Βοτανικός: 38.000 θέσεων γήπεδο (εάν το δούμε ποτέ, φυσικά)! Αυτό αναφέρει το αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Live Sports στο πρωτοσέλιδό της. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ  το αίτημα του Παναθηναϊκού να είναι το νέο του γήπεδο μεγαλύτερο σε χωρητικότητα από το “Καραϊσκάκης” έγινε δεκτό. Η μελέτη του Δήμου Αθηναίων, που έχει ολοκληρωθεί, “κλειδώνει” τη χωρητικότητα στις […]

Βοτανικός: 38.000 θέσεων γήπεδο (εάν το δούμε ποτέ, φυσικά)! Αυτό αναφέρει το αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Live Sports στο πρωτοσέλιδό της. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ  το αίτημα του Παναθηναϊκού να είναι το νέο του γήπεδο μεγαλύτερο σε χωρητικότητα από το “Καραϊσκάκης” έγινε δεκτό. Η μελέτη του Δήμου Αθηναίων, που έχει ολοκληρωθεί, “κλειδώνει” τη χωρητικότητα στις 38.000 -είχαν συζητηθεί 36 και 34.500 τον τελευταιο καιρό.

Εφόσον όντως φτιαχτεί έτσι ο Βοτανικός, θα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στη χώρα, μετά το ΟΑΚΑ. Το Καραϊσκάκης έχει χωρητικότητα  περίπου 32.000 θέσεων και το νέο γήπεδο της ΑΕΚ θα κινηθεί εκεί γύρω, ίσως και λίγο παραπάνω, αλλά όχι πολύ. Το άλλο “υποθετικό” ακόμη νέο γήπεδο της χώρας, η Νέα Τούμπα του ΠΑΟΚ, επίσης θα “ξεκινά” από το μίνιμουμ των 32.000 θέσεων, με ιδεατό στόχο τις 40.000, όπως αρχικά είχε ζητήσει και ο Παναθηναϊκός. Είναι όμως δύσκολο να φτάσει αυτόν τον αριθμό.

Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα δεν είναι, φυσικά, ανταγωνισμού σε τέτοιο επίπεδο. Το ζήτημα είναι να αποκτήσει επιτέλους η χώρα γήπεδα σύγχρονα και ασφαλή που να μπορούν να αποτελέσουν τον “πυρήνα” των ομάδων. Σε επίπεδο όχι μόνο αγωνιστικό, αλλά και δραστηριοτήτων και βιώσιμης αναπτυξής τους. Σ’ αυτό το πλαίσιο, εάν όντως οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων έχουν επιτύχει σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα να ολοκληρώσουν μια τεχνική μελέτη-γιοφύρι της Άρτας επί πολλά χρόνια, είναι όντως αξιέπαινες.

Η -μεγάλη- εκκρεμότητα με τον Ερασιτέχνη

Φυσικά, εκκρεμές παραμένει ένα ακόμη ζήτημα. Αυτό του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού. Ο Ερασιτέχνης έχει ικανοποιηθεί από όλες τις ως τώρα αλλαγές και προσθήκες στο αρχικό “Μνημόνιο Κατανόησης” μεταξύ Δήμου, Κυβέρνησης, Τραπεζών και ΠΑΕ. Ωστόσο, έχει ζητήσει να διατηρεί ποσοστό 15% επί των εισπράξεων για 99 χρόνια -όσα θα παραχωρηθεί ο Βοτανικός και στην ΠΑΕ. Ο σημερινός σχεδιασμός ωστόσο προβλέπει τέτοιο δικαίωμα για 15 χρόνια -και… βλέπουμε, για μια ακόμη 15ετή ανανέωση.

Οι άνθρωποι του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού θεωρούν ότι το διάστημα αυτό δεν επιτρέπει μακρόχρονους σχεδιασμούς. Και ζητούν να ισχύσει ό,τι ακριβώς ισχύει και τώρα, στη Λεωφόρο. Στο πλάι τους στέκεται και ο Δήμος Αθηναίων. Αλλά αυτή είναι μια απόφαση που θα ληφθεί σε κυβερνητικό επίπεδο, όχι σε επίπεδο Αυτοδιοίκησης. Το περιβάλλον του Μαξίμου ισχυρίζεται ότι επειδή τα χρήματα της δικής της συμμετοχής για την περιβόητη πλέον “Διπλή Ανάπλαση” θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάπτυξης, πρέπει να υπάρχει σχετική έγκριση και από τις Βρυξέλλες.

Θεωρητικά, η κυβέρνηση προσπαθεί εδώ και καιρό να λάβει αυτό το σχετικό “ΟΚ”. Στην πράξη όμως, πρόοδος δεν έχει ως τώρα υπάρξει. Ή κι αν έχει υπάρξει δεν έχει περιέλθει σε γνώση του Ερασιτέχνη, ο οποίος αποκλείεται να περάσει από τη ΓΣ του το 15+15 (κι αυτό εάν και εφόσον). Στο ρεπορτάζ του Βασίλη Βέργη, ο Δήμαρχος Αθηναίων δηλώνει ότι εάν χρειαστεί θα παρευρεθεί κι ο ίδιος σ’ αυτή τη Γενική Συνέλευση. Αλλά κάτι τέτοιο δύσκολα θα αλλάξει την αποφασή της.

Ακόμη ούτε “μακέτο” δεν είναι αυτό το έργο (μόνο virtual)…

Άλλωστε, ποιος ξεχνάει τις διαβεβαιώσεις λαλίστατων κυβερνητικών στελεχών ότι ο Βοτανικός θα ήταν έτοιμος Δεκέμβριο του ’23; Ακόμη κι αν το “ΟΚ” από τις Βρυξέλλες έλθει σήμερα κιόλας, η δημοπράτηση ξεκινήσει τον Ιανουάριο και η ανάδοχος κατασκευάστρια αναδειχθεί τον Αύγουστο, γήπεδο δε θα υπάρχει τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2025 πλέον.  Κι αυτή πρόκειται για πολύ αισιόδοξη εκτίμηση επίσης.

Να θυμήσουμε ότι η “Διπλή Ανάπλαση” Λεωφόρου Αλεξάνδρας-Βοτανικού, με τον ένα ή τον άλλο σχεδιασμό γεννήθηκε ως ιδέα την περίοδο που Δήμαρχος Αθηναίων ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη. Δηλαδή πριν από 15-16 χρόνια. Τότε ο γιος της ήταν 28 χρονών και θα περνούσαν τρία χρόνια πριν γίνει καν Δήμαρχος Καρπενησίου. Όλο αυτό το διάστημα, το γήπεδο “φτιάχνεται όπου να ‘ναι”, αλλά ακόμη δεν υπάρχει ούτε ως “μακέτο”, που θα ‘λεγε και μια ψυχή. Μόνο σε virtual “μακέτο” όπως στις φωτό.

Μακάρι λοιπόν, όλα να τρέξουν γρήγορα και να πάνε κατ’ ευχήν. Εν τω μεταξύ, όμως, μη βιαστείτε να κλείσετε κάνα… διαρκείας σε κάποια από τις 38.000 θέσεις του, ναι; Καλού κακού…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Παρασκήνιο

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Παναθηναϊκός

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ