Για τους περισσότερους όταν μιλάνε για ποτό και Μεξικό το μυαλό τους αυτόματα πηγαίνει στην τεκίλα. Τώρα όμως η νέα αδυναμία των Μεξικάνων είναι το mezcal, και είμαστε σίγουροι, ότι μόλις το δοκιμάσεις θα είναι και η δική σου αδυναμία! Οι περισσότεροι γνωρίζουμε πως η tequila είναι το αγαπημένο ποτό του Μεξικού. Κι όμως, το […]

Για τους περισσότερους όταν μιλάνε για ποτό και Μεξικό το μυαλό τους αυτόματα πηγαίνει στην τεκίλα. Τώρα όμως η νέα αδυναμία των Μεξικάνων είναι το mezcal, και είμαστε σίγουροι, ότι μόλις το δοκιμάσεις θα είναι και η δική σου αδυναμία!

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε πως η tequila είναι το αγαπημένο ποτό του Μεξικού. Κι όμως, το ‘καπνιστό’ ξαδερφάκι του, το mezcal, έχει αρχίσει  να αποκτά φανατικό κοινό σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια.

Συναντώ πλέον πολύ συχνά φανατικούς φίλους της τεκίλα αλλά και εξίσου πιστούς φίλους του μεσκάλ δύο αποστάγματα που πίνονται τόσο σκέτα όσο και σαν βάση σε μερικά από τα πιο αγαπημένα κοκτέιλ.

Η 21η Οκτωβρίου γιορτάζεται (κυρίως στην άλλη όχθη του Ατλαντικού Ωκεανού) ως η εθνική ημέρα του mezcal, επομένως, αποτελεί μια πολύ καλή αφορμή για να μιλήσουμε για αυτό το τόσο ιδιαίτερο ποτό. Αρχικά, να πούμε πως η λέξη ‘mezcal’ προέρχεται από τη μεξικανική διάλεκτο Nahuatl και σημαίνει ‘ψημένη αγαύη’.

What Is Mezcal? Meet Tequila's Smoky Cousin I Taste of Home

Ποια είναι η διαφορά Mezcal και Tequila;

Ξεκινώντας από το κοινό τους χαρακτηριστικό θα πρέπει να πούμε πως η τεκίλα είναι μεσκάλ. Εκεί ξεκινούν και οι διαφορές καθώς υπάρχουν 3 βασικοί λόγοι διαφοροποίησης. Πρώτος λόγος είναι πως η τεκίλα παράγεται σε διαφορετικές περιοχές του Μεξικό, αν και υπάρχει μια μικρή αλληλοεπικάλυψη. Έτσι, η τεκίλα παράγεται σε 5 περιοχές,  Jalisco με κέντρο την πόλη Tequila, Michoacan, Guanajuato, Nayarit, and Tamaulipas ενώ το mezcal σε 8 περιοχές Oaxaca, Durango, Guanajuato, Guerrero, San Luis Potosi, Tamaulipas, Zacatecas, Michoacan.

Δεύτερος λόγος είναι πως η τεκίλα βάσει νόμου αποστάζεται αποκλειστικά από μπλε αγαύη ενώ για το μεσκάλ μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε από τα 30 είδη αγαύης. Τρίτος, και πιο σημαντικός, ο τρόπος ψησίματος των pinas δηλαδή του σώματος της αγαύης είναι διαφορετικός καθώς στο μεσκάλ χρησιμοποιείται συνήθως ο παραδοσιακός τρόπος ψησίματος με υπόγεια φωτιά σε χωμάτινους φούρνους που δίνουν έναν καπνιστό χαρακτήρα, ενώ η στην τεκίλα τα pinas ψήνονται σε κλιβάνους. 

Η αλήθεια είναι πως mezcal και tequila έχουν πολλές ομοιότητες, αλλά και σημαντικές διαφορές. Και τα δύο ποτά παράγονται στο Μεξικό από απόσταξη αγαύης, ωστόσο η tequila παράγεται αποκλειστικά από απόσταξη μπλε αγαύης, ενώ το mezcal από όλα τα είδη που υπάρχουν.

Παράλληλα, η παραγωγή της πρώτης επιτρέπεται σε 5 περιοχές της περιοχής Tequila (ναι υπάρχει πόλη στο Μεξικό με αυτό το όνομα) οι οποίες είναι οι Jalisco με κέντρο την πόλη Tequila, Michoacan, Guanajuato, Nayarit και Tamaulipas. Το mezcal από την άλλη παράγεται σε 8 περιοχές, τις Oaxaca, Durango, Guanajuato, Guerrero, San Luis Potosi, Tamaulipas, Zacatecas και Michoacan.

Η τρίτη και τελευταία διαφορά τους κρύβεται στην απόσταξη. Η αγαύη που παράγει tequila βράζεται στον ατμό σε φούρνους που βρίσκονται πάνω από το έδαφος, ενώ οι παραγωγοί του mezcal χρησιμοποιούν φωτιές στο έδαφος με ξύλο και κάρβουνο. Εκεί οφείλεται και η κάπως καπνιστή και ίσως χωμάτινη γεύση του.

Ιδανικά το mezcal πρέπει να το απολαύσεις σκέτο, με λίγο πάγο. Ίσως και με μια φέτα λεμόνι. Τίποτε άλλο. Aπό τις καλύτερες ετικέτες mezcal αυτή τη στιγμή στον κόσμο είναι το Montelobos και το Del Maguey.

Βέβαια, όπως και η tequila έτσι κι αυτό, μπορεί να αποτελέσει βάση για δροσιστικά και εύγεστα cocktails. Ένα από τα καλύτερα και αρκετά δημοφιλή πλέον είναι η Margarita με mescal, την οποία μπορείς να δοκιμάσεις να τη φτιάξεις και στο σπίτι.

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ