πριν από λίγες μέρες όταν ανακοίνωσε ότι ένας ακόμη συνεργάτης της -στον ανεξήγητο τομέα των “Ξενοδοχείων Πολυτελείας” (!) – είναι το Emirates Palace. Ένα κρατικό ξενοδοχείο του Άμπου Ντάμπι, δηλαδή. Τα σχόλια -ειδικά των οπαδών της Λίβερπουλ- στα σόσιαλ μίντια ήταν πολλά. Και καυστικά.


Ο ντόρος μεγαλώνει στην Αγγλία ότι η Σίτι βρίσκει νομότυπους τρόπους να χρηματοδοτείται, στην ουσία από τους ιδιοκτήτες της, μέσω χορηγών που είτε δεν υπάρχουν είτε λειτουργούν ως “μπροστινοί”. Αλλά η Πρέμιερ έχει πολλούς ιδιοκτήτες που επίσης μπορούν να βρουν σπόνσορες-κελύφη, επιτήδεια νομικά γραφεία και τετραπέρατες λογιστικές εταιρείες προκειμένου να παρακάμψουν κανονισμούς και να ενισχύσουν αθέμιτα τις ομάδες τους. Οι φίλοι του ποδοσφαίρου στη χώρα έχουν ήδη βρει και ορολογία για κάτι τέτοιο. Το ονομάζουν “οικονομικό ντόπινγκ”.


Αν αρχίσουν και οι άλλοι να το κάνουν, η Πρέμιερ θα κλονιστεί σοβαρά. Όμως, το ποδόσφαιρο στην Αγγλία δεν είναι απλώς ένα αθλητικό θέαμα. Είναι ένα πελώριο κοινωνικό κίνημα με βαθιές ρίζες στο θυμικό, τις παραδόσεις, αλλά και την καθημερινότητα των ανθρώπων. Και βασίζεται στην προϋπόθεση ότι το παιχνίδι παίζεται τίμια και επί ίσοις όροις. Αν κατάμουτρα πάψει να ισχύει αυτό, θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα. Η Σίτι παίζει με τη φωτιά…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Premier League

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Μάντσεστερ Σίτι

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ