Ο Γάλλος αποχωρεί από το Μάντσστερ και αφήνει πίσω του ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και... ένα σωρό λεφτά στον κουβά με τα δάκρυα της "στερνής γνώσης" για την ομάδα... Έχει πλέον να αποδείξει ότι εκτός από ταλέντο έχει και προσωπικότητα και χαρακτήρα...

Πογκμπά-Γιουνάιτεντ: Ένα… μελόδραμα 200.000.000! Είτε -πάλι- στη Γιουβέντους, είτε κάπου αλλού, ο Γάλλος μέσος αποτελεί πια (ξανά) παρελθόν για τους “Κόκκινους Διαβόλους”. Διότι, λογικό είναι, μια… μελό ιστορία να ξεκινάει μ’ έναν πικρό αποχαιρετισμό. Και στην πορεία να ‘χει κι άλλον έναν. Μόνο που, αυτή η δεύτερη φορά είναι πολύ πιο… ακριβή. Και πολύ πιο σοβαρή για τον ίδιο τον παίκτη.

Ο Πογκμπά δεν είναι πια ο 19χρονος που, το 2012, έφυγε από τη Γιουνάιτεντ ως όχι αρκετά ταλαντούχος. Ούτε όμως και ο 23χρονος που, ελέω και μακαρίτη Μίνο Ραϊόλα έκανε την ομάδα να χτυπήσει… 105.000.000 φορές το κεφάλι της στον τοίχο για να τον πάρει, το 2016, πίσω, από τη Γιουβέντους.  Έκλεισε πια τα 29 του, στις 15 Μαρτίου. Και, έχει, πλέον, κάτι να αποδείξει.

Είτε ότι παραμένει η χαφάρα των 24 καρατίων που όλοι απολαύσαμε στη “Γηραιά Κυρία” -άρα η Γιουνάιτεντ είναι που φταίει για την πορεία του εκεί. Είτε ότι, καλώς ή κακώς -δε θα είναι η πρώτη φορά που το βλέπουμε- στα 29 του είναι πλέον μια σκιά εκείνου του “γιουβεντίνικου” εαυτού του -άρα φταίει ο ίδιος και το κεφάλι του, που αλλάζει κάθε τόσο χρώματα…

Μια πολύ μικρή για την αξία, το κόστος και το ταλέντο του προσφορά…

Οι ποδοσφαιρικοί αναλυτές στην Αγγλία έχουν πολλές φορές αναζητήσει τους λόγους που ο πιτσιρικάς Πογκμπά των 34 γκολ και των 40 ασίστ σε 178 ματς για τη Γιούβε, είχε τη μια σεζόν χειρότερη απ’ την άλλη στο Μάντσεστερ, στα καλύτερα ποδοσφαιρικά του χρόνια. Όταν γύρισε εκεί, ο κόσμος όλος ήταν έκθαμβος από τις ικανότητές του. Με τη Γαλλία είχε μόλις φτάσει στον τελικό του EURO. Και, με τα χρώματά της παραμένει εξαιρετικός. Και, βέβαια, Παγκόσμιος Πρωταθλητής του 2018. Πέρυσι πήρε και το Nations League μαζί της.

Στη Γιουνάιτεντ όμως έκανε ένα καλό ξεκίνημα, πήρε ένα Europa League κι ένα Λιγκ Καπ. Και το 2019 το έκλεισε με διψήφιο αριθμό γκολ (16) και ασίστ. Και ως εκεί. Για έναν παίκτη της κλάσης του -της κλάσης που έδειξε στη Γιούβε, τουλάχιστον- τα 39 γκολ και οι 51 ασίστ σε 233 συμμετοχές δεν είναι και εξευτελιστικοί αριθμοί. Σίγουρα όμως δεν είναι και ιδιαίτερα κολακευτικοί. Και πάντως, όχι αντιπροσωπευτικοί μιας μεταγραφής αξίας 105.000.000 ευρώ με αμοιβή 18.000.000 ευρώ το χρόνο.

Μια σχέση που έχει κοστίσει πάνω από 200.000.000 ευρώ!

Ο Πογκμπά, με άλλα λόγια, έχει κοστίσει στη Γιουνάιτεντ πάνω από 200.000.000 ευρώ ως τώρα. Αλλά φεύγει -ξανά- χωρίς να φέρει στα ταμεία της ούτε ένα. Και, το κυριότερο; Χωρίς να της έχει δώσει και την ποιότητα στο κέντρο που όλοι περίμεναν από εκείνον.  Ούτε οι συμπεριφορές του ήταν ιδιαίτερα τιμητικές όλα αυτά τα χρόνια. Συχνά πειθαρχικά παραπτώματα, ακόμη συχνότερα… κουρέματα και βαφές στο μαλλί, ενώ ο κόσμος… καιγόταν, παράξενες σχέσεις με τους προπονητές, τους οπαδούς, τον Τύπο…

Αν το πρόβλημά του, όπως έχουν πει κάποιοι, ήταν ότι προτιμά τη θέση του αριστερού χαφ και όχι του κεντρικού, είναι κάτι που ο ίδιος δεν το δήλωσε ποτέ ανοιχτά. Αν ήταν, επίσης, το γεγονός ότι χωρίς ένα σπουδαίο αμυντικό χαφ πλάι του, δεν μπορεί να βγαίνει όσο μπροστά θέλει, επίσης είναι ένα ζήτημα που θα μπορούσε να έχει λυθεί. Ή έστω να συζητηθεί.

Βεβαίως, μπορεί κάποιος να βρει ως ελαφρυντικό για τον παίκτη, ότι τα χρόνια του στην ομάδα έχει τύχει να είναι και πολύ κακά χρόνια συνολικά για το σύλλογο. Ο Μουρίνιο πήρε τίτλους, αλλά άφησε μπάχαλο στα αποδυτήρια (και ειδικά με τον Πογκμπά είχε κάκιστες σχέσεις). Ο Σόλσκιερ δεν κατάφερε να πάρει το Γιουρόπα του 2021 απέναντι στη Βιγιαρεάλ -κάτι που ίσως άλλαζε πολύ το κλίμα στη Γιουνάιτεντ. Και η περίπτωση Ράνγκνικ είναι, απλώς, για γέλια και για κλάματα.

Πρέπει να αποδείξει ότι έχει προσωπικότητα και χαρακτήρα…

Όμως και το νόμισμα αυτό έχει δύο όψεις. Μπορεί τα χρόνια για το σύλλογο να μην ήταν καλά. Αλλά, αν πρώτος πρώτος ένας παίκτης σαν τον Πογκμπά δεν πάρει την κατάσταση στα πόδια του ακριβώς για να αναγεννηθεί η ομάδα, ποιος θα το κάνει; Το γεγονός ότι ο Έρικ Τεν Χαχ δίνει, πριν καν…καθίσει στον πάγκο, το “ΟΚ” για να φύγει ο Γάλλος ως ελεύθερος είναι η τελευταία πράξη στο πανάκριβο μελόδραμα και λέει πολλά.


Για την ακρίβεια λέει αυτό που ο ίδιος ο παίκτης έχει κάνει τον ποδοσφαρικό κόσμο να υποθέτει σοβαρά. Ότι, δηλαδή, ταλέντο μπορεί να έχει με τα καντάρια. Αλλά για τα δύσκολα είναι “λίγος”, χωρίς την απαραίτητη ηγετική προσωπικότητα και χωρίς, επίσης, ένα ιδιαίτερα καλό χαρακτήρα, που φέρνει υγεία και ηρεμία στα αποδυτήρια. Μακάρι να τα διαψεύσει όλα αυτά στην επόμενη ομάδα του. Από το Μάντσεστερ, πάντως, φεύγει και αφήνει πίσω του ανεκπλήρωτες προσδοκίες και 213.000.000 ευρώ στον… κουβά με τα δάκρυα της “στερνής γνώσης” που όλοι θέλουν να είχαν πρώτα…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Premier League

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ