Το λέει κι η στατιστική: Ο Ζουνίνιο Περναμπουκάνο είναι ό,τι καλύτερο έχουμε δει στα γήπεδα όσον αφορά στις απευθείας εκτελέσεις φάουλ. Ο Αντρέα Πίρλο είχε δηλώσει πως διδάχθηκε από τον Βραζιλιάνο τον τρόπο με τον οποίο εκτελούσε κυρίως τα μακρινά φάουλ, το knuckleball με το οποίο το πόδι χτυπάει την μπάλα με τις αρθρώσεις 3 δάχτυλων […]

Το λέει κι η στατιστική: Ο Ζουνίνιο Περναμπουκάνο είναι ό,τι καλύτερο έχουμε δει στα γήπεδα όσον αφορά στις απευθείας εκτελέσεις φάουλ. Ο Αντρέα Πίρλο είχε δηλώσει πως διδάχθηκε από τον Βραζιλιάνο τον τρόπο με τον οποίο εκτελούσε κυρίως τα μακρινά φάουλ, το knuckleball με το οποίο το πόδι χτυπάει την μπάλα με τις αρθρώσεις 3 δάχτυλων και της δίνει τροχιά που ο τερματοφύλακας αδυνατεί να προβλέψει.

Στη Λιόν έπαιξε σε 343 ματς και πέτυχε 100 γκολ εκ των οποίων τα 44 είναι με απευθείας εκτέλεση φάουλ.

Στην 20ετή καριέρα του σκόραρε στήνοντας την μπάλα 77 φορές. Περισσότερες από Ροναλντίνιο, Πελέ, Μπέκαμ….

Lyon quer Juninho Pernambucano para diretor esportivo | Goal.com

Κάθε φορά που έστηνε την μπάλα, ήξερες ότι θα… έγραφε. Όταν δεν το έκανε ο αντίπαλος πορτιέρο άναβε κεράκι για να ευχαριστήσει το Θεό.

“Ο κόσμος κάποια στιγμή, θα πρέπει να σταματήσει να σκέφτεται πως όλα τα εγκλήματα είναι ίδια. Η δολοφονία είναι ένα πράγμα. Η ληστεία κάτι άλλο. Δεν μπορώ να βάλω έναν 18χρονο στη φυλακή, επειδή έκλεψε, γιατί όταν θα βγει το μόνο που θα θέλει θα είναι να εκδικηθεί την κοινωνία. Για αυτό εκνευρίζομαι όταν βλέπω πρώην ποδοσφαιριστές να ψηφίζουν έναν ακροδεξιό. Ξεκινήσαμε από τα χαμηλά, μεγαλώσαμε μεταξύ των ανθρώπων. Πώς μπορούμε να ξεχνούμε; Πώς γίνεται να είναι με τον Μπολσονάρου; Πώς θα στηρίξεις αδελφέ μου, αυτόν τον τύπο;”.

Αυτός είναι ο Ζουνίνιο

Ο Ζουνίνιο δεν ήταν σταρ. Δεν ήταν καν στα πρώτα ονόματα εκείνης της τεράστιας Βραζιλίας που είχε τον Κακά, τον Ροναλντίνιο, τον Αντριάνο, τον Ρονάλντο και ακόμα μια ντουζίνα παικταράδες. Ο Ζουνίνιο επίσης, δεν ήταν φαντεζί παίκτης. Είχε όμως ένα βρωμοπόδαρο που αν εκτελούσε φάουλ, κατά πάσα πιθανότητα θα πήγαινε μέσα.
Και όχι, δεν υπερβάλω. Ο Περναμπουκάνο είχε σκοράρει με απευθείας εκτέλεση φάουλ 77 φορές! Ο τυπάς έκτισε έναν μύθο πίσω απ’ τα στημένα του και απ’ ό,τι φαίνεται δεν θα καταφέρει κανείς να τον περάσει σε αυτόν τον τομέα. Γιατί; Γιατί το πόδι του Ζουνίνιο είχε κάτι μαγικό, είχε κάτι που ενώ ήξερες που ακριβώς θα στείλει τη μπάλα, δεν κατάφερνες να τη σταματήσεις, για αυτό. 

“Ο κανόνας θέλει τις εκτελέσεις από κοντά να είναι πιο δύσκολες, καθώς είναι δύσκολο να ‘βάλεις’ ύψος στην μπάλα, ώστε να κατέβει πριν πάει στον τερματοφύλακα. Όταν εκτελείς από μακριά, μπορείς να υπολογίσεις καλύτερα το ύψος που θέλεις να πάρει η μπάλα. Ο κατ’ αρχάς στόχος που είχα, σε όλες τις περιπτώσεις, ήταν να μπερδέψω το τείχος. Θεωρούσα δεδομένο πως ο γκολκίπερ δεν θα μπορεί να κάνει σωστή εκτίμηση, για το πότε θα κατέβει η μπάλα. Υπολόγιζα τη δύναμη που θα ‘βάλω’, ώστε να περάσει αρκετά πιο ψηλά από τον πιο ψηλό παίκτη του τείχους, πριν αρχίσει την κάθοδο. Προφανώς και ήταν θέμα δουλειάς, πέραν του ταλέντου”.

Ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός Αντόνιο Αουγκούστο Ριμπέιρο Ρέις Τζούνιορ, περισσότερο γνωστός απλά ως Ζουνίνιο και ακόμη πιο πολύ ως Ζουνίνιο Περναμπουκάνο (Antônio Augusto Ribeiro Reis Jr, “Juninho Pernambucano”), γεννήθηκε στις 30 Ιανουαρίου του 1975, στο Ρεσίφε, την πρωτεύουσα της πολιτείας του Περναμπούκο, στο ανατολικότερο άκρο της βραζιλιάνικης επικράτειας, στον Ατλαντικό Ωκεανό. Έχει μείνει στη Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ιστορία για τα φοβερά και τρομερά χτυπήματα φάουλ που εκτελούσε και θεωρείται από ειδικούς, προπονητές, αντιπάλους ποδοσφαιριστές και κυρίως τερματοφύλακες, ως ο Μεγαλύτερος Εκτελεστής στημένων φάσεων (φάουλ-γκολ) Όλων των Εποχών!

Έπαιξε σε 40 παιχνίδια για την «σελεσάο» και σκόραρε 6 γκολ. Προτάθηκε πολλές φορές για Παίκτης της Χρονιάς από τη FIFA και για το βραβείο της Χρυσής Μπάλας.

Juninho Pernambucano chora ao se despedir do futebol | Esportes | A Crítica | Amazônia - Amazonas - Manaus

Ο Ζουνίνιο ξεκίνησε από την ομάδα της γενέτειράς του τη Ρεσίφε, αλλά γρήγορα τον πήρε η ισχυρότερη Βάσκο ντα Γκάμα. Έγινε διάσημος, προσέλκυσε τα βλέμματα των μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων, αλλά επίλεξε να πάει στη μάλλον άσημη Λιόν. Την έβλεπε ως ένα σκαλοπάτι για μια μεγαλύτερη καριέρα σε ισχυρότερη ευρωπαϊκή ομάδα Αποτέλεσμα; Από το 2001 που πήγε στη Γαλλία, μέχρι το 2009 έμεινε σε αυτή την ομάδα.

Στη Βάσκο τον έλεγαν «μικρό βασιλιά του Σάο Ζανουάριο» από το όνομα του γηπέδου της ομάδας η «μικρό βασιλιά των Λόφων» από το… παρατσούκλι του γηπέδου. 

Στη Γαλλία το Ζουνίνιο δεν ήταν αρκετό και προσέθεσε και το Περναμπουκάνο.

Το 1999 έκανε το εκπληκτικό. Ήταν 7 Σεπτεμβρίου όταν έπαιξε για 15’ με την εθνική Βραζιλίας στο Πόρτο Αλέγκρε στο 4-2 με την Αργεντινή, πήρε το αεροπλάνο, πήγε στο Μοντεβιδέο κι έπαιξε ένα ημίχρονο με την ομάδα του τη Βάσκο κόντρα στη Νάσιοναλ για το κύπελλο Μερκσούρ.

Στις μέρες μας δεν υπάρχει άλλη περίπτωση ποδοσφαιριστή να έχει παίξει δύο επίσημους αγώνες την ίδια μέρα! Από την εθνική Βραζιλίας αποχώρησε το 2006 μετά το Μουντιάλ δηλώνοντας μάλιστα ότι οι παίκτες που έχουν περάσει τα τριάντα καλό είναι να ανοίξουν το δρόμο στους νεότερους στην εθνική.

Το συμβόλαιό του με τη γαλλική ομάδα έληγε το 2010, αλλά έφυγε ένα χρόνο νωρίτερα για την Αλ Γκαράφα του Κατάρ. Την αιτία αναζητήστε την στο συμβόλαιο των 2,5 εκ. ευρώ.

Juninho Pernambucano - FIFA.com

Την καριέρα του την έκλεισε στη Βραζιλία. Εδωσε το τελευταίο του ματς στις 2 Φεβρουαρίου 2014 με τη φανέλα της Βάσκο ντα Γκάμα.

Έχει περιγραφεί ως «Ένας από τους πιο Φοβερούς Εκτελεστές Στημένων Φάσεων στον Κόσμο»! Μέχρι τις 17 Μαΐου του 2009, είχε σκοράρει 44 γκολ από απευθείας φάουλ για τη Λιόν, με το τελευταίο του ένα από μεγάλη απόσταση εναντίον της Μαρσέιγ. Με ένα φάουλ-γκολ του στο Champions League εναντίον της Μπαρτσελόνα, έγραψε ρεκόρ για τη Λιόν ως ο Κορυφαίος Σκόρερ της στις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις με 17 γκολ. Η μέθοδος που χρησιμοποιούσε, για τα μακράς εμβέλειας χτυπήματα, ήταν τέτοια που η μπάλα, ΑΦΟΥ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ, μ’ ένα δυνατό χτύπημα χωρίς καθόλου φάλτσο, άρχιζε να κινείται στον αέρα ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΑ με αποτέλεσμα να μπερδεύει τους τερματοφύλακες!

Μπορεί στην πρόσφατη ψηφοφορία του κοινού του RMC για τον καλύτερο εκτελεστή να έχασε οριακά στον τελικό από τον Μέσι (ο οποίος είχε αποκλείσει τον Κώστα Φραντζέσκο στην πορεία), όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική, αν εξεταστεί ένα βίντεο με τα 30 καλύτερα φάουλ-γκολ του. 

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Legends

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ