Αριθμοί, πράξεις, αλλά και ποδοσφαιρικός χαρακτήρας δείχνουν όλα ότι ο Ολλανδός είναι μάλλον η καλύτερη επιλογή για τον πάγκο μιας ομάδας που, πάνω απ' όλα, δείχνει αλλοπρόσαλλη και χωρίς αγωνιστικό προσανατολισμό...

Μάντσεστερ; Μπα! Μάλλον… ΜάντσεσΤεν (Χαχ)! Για να μην τρελαθούμε κιόλας, η Γιουνάιτεντ δεν έχει κακό αγωνιστικό υλικό. Αδυναμίες υπάρχουν. Αλλά  σε κάποιες θέσεις διαθέτει έως και εξαιρετικούς παίκτες. Τι δεν έχει -και δε μπορεί να βρει τα τελευταία χρόνια; Σταθερότητα στην απόδοση και αγωνιστικό προσανατολισμό. Έχει δώσει ένα σκασμό λεφτά σε μεταγραφές. Και έχει δοκιμάσει στον πάγκο έως και… shadow-coach, σκιώδη προπονητή, όπως είναι ο Ράνγκνικ. Αλλά σωτηρία δε βρίσκει.

Έχει κάποιες σεζόν που μπορούν να δείξουν κάποια καλά διαστήματα. Έχει κάποια ματς που το υλικό δείχνει την αξία του. Αλλά αυτά μοιάζουν -και είναι- σα φλας στο σκοτάδι για έναν τεράστιο σύλλογο όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μια ομάδα που όλα “φωνάζουν” ότι πρέπει μάλλον να γίνει… ΜάντσεσΤεν (Χαχ) Γιουνάιτεντ.

Ο Έρικ Τεν Χαχ μόλις έκλεισε τα 52 του. Εϊναι σε τέλεια ηλικία και βαθμό εμπειρίας για να κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα στην καριέρα του. Έχει δίψα για διακρίσεις. Πολύ περισσότερο όμως, έχει τρόπο να τις επιτύχει! Το έργο του στον Άγιαξ μιλάει από μόνο του. Και δεν είναι τυχαίο ότι υπό τις οδηγίες του, ο “Αίαντας” είναι η μοναδική εκτός Big5 πρωταθλημάτων ομάδα που κάθε σεζόν, πλέον, αποτελεί υπολογίσιμη ευρωπαϊκή δύναμη. Και, επίσης, μια ομάδα που χαίρεσαι να τη βλέπεις!

Μια επιθετική ομάδα, καθόλου “αφελής” αμυντικά

Ο ‘Αγιαξ του, θυμίζει τον παλιό, καλό των δεκαετιών του 1970 και του 1990. Είναι πάντοτε επιθετικογενής, αλλά ποτέ “αφελής” αμυντικά. Έχει τον τρόπο του να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό με το θέαμα που θα δει στο γηπεδο, αλλά συγχρόνως έχει και τον τρόπο του να πάρει το αποτέλεσμα που θελει. Από τον Δεκέμβριο του 2017, όταν ανέλαβε την ομάδα, η μεταμόρφωσή της είναι εντυπωσιακή.

Αϊντχόφεν και Φέγενορντ είχαν πάρει τα τρία προηγούμενα πρωταθλήματα. Και το ίδιο συνέβη και τη σεζόν που “προετοίμαζε” το υλικό του για μεγάλα πράγματα, με την Αϊντχόφεν να κατακτά τον 3ο της τίτλο σε 4 χρόνια. Από τότε όμως η κυριαρχία του είναι εμφανής. Πρωτάθλημα το 2019, πρωτιά στο πρωτάθλημα που λόγω πανδημίας διακόπηκε το 2020, πρωτάθλημα πέρυσι. Και εφέτος, πρώτος στη βαθμολογία με το εκπληκτικό (και ενδεικτικό της φιλοσοφίας του Τεν Χαχ) 80-13 γκολ σε 27 ματς!

Το 2019 ο Άγιαξ “του” έχασε στο “τσακ” τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ και το όνομά του Τεν Χαχ απέκτησε σεβασμό ανάλογο με τα στατιστικά που έχει να παρουσιάσει. Στα 207 παιχνίδια του Άγιαξ με τον Ολλανδό στον πάγκο του η ομάδα του Άμστερνταμ έχει να επιδείξει 157 νίκες και μόλις 28 ήττες (και 26 ισοπαλίες), με το απίθανο 570 γκολ μπροστά και μόλις 174 πίσω! Μια ομάδα σούπερ επιθετική, αλλά και τόσο σοβαρή αμυντικά, δε μπορεί παρά να φέρει σφραγίδα προπονητή.

Η λύση Τεν Χαχ μοιάζει ως η πιο ελκυστική

Κι αυτό επειδή όλοι γνωρίζουμε κιόλας ότι ο Άγιαξ είναι η κατεξοχήν ομάδα που σπανιότατα θα ξοδεψει σε μεταγραφές. Η πορεία του βασίζεται, σταθερά, στην αξιοποίηση νεανικού κυρίως υλικού. Και μια τέτοια εξίσωση απαιτεί πάντοτε έναν δυνατό “λύτη” στον πάγκο για να μπορέσει να δουλέψει στην πράξη -και μάλιστα με τέτοια επιτυχία. Με άλλα λόγια… ό,τι πρέπει για τη Γιουνάιτεντ!

Οι δύο πλευρές έχει διαρρεύσει ότι έχουν ήδη έλθει σε επαφή, παρότι και ονόματα όπως των Ζινεντίν Ζιντάν, Λουίς Ενρίκε και Μαουρίτσιο Ποτσετίνο έχουν επίσης δει το φως της δημοσιότητας. Δεν κάνει άσχημα να ψάχνει κόουτς “από το πάνω ράφι” η ομάδα. Θα πρέπει όμως, αυτή τη φορά, να ζυγίσει τα πράγματα πολύ σωστά Αν χρειάζεται κάτι περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο είναι προπονητική “σφραγίδα” στο παιχνίδι και στα αποδυτήριά της. Ο Ζιντάν μπορεί να το δώσει αυτό, αλλά η περίπτωση του Τεν Χαχ μοιάζει ακόμη πιο ελκυστική.

Λύσεις εκ των έσω και αγωνιστική ταυτότητα!

Διότι ο Ολλανδός είναι ο προπονητής που μπορεί να δώσει και εκ των έσω λύσεις. Να προωθήσει -και να εμπνεύσει- και παίκτες που ακόμη δεν έχουν πάρει ευκαιρίες. Συγχρόνως, έχει κι ένα ακόμη πλεονέκτημα. Το αγαπημένο του 4-3-3 είναι μόνο κατ’ όνομα τέτοιο. Στην ουσία είναι 4-2-1-3 και σ’ αυτό το “1”, στη Γιουνάϊτεντ υπάρχει (και… θα υπάρχει) ο Μπρούνο Φερνάντεζ. Ο Τεν Χαχ είναι ο ιδανικός προπονητής για να δώσει στον Πορτογάλο τα εφόδια να ξεδιπλώσει πλήρως τις -σπουδαίες- ικανότητές του. Και να αξιοποιήσει, έτσι και το πολύ δυνατό υλικό της επίθεσης.

Ο Ολλανδός είναι προπονητής με ξεκάθαρο αγωνιστικό σχέδιο και τρόπο να πάρει το καλύτερο από τους παίκτες του. Αν βρει τη στήριξη που πρέπει σε επίπεδο δυο-τριών μεταγραφών (κυρίως σε άμυνα και κέντρο), αλλά και σε επικοινωνιακό επίπεδο, φυσικά, μπορεί να δώσει στη Γιουνάιτεντ το χαρακτήρα που τόσο απεγνωσμένα αναζητά εδώ και καιρό. Της οργανωμένης, τακτικά πειθαρχημένης ομάδας που θα παίζει κυριαρχικό ποδόσφαιρο, χωρίς απίθανες κουταμάρες πίσω και ένα σωρό λάθη στο κέντρο.

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Premier League

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ