Στους 35-36 βαθμούς έφτασαν οι μέγιστες θερμοκρασίες την Τετάρτη 29 Ιουνίου

Καιρός (30/06) ΕΜΥ : Καλός και ζεστός καιρός στις περισσότερες περιοχές. Όμβροι και καταιγίδες κυρίως μετά το μεσημέρι κυρίως στα βορειοδυτικά. Τοπικές χαλαζοπτώσεις. Βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 6 μποφόρ στο Αιγαίο.

Στους 35-36 βαθμούς έφτασαν οι μέγιστες θερμοκρασίες την Τετάρτη 29 Ιουνίου.

Πιο αναλυτικά

Την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022, στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα επικρατήσουν καλές καιρικές συνθήκες με τοπικά υψηλές θερμοκρασίες. Από το μεσημέρι και μετά όμβροι ή καταιγίδες θα εκδηλωθούν κατά τόπους στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Εντονότερα θα είναι τα φαινόμενα στη Δυτική Μακεδονία και στην Ήπειρο, περιοχές όπου τοπικά θα εκδηλωθούν και χαλαζοπτώσεις, καθώς επίσης σε τμήματα της Δυτικής Θεσσαλίας, της Δυτικής Στερεάς και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 15 έως 34 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 17 έως 35-36, στην Ήπειρο από 17 έως 37 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 17 έως 37-39, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 19 έως 37-38 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 20 έως 35 και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 20 έως 32-34 βαθμούς Κελσίου.

Βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις 5-6 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν άνεμοι νοτιοδυτικών κυρίως διευθύνσεων με εντάσεις 3-4 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε λίγες μόνο νεφώσεις, οι οποίες το μεσημέρι θα αυξηθούν πρόσκαιρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 36 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε λίγες νεφώσεις, οι οποίες μετά το μεσημέρι θα πυκνώσουν με πιθανότητα εκδήλωσης όμβρων κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 34 βαθμούς.




Πιλοτική εφαρμογή κατηγοριοποίησης υψηλών θερμοκρασιών για την Αθήνα

Οι καύσωνες αποτελούν την πιο θανατηφόρο φυσική καταστροφή, παρόλο που δεν συνοδεύονται από την ένταση και τη βία που χαρακτηρίζει άλλα φαινόμενα (π.χ. πλημμύρες, θύελλες). Το γεγονός αυτό, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της κλιματικής κρίσης, καθιστά επιτακτική την ανάγκη αναγνώρισης και κατηγοριοποίησης των κινδύνων που εισάγουν οι καύσωνες στο ανθρώπινο περιβάλλον.

Σε αυτό το πλαίσιο, η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή του Arsht-Rock Resilience Center του ιδρύματος Atlantic Council, και τον Δήμο Αθηναίων, έχει ξεκινήσει από την καλοκαιρινή περίoδο του 2022 την πιλοτική κατηγοριοποίηση των ημερών με υψηλές θερμοκρασίες για την πόλη της Αθήνας.

Το σύστημα κατηγοριοποίησης βασίζεται σε έναν αλγόριθμο πρόγνωσης των επιπτώσεων επερχόμενων ημερών με υψηλές θερμοκρασίες στην υγεία των κατοίκων της Αθήνας. Η ανάπτυξη του αλγορίθμου πραγματοποιήθηκε ειδικά για την πόλη της Αθήνας, μέσα από τη συσχέτιση ιστορικών μετεωρολογικών δεδομένων και δεδομένων επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία.

Πριν την πιλοτική επιχειρησιακή εφαρμογή του αλγορίθμου κατηγοριοποίησης για την Αθήνα, προηγήθηκε ενδελεχής μελέτη ημερών με υψηλές θερμοκρασίες για περίοδο δύο δεκαετιών. Η στατιστική ανάλυση οδήγησε στη διαμόρφωση τεσσάρων κατηγοριών ταξινόμησης, όπως διακρίνεται στον παρακάτω πίνακα και σχήμα:

ΚΑΙΡΟΣ

Για παράδειγμα, ακραίες θερμοκρασίες (κατηγορία 3) παρατηρήθηκαν στην Αθήνα το καλοκαίρι του 2007 κατά τη διάρκεια του επεισοδίου καύσωνα μεταξύ 22 και 29 Ιουνίου, ενώ πολύ υψηλές θερμοκρασίες (κατηγορία 1) καταγράφηκαν στην Αθήνα από τις 26 Ιουλίου έως και τις 29 Ιουλίου του 2012.

ΚΑΙΡΟΣ (1)

Η παραπάνω προσέγγιση κατηγοριοποίησης ημερών με υψηλές θερμοκρασίας ακολουθείται σε μεγάλες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (Λος Άντζελες, Κάνσας, Μαΐάμι, Μιλγουόκι), καθώς και στην Σεβίλλη, στην Ισπανία. Η συμμετοχή της Αθήνας στις πόλεις πιλοτικής εφαρμογής του συστήματος κατηγοριοποίησης αποτελεί μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, η οποία αποτελεί μέρος της συνεχούς παγκόσμιας προσπάθειας βελτίωσης των προειδοποιήσεων υψηλών θερμοκρασιών και σχετικών επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία, με απώτερο σκοπό την προστασία και βελτίωση της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων.

Τα στοιχεία επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία που χρησιμοποιήθηκαν για την ανάπτυξη του παραπάνω συστήματος κατηγοριοποίησης, παρασχέθηκαν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Αποτελέσματα και συμπεράσματα που προκύπτουν από το παρόν έργο ανήκουν αποκλειστικά στην ερευνητική ομάδα που επεξεργάστηκε τα στοιχεία.

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Καιρός

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ