Με τη δραματική της πρόκριση απέναντι στην Πλίμουθ, η Τσέλσι καταφέρνει κάτι ιστορικό. Συγχρόνως, όμως και κάτι που δείχνει πόσο σκληρό είναι πια το ποδόσφαιρο και πόσο δύσκολη η διαχείριση μιας σεζόν σε τέτοιο επίπεδο...

Η Τσέλσι πήρε ήδη έναν τίτλο. Ιστορικό. ΟΚ. Δεν είναι και ότι ξεχρέωσε τα 80.000.000 που κόστισε στην Τσέλσι ο Κέπα Αριθαμπαλάγκα. Όπως και να το κάνουμε όμως, η απόκρουσή του στο πέναλτι του Χάρντι, στο 117′ του αγώνα με την Πλίμουθ ήταν καθοριστική. Κρατάει την Τσέλσι στο Κύπελλο, αλλά και της χαρίζει τον πρώτο “τίτλο” της σεζόν. Σε εισαγωγικά το “τίτλος” διότι δεν αφορά κάποιο τρόπαιο. Αφορά ένα ρεκόρ. Μοναδικό.

Η Τσέλσι, με την πρόκρισή της, γίνεται η πρώτη ομάδα που μήνα Φεβρουάριο συμμετέχει σε πέντε (!) διοργανώσεις: Πρέμιερ, Κύπελλο, Carabao Cup, Τσάμπιονς Λιγκ και Παγκόσμιο Συλλόγων. Είναι μια ιστορική στιγμή για την ομάδα, αλλά και για το ποδόσφαιρο. Κι όσο για την Τσέλσι είναι, σίγουρα, τιμητικά ιστορική. Για το παιχνίδι, όμως;

Μια… ατέλειωτη σεζόν από τις 11 Αυγούστου πέρυσι…

Η Τσέλσι ξεκίνησε τη σεζόν με το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, στις 11 Αυγούστου πέρυσι, απέναντι στη Βιγιαρεάλ. Εκεί κατέκτησε και τον πρώτο της χωρίς εισαγωγικά τίτλο της σεζόν. Παρεμπιπτόντως, πάλι εξαιτίας του Κέπα, που νίκησε δύο φορές στα πέναλτι τον Αϊσά Μαντί (απόκρουση) και τον Ραούλ Αλμπιόλ (μπλοκάρισμα!). Ήταν το πρώτο ρεσιτάλ διαχείρισης έμψυχου υλικού από τον Τούχελ -λάτρη των Χ-Goals. Ο Γερμανός ήξερε από την ανάλυσή του ότι ο Κέπα έχει ξεχωριστό ποσοστό αποκρούσεων πέναλτι. Αντικατέστησε τον Μεντί στο 119′ και δικαιώθηκε.

Προσέξτε όμως, τώρα. Από εκείνη την ημέρα η Τσέλσι έχει δώσει άλλα… 37 ματς! Ούτε έξι μήνες από την ημέρα του τελικού, η λονδρέζικη ομάδα έχει παίξει 24 ματς για την Πρέμιερ, 6 για το Τσάμπιονς Λιγκ, 2 για το Κύπελλο και 5 για το Λιγκ Καπ. Ως το τέλος του μήνα έχει να δώσει 4 ακόμη. Ένα για το Παγκόσμιο Συλλόγων, στις 9 Φεβρουαρίου. Στις 19, παίζει στην Πρέμιερ εκτός με την Κρίσταλ Πάλας. Στις 22 υποδέχεται τη Λιλ για το Τσάμπιονς Λιγκ. Και στις 27, στον τελικό του Λιγκ Καπ, παίζει με τη Λίβερπουλ.

Ένα ματς ανά 4,8 ημέρες! Και με το Κόπα Άφρικα στη μέση…

Με άλλα λόγια, σε 202 ημέρες θα έχει δώσει 42 παιχνίδια. Ένα κάθε 4,8 ημέρες! Με τη σεζόν να θέλει ακόμη τρεις μήνες για να τελειώσει, αλλά και, λόγω Παγκοσμίου Κυπέλλου, στο Κατάρ, το Νοέμβριο, τη νέα σεζόν να ξεκινάει αρχές Αυγούστου. (Για την Τσέλσι. Για άλλους, όσους έχουν προκριματικά για την Ευρώπη, κ.λπ., από τα τέλη Ιουνίου!) Βάλτε στην πιο πάνω εξοντωτική εξίσωση και την καταπόνηση από τα ταξίδια, ιδίως τα αεροπορικά. Υπολογίστε και το Κόπα Άφρικα. Η Τσέλσι είχε εκεί μόνον τον Μεντί, αλλά, άλλες ομάδες είχαν δυο, τρεις, τέσσερις παίκτες -και η Άρσεναλ 5.

Διότι το όλο ζήτημα δεν αφορά μόνο την Τσέλσι, ασφαλώς. Οι “μπλε” είναι το σημείο αναφοράς λόγω του ρεκόρ τους, των πέντε διοργανώσεων, όμως τα πράγματα δεν είναι, στην ουσία, πολύ καλύτερα για τις υπόλοιπες ομάδες. Άντε  να μη γράψουν τα 42 παιχνίδια ως το τέλος Φεβρουαρίου, αλλά τα 35-38, ας πούμε. Και πάλι είναι κάτι εξοντωτικό για τους παίκτες, αλλά, φυσικά και για τα τεχνικά τιμ.

Ίσως και 65 ματς μέσα σ’ ένα ημερολογιακό έτος!

Πέρυσι ήταν και το EURO, αλλά και το Κόπα Αμέρικα και τα προκριματικά του Κατάρ. Κάθε χρόνο η κατάσταση είναι χειρότερη. Στις 18 Δεκεμβρίου που θα τελειώνει το Μουντιάλ, θα υπάρχουν παίκτες που θα έχουν στα πόδια τους πάνω από 60-65 ματς σ’ ένα ημερολογιακό έτος. Δεν είναι απλώς φοβερά επιβαρυντικό για τους ποδοσφαιριστές. Είναι και κάτι που κάνει το καλεντάρι των μεγάλων ομάδων ένα δυσεπίλυτο γρίφο. Και, πάντως, σε κάθε περίπτωση τους απαγορεύει να έχουν ανά πάσα στιγμή στη διάθεσή τους τους απολύτως καλύτερους.

Το ροτέισον γίνεται πια για να μην πέσουν… ξεροί οι παίκτες!

Ο Τούχελ -ο κάθε Τούχελ- δεν κάνει πλέον ροτέισον μόνο για να έχει όλους τους παίκτες του σε εγρήγορση και αγωνιστική ετοιμότητα. Το κάνει διότι, αλλιώς, κάποιοι θα… πέσουν ξεροί ή θα τραυματιστούν ή, σε κάθε περίπτωση, δε θα αποδίδουν όσο μπορούν από την κούραση. Το χειρότερο είναι ότι λύση δεν υπάρχει. Το σόου πρέπει να συνεχιστεί, με κάθε κόστος. Και θα συνεχιστεί. Τα χρήματα είναι πολλά και… αυγατεύουν όσο η ροή των αγώνων είναι, πρακτικά, συνεχής.

Είναι σκληρό, αλλά έτσι πάει το πράγμα. Και έτσι θα πηγαίνει. Είναι ένα “πικρό” ρεκόρ, λοιπόν, για την Τσέλσι, αυτό που έσπασε απέναντι στην Πλίμουθ, αλλά και ένα πικρό ρεκόρ για το ποδόσφαιρο, που δεν είναι σε καλό δρόμο… Για την ιστορία, να πούμε και ότι το 2018-19, η Ρεάλ έπαιξε Φεβρουάριο μήνα σε 4 διοργανώσεις (δεν υπάρχει Λιγκ Καπ στην Ισπανία), το 2017-18 σε 4 διοργανώσεις έπαιξε η Σίτι και εφέτος, σε 4 διοργανώσεις είναι και η Λίβερπουλ του Κλοπ… Είπαμε, σωσμό δεν έχει…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Premier League

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Τσέλσι

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ