Αυτονόητα MVP των ρεβάνς των ημιτελικών του Τσάμπιονς Λιγκ, ο Βέλγος γκολκίπερ έχει έναν άνθρωπο να ευχαριστεί για το γεγονός ότι είναι σήμερα ίσως ο top τερματοφύλακας στον πλανήτη. Τον γνώρισε στην Τσέλσι του Αντόνιο Κόντε κι από τότε πίνει νερό στ' όνομά του...

Ποιος έκανε τον Κουρτουά ίσως κορυφαίο κίπερ του κόσμου; Ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ θα είναι μεταξύ Ρεάλ και Λίβερπουλ. Και, όπως πάντα, η ΟΥΕΦΑ ανακοίνωσε, ενόψει του ματς, την τετράδα των MVP στις ρεβάνς των ημιτελικών. Για τους Reds ήταν ο Λουίζ Ντίαζ. Λογικό. Για τη Σίτι, ο Μπερνάρντο Σίλβα. Κι αυτό λογικό. Λογικότατο και το όνομα του Φράνσις Κοκλέν, για τη Βιγιαρεάλ. Κι όσο για το Νο1; Είναι ο Τιμπό Κουρτουά. Όχι απλώς λογικό, αλλά… αυτονόητο.

Ο Βέλγος γκολκίπερ της Ρεάλ Μαδρίτης ήταν, απλώς, διαστημικός και στα δύο ματς με τη Μάντσεστερ Σίτι. Αλλά ειδικά στο “Μπερναμπέου”, έκανε… παπάδες. Ροντρίγκο και Καρίμ Μπενζεμά ίσως έκλεψαν τα φώτα της δημοσιότητας ως οι σκόρερ της μεγάλης ανατροπής. Αλλά αν ο Κουρτουά δεν ήταν εκεί που έπρεπε, όποτε έπρεπε, αυτά δε θα είχαν καμία σημασία…



Ψάχνεις αδύναμο σημείο αλλά… δε βρίσκεις!

Ο (ακριβώς) δίμετρος Τιμπό είναι ίσως ο κορυφαίος γκολκίπερ του πλανήτη αυτή τη στιγμή. Και σίγουρα ο πιο ολοκληρωμένος. Ψάχνεις να βρεις το αδύναμο σημείο του και… απλώς δεν υπάρχει. Είναι σταθερός και πάντοτε ψύχραιμος. Είναι εξίσου (πολύ) καλός και ψηλά και χαμηλά. Έχει φοβερά αντανακλαστικά, αλλά και εκπληκτική αντίληψη του χώρου. Εκμεταλλεύεται κάθε εκατοστό του ύψους, όπως επίσης και των ανάλογα μεγάλων χεριών του. Είναι εξαιρετικός στο ένας με έναν. Καθοδηγεί την άμυνά του με ακρίβεια και διορατικότητα. Αποκρούει οριζοντιωμένος στο ενάμιση μέτρο απ’ το έδαφος, πέφτει και σηκώνεται λες και είναι μπαλάκι που κάνει… γκελ.

Προϊόν των Ακαδημιών της Γκενκ, ο Κουρτουά βρέθηκε, ως πρωταθλητής Βελγίου στην Τσέλσι τον Ιούλιο του 2011 για 9.000.000 ευρώ. Ήταν τότε μόλις 19 χρονών και κάτι ημερών (γεν. 11 Μαΐου του 1992). Έφυγε αμέσως δανεικός για την Ατλέτικο, όπου πέρασε 3 χρόνια. Έδωσε μαζί της 154 ματς και πήρε σπίτι… 76 (!) clean sheet. Σήκωσε πρωτάθλημα, Κύπελλο, Γιουρόπα Λιγκ, ΟΥΕΦΑ Σούπερ Καπ κι έφτασε στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το 2014.

Τζιανλούκα Σπινέλι: Ο “μάγος” της προπόνησης τερματοφυλάκων

Κι όμως, ακόμη… δεν είχε φτάσει στο peak του. Ο Μουρίνιο ήταν που τον πήρε πίσω στην Τσέλσι και τον εμπιστεύτηκε άμεσα. Έδωσε με την αγγλική ομάδα επίσης 154 ματς συνολικά, μάζεψε 58 clean sheets, πήρε 2 πρωταθλήματα, 1 Κύπελλο κι ένα Λιγκ Καπ. Και, με προπονητή τον Αντόνιο Κόντε έγινε και μια κλάση καλύτερος εξαιτίας ενός “μάγου” προπονητή τερματοφυλάκων. Ο Τζιανλούκα Σπινέλι είναι ένας από τους κορυφαίους στο είδος του.

Από το 2014 έως και σήμερα είναι σταθερά ο προπονητής τερματοφυλάκων της Εθνικής Ιταλίας -και όσο ήταν στην Τσέλσι και σήμερα, που είναι στην Παρί Σεν Ζερμέν. Ο Κουρτουά στάζει μέλι για τον Σπινέλι και πολλές φορές έχει πει ότι είναι ο άνθρωπος που τον άλλαξε επίπεδο. Φάνηκε, κατ’ αρχάς, στο σώμα του. Στην Τσέλσι ο Κουρτουά έγινε -κυριολεκτικά- μόνο μυς. Και καλύτερος σε όλα τα τεχνικά του χαρακτηριστικά.

Το όνειρο του τελικού έχει και την υπογραφή του…

Όταν η Ρεάλ έδωσε 35.000.000 ευρώ τον Αύγουστο του 2018 για να τον φέρει στη Μαδρίτη, έκανε την πιο ακριβή μεταγραφή γκολκίπερ στη Λα Λίγκα. Αλλά δεν έχει μετανιώσει ούτε για ένα σεντ. Η αξία του παίκτη, λίγες μέρες πριν από τα 30 του, έχει, κατ’ αρχάς εκτοξευθεί στα 65.000.000. Και η αγωνιστική προσφορά του στην ομάδα… ανεκτίμητη.

Ο Κουρτουά, των 94 διεθνών συμμετοχών, αλλά και της 3η θέσης στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, έχει φτάσει τα 178 ματς με τη “Βασίλισσα”. Έχει μαζέψει ως τώρα 71 clean sheets, έχει σηκώσει δύο πρωταθλήματα, δύο Σούπερ Καπ κι ένα Παγκόσμιο Συλλόγων. Και τώρα, θα έχει την ευκαιρία να σηκώσει και Τσάμπιονς Λιγκ. Βεβαίως, η Λίβερπουλ του Κλοπ δεν είναι όποια κι όποια αντίπαλος. Στο Τσάμπιονς Λιγκ έχει βάλει ως τώρα 30 (!) γκολ.

Αλλά και η Ρεάλ δε έφτασε ως εδώ τυχαία. Έχει δείξει απίστευτο μέταλλο, πείσμα, αλλά και μαχητικότητα. Και η παρουσία της στον 17ο τελικό της Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ έχει εφέτος να επιδείξει δίπλα στα ονόματα του Μπενζεμά, του Βινίσιους και του Κουρτουά και… ένα ακόμη. Αυτό του Τζιανλούκα Σπινέλι. Του ανθρώπου που πήρε στην Τσέλσι έναν εξαιρετικό γκολκίπερ και τον έκανε μάλλον τον κορυφαίο στον κόσμο αυτή τη στιγμή… Γκράτσιε τάντο, Τζιανλούκα…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Champions League

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για La Liga

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Ρεάλ Μαδρίτης

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ