Χάμιλτον: Εσείς τι λέτε; Είναι GOAT ο Ιππότης της ασφάλτου; (poll) Το ιππότης, φυσικά, δεν είναι σε εισαγωγικά. Στέφθηκε κανονικά, από τον Κάρολο, πέρυσι, με το σπαθί, γονατιστός και όλα τα σχετικά. Άλλωστε, από το 2008 ετοιμαζόταν. Εκίνη τη χρονιά είχε λάβει την αμέσως κατώτερη τιμητική διάκριση του στέματος. Είχε γίνει MBE. Δηλαδή Εξέχον Μέλος […]

Χάμιλτον: Εσείς τι λέτε; Είναι GOAT ο Ιππότης της ασφάλτου; (poll) Το ιππότης, φυσικά, δεν είναι σε εισαγωγικά. Στέφθηκε κανονικά, από τον Κάρολο, πέρυσι, με το σπαθί, γονατιστός και όλα τα σχετικά. Άλλωστε, από το 2008 ετοιμαζόταν. Εκίνη τη χρονιά είχε λάβει την αμέσως κατώτερη τιμητική διάκριση του στέματος. Είχε γίνει MBE. Δηλαδή Εξέχον Μέλος του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Τότε, είχε πάρει το πρώτο του πρωτάθλημα. Αλλά σ’ αυτά τα 13 χρόνια που μεσολάβησαν πήρε άλλα έξι. Και έγινε ο “βασιλιάς” των αριθμών της Φόρμουλα 1. Ο Χάμιλτον έκλεισε τα 37 του χρόνια πριν από λίγες μέρες. Στις 7 Ιανουαρίου. Επτά είναι και οι τίτλοι του, μετά το δραματικό φινάλε της περασμένης σεζόν που ανέδειξε πρωταθλητή τον Φερστάπεν. Δύο περισσότεροι απ’ όσους είχε κατακτήσει ο Αργεντινός Χουάν Μανουελ Φάντζιο.

Σε αριθμούς συγκρίνεται μόνον με τον Σουμάχερ

Ο Χάμιλτον έχει, έτσι, όσα πρωταθλήματα κατέκτησε στην καριέρα του και ο άτυχος Μίκαελ Σουμάχερ. Ο σπουδαιος Γερμανός πιλότος ξεπερνάει τον Βρετανό και σε τρεις ακόμη κατηγορίες. Είχε στην καριέρα του 77 ταχύτερους γύρους, έναντι 59 του Χάμιλτον. Ωστόσο, αυτό είναι ένα στατιστικό που ίσως δεν έχει πολύ νόημα.

Ο Σουμάχερ αγωνίστηκε από το 1991 ως το 2012. Αλλά τελευταίο του πρωτάθλημα ήταν το 2004. Κανονισμοί ασφαλείας, κινητήρες, αναρτήσεις, φρένα, ηλεκτρονικά συστήματα, όλα είναι πολύ διαφορετικά από τότε. Οι πέντε σερι τίτλοι του Γερμανού (από το 2000 έως και το 2004) είναι επίσης καλύτερο σερί από του Χάμιλτον (4, από το 2017 έως και το 2020).

Όμως ο Λουίς έχει 103 νίκες, 12 περισσότερες από τον Σουμάχερ. Τρίτος στη λίστα είναι ο Φέτελ, με 53. Έχει, επίσης και 182 ανεβάσματα στο βάθρο, έναντι 155 του Γερμανού. Και, επίσης, έχει 103 pole positions έναντι 68 του Μίκαελ και 2,5 φορές περισσότερους πόντους στην καριέρα του: 4.165,5, έναντι 1.566. Ο Χάμιλτον έχει, επίσης 23 συνολικά νίκες σε αγώνες όπου προπορευόταν από τον πρώτο γύρο -19 είχε ο αδικοχαμένος Αϊρτον Σένα. Που όμως έτρεχε μ’ ένα τούρμπο “κτήνος” 1200 ίππων, με χειροκίνητο κιβώτιο και αεροδυναμική… ψυγείου σε σχέση με τα σημερινά μονοθέσια…

“Χατ τρικ” και “Γκραντ Σλαμ”. Νικητής  ο…

Ο Σουμάχερ υπερτερεί και στα “χατ τρικ”. Σε 22 κούρσες είχε την pole position, πήρε τη νίκη και είχε και τον ταχύτερο γύρο. Ο Χάμιλτον το έχει καταφέρει 19 φορές. Έχει όμως περισσότερα “Grand Slam” από τον Γερμανό. Σε έξι περιπτώσεις πήρε την pole position, δεν έχασε την πρώτη θέση σε κάνένα σημείο του αγώνα, πήρε, φυσικά, τη νίκη και είχε και τον ταχύτερο γύρο. Πρώτος στη σχετική λίστα, αλλά με μόνο 2 τίτλους, είναι ο Βρετανός Τζιμ Κλαρκ, με 8.

Ένα σημαντικό στατιστικό υπέρ του Χάμιλτον είναι το ποσοστό νικών του. Είναι παραπάνω από 1 σε κάθε 3 Γκραν Πρι (103 σε 288). Φτάνει το 36%. Ο Φάντζιο είναι ο μόνος με καλύτερο ρεκόρ (47%) από όσους πιλότους έχουν τρέξει σε πάνω από 50 Γκραν Πρι. Αλλά ο Αργεντινός έτρεξε σε μόλις 52 αγώνες, από το 1950 ως το 1958.

Ο Σουμάχερ είχε ποσοστό νικών 30% (91 νίκες σε 306 αγώνες). Ο Άϊρτον Σένα και ο Αλέν Προστ κινήθηκαν γύρω στο 25%. Ο Σένα είχε 41 νίκες σε 161 αγώνες και ο Γάλλος 51 σε 199. Τέλος, ο Χάμιλτον είναι ο αδιαμφισβήτος βασιλιάς σε δύο πίστες. Την… εντός έδρας, του Σίλβερστοουν και αυτή της Βουδαπέστης. Μετρά σ’ αυτές από 8 νίκες -κάτι που έχει κάνει μία φορά ο Σουμάχερ, στη Γαλλία. Πολύ καλές για τον Βρετανό ήταν και οι πίστες στον Καναδά (7 νίκες) και την Κίνα (6).

Εσείς τι λέτε, λοιπόν; Είναι ή όχι ο GOAT;

Κακοί του δαίμονες ήταν η Μαλαισία (μόλις 1 νίκη -αλλά βγήκε από το πρόγραμμα το 2017), η Μελβούρνη (2 νίκες, 4 2ες θέσεις) και η Βραζιλία (μόλις 3 νίκες). Παρόλα αυτά, με την 5η θέση στη Βραζιλία το 2008, έγινε τότε ο νεώτερος παγκόσμιος πρωταθλητής, σε ηλικία 23 χρονών και 301 ημερών. Έχασε αυτό το ρεκόρ το 2010, από τον Σεμπάστιαν Φέτελ, που πήρε τον τίτλο σε ηλικία 23 ετών και 134 ημερών… Φυσικά, πρέπει να σημειώσουμε και ότι ο Χάμιλτον μάλλον είναι και ο πλέον πλακατζής απ’ όλους τους σύγχρονους πιλότους της F1.

https://www.youtube.com/watch?v=Ju3T3kjhy6s&t=6s

Εσείς τι λέτε, λοιπόν; Ναι. Ισχύει ότι και ο καλύτερος πιλότος είναι τόσο καλός όσο και το μονοθέσιό του. Και, βέβαια, από την εποχή του Φάντζιο, αλλά και του Σουμάχερ, ως σήμερα, σχεδόν όλα είναι διαφορετικά. Όμως, αξίζει τον κόπο να ψάξουμε τον Greatest of All Time δεν αξίζει; Ειναι ή όχι ο Λούις; Εσείς τι λέτε;

Ψηφίστε!

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Formula 1

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Motor Sports

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ