Ένα... κρυφό χαρτί (στην κυριολεξία κιόλας!) κρατούσε στο ματς με τη Σέφιλντ ο γκολκίπερ της Φόρεστ που έγινε ο ήρωας του ματς με τις αποκρούσεις του σε τρία πέναλτι. Και είχε να κάνει με κάτι που... ποτέ δε συμπάθησε ως πιτσιρικάς...

Νότιγχαμ: Ο… μελετηρός της ήρωας, Μπρις Σαμπά! Ένα όνειρο που έχει να ζήσει από το 1999 είναι έτοιμη να γιορτάσει η Φόρεστ, που την Κυριακή, 29 Μαΐου παίζει με τη Χάντερσφιλντ στον τελικό ανόδου στην Πρέμιερ Λιγκ. Εκείνη την εποχή, ο Μπρις Σαμπά βρισκόταν στην Ακτή Ελεφαντοστού, με τον πατέρα του οικονομικό μετανάστη απ’ το Κογκό, όπου είδε το φως της ζωής, στις 25 Απριλίου του 1994.

Την επόμενη χρονιά, ο μικρός Μπρις ταξιδεύει ασυνόδευτος για τη Γαλλία και τη Χάβρη. Μένει με συγγενείς, μέχρι να έλθουν μετά από έξι μήνες στην πόλη και οι γονείς του. Ξεκινάει και σχολείο. Αλλά τα βρίσκει πολύ δύσκολα. Δεν μπορεί να θυμηθεί τίποτε απ’ όσα διαβάζει και δεν έχει κλίση στα γράμματα. Έχει όμως για το ποδόσφαιρο. Από τα 12 του, στις Ακαδημίες της Χάβρης, ο Σαμπά φτάνει μέχρι και την πρώτη ομάδα, στα 17 του.

Λίγο πριν κλείσει τα 19 του, Γενάρη 2013, ο Ζοζέ Ανιγκό, τότε προπονητής της Μαρσέιγ (πέρασε κι από την Ελλάδα, σε Λεβαδειακό και Πανιώνιο), τον καλεί στο τηλέφωνο. Τον θέλει στην ομάδα. Ο Σαμπά νομίζει ότι του κάνουν φάρσα. Και… κλείνει το τηλέφωνο. Ευτυχώς χωρίς τίποτε… “γαλλικά” επίσης. Οπότε το τηλέφωνο ξαναχτυπάει. Κι αυτή τη φορά πιστεύει ότι είναι ο Ανιγκό. Και ο επόμενος σταθμός του είναι, έτσι, η Μασσαλία.

Ο Μοντεστό, ο Ανιγκά και η Νότιγχαμ…

Εκεί, ωστόσο, ποτέ δεν καταφέρνει να εκθρονίσει τον “δήμιο” του ΠΑΟΚ στην Κόνφερενς, Στιβ Μανταντά. Φεύγει δανεικός για τη Νανσί και μετά, το 2017, με ελεύθερη μεταγραφή για την Καέν. Εκεί, κάνει γεμάτες και καλές χρονιές. Τον Ιούλιο του 2019, ο Φρανσουά Μοντεστό είναι ο νέος τεχνικός διευθυντής της ομάδας. Ο Μοντεστό έχει προσωπική σχέση με τον Ανγικό. Και μεγάλη εμπιστοσύνη στην κρίση του. (Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, άλλωστε, θα γίνει και αρχισκάουτερ της ομάδας για 7 μήνες).

Και κάπως έτσι, για περίπου 2.000.000 ευρώ ο Σαμπά γίνεται παίκτης της Φόρεστ. Και βασικός της γκολκίπερ σχεδόν από την πρώτη μέρα (με εξαίρεση ένα μικρό διάστημα, όταν είχε έλθει σε ρήξη με τον Σαμπρί Λαμουσί).  Ως τώρα, έχει γράψει μαζί της 132 συμμετοχές κι έχει μαζέψει 44 clean sheets. Εφέτος έχει ήδη 44 συμμετοχές με την ομάδα, τις 42 στην Τσάμπιονσιπ. Με 14 clean sheets στο πρωτάθλημα έχει μεγάλη συνεισφορά στην πορεία της ομάδας. Και, φυσικά, τα τρία πέναλτι που απέκλεισε στο ματς με τη Σέφιλντ του έχουν δώσει πια χαρακτήρα ήρωα!

Το σημαντικότερο -για τον παίκτη, αλλά και τη Νότιγχαμ; Ο Σαμπά μπορεί να μην τα πήγε και τόσο καλά στο σχολείο. Αλλά στη μπάλα ήταν ανέκαθεν πολύ μελετηρός! Πριν από το παιχνίδι, αποκάλυψε ότι είχε σημειώσει σ’ ένα χαρτάκι πώς συνήθως εκτελούν τα πέναλτι οι παίκτες της αντίπαλης ομάδας. Και αυτές οι σημειώσεις του έπαιξαν μεγάλο ρόλο στο να βρεθεί η Φόρεστ στον μεγάλο τελικό του Γουέμπλεϊ…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Premier League

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ