O παίκτης Τσάβι έβγαλε ουκ ολίγες φορές τα κάστανα απ' τη φωτιά για τη Μπαρτσελόνα. Ο προπονητής Τσάβι πήρε τα ηνία της ομάδας ενώ η... φουφού είχε καυτά κάστανα, πατάτες και ό,τι άλλο καίει σα δαιμονισμένο τα χέρια. Αλλά ως τώρα, αντέχει! Και μάλιστα, γερά!

Οι (ως τώρα) αριθμοί… αγαπούν τον Τσάβι! Και δε μιλάμε για τους αριθμούς που έβαλε δίπλα στο όνομά του ως παίκτης της Μπάρτσα. Αυτοί, αφήνουν με το στόμα ανοιχτό. Έπαιξε μαζί της… 767 παιχνίδια, έβαλε 85 γκολ και μοίρασε 185 (!) ασίστ! Στις 25 Ιανουαρίου έκλεισε τα 42 του. Ούτε 18 απ’ αυτά δεν ήταν μακριά από την ομάδα. Πήγε σ’ αυτήν 11 χρονών. Και έφυγε στα 35 του! Και τώρα γύρισε, εδώ και λίγους μήνες, με μια πολύ δύσκολη αποστολή. Να δώσει, από τον πάγκο πια, φιλί ζωής στη μεγάλη του αγάπη.

Ο Τσάβι είναι προπονητής UEFA Pro. Αλλά αυτό δε λέει και πολλά. Το ίδιο πτυχίο είχε και ο Ρόναλντ Κούμαν. Αλλά είχε χάσει πλήρως τον έλεγχο των αποδυτηρίων. Υπό τις οδηγίες του, σε 67 παιχνίδια η ομάδα έγραψε 40 νίκες, 11 ισοπαλίες και 16 ήττες! ΟΚ. Είχε να διαχειριστεί στις αρχές της περασμένης σεζόν και τη “μετά Μέσι” εποχή κι αυτό είναι, φυσικά, ένα μεγάλο ελαφρυντικό. Αλλά η Μπαρτσελόνα είναι ομάδα υψηλών απαιτήσεων και η υπομονή δεν περισσεύει.

Η αποστολή, λοιπόν, ήταν “φωτιά” και για τον παίκτη-θρύλο της ομάδας. Και η απειρία του φάνηκε σε αρκετά πράγματα, ειδικά στην αρχή. Με το πέρασμα του χρόνου, όμως, οι αριθμοί αρχίζουν και τον… αγαπούν. Ο Τσάβι συμπλήρωσε ήδη 20 παιχνίδια στον πάγκο της ομάδας. Το ένα ήταν αυτό του Σούπερ Καπ στο Κατάρ. Έχει άλλη μια ήττα στο Κύπελλο κι άλλη μία στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Από το 1,41 βαθμούς ανά ματς, στο 2,15!

Στα 13 ως τώρα παιχνίδια του για τη Λα Λίγκα, όμως, ο Τσάβι μετράει μόλις μια ήττα, από τη Μπέτις, με 1-0 τον περασμένο Δεκέμβριο. Έχει και τέσσερις ισοπαλίες. Σύνολο, δηλαδή, 28 βαθμούς ή, αν θέλετε, 2,15 βαθμούς ανά παιχνίδι. Πριν τον ερχομό του η ομάδα μετρούσε 17 βαθμούς σε 12 ματς: 4 νίκες, 5 ισοπαλίες και 3 ήττες. Μάζευε δηλαδή 1,41 βαθμούς ανά παιχνίδι -και… δεν πήγαινε πουθενά. Η Βιγιαρεάλ, που είναι 6η, έχει ως τώρα 1,61 βαθμούς ανά παιχνίδι, ενώ το 2,15 είναι καλύτερο κι από το ως τώρα 2,07 της Σεβίλλης, που είναι δεύτερη και πλησιάζει το 2,30 της πρωτοπόρου Ρεάλ!

Αν και πρόωρη μια τέτοια σύγκριση, οι πολυνίκες και τροπαιούχοι Πεπ Γκουαρντιόλα και Λουίς Ενρίκε, στα δικά τους πρώτα 13 παιχνίδια είχαν μαζέψει 32 και 31 βαθμούς αντίστοιχα (με 10-2-1 ο πρώτος και 10-1-2 ο δεύτερος). Οι 28 του Τσάβι είναι, λοιπόν, ένα πολύ καλό ποσοστό -έως και εξαιρετικό, αν κρίνει κάποιος από το μπάχαλο που βρήκε.

https://youtu.be/PWQkoBm3WOw?t=18

Τα κερδισμένα στοιχήματα με Ομπαμεγιάνγκ-Τραορέ

Κι αφού πιάσαμε το ποιοτικό, πρέπει να πούμε κι αυτό. Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ και Αντάμα Τραορέ ήταν προσωπικές επιλογές του Τσάβι για το Γενάρη. Με ρίσκο και οι δύο. Ο Ομπαμεγιάνγκ, από τον Αύγουστο του 2020 είχε πετύχει μόλις 10 γκολ με την Άρσεναλ και το πρώτο μισό της σεζόν το πέρασε εκεί μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Κι όσο για τον Τραορέ, στην Αγγλία, πλάκα στην πλάκα, όλοι έλεγαν ότι έχει γίνει… σπρίντερ του στίβου, αντί για ποδοσφαιριστής. Από τον Αύγουστο, σε 20 ματς στην Πρέμιερ είχε… 1 γκολ και καμία ασίστ!

Λίγες εβδομάδες μετά, ο Ομπαμεγιάνγκ μετράει 4 γκολ σε 4 ματς (όσα πέτυχε στην Πρέμιερ σε 14 παιχνίδια απ’ το καλοκαίρι ως το Δεκέμβριο) και ο Τραορέ, δεν έχει ακόμη σκοράρει αλλά έχει 2 ασίστ στο πρωτάθλημα και 2 στον επαναληπτικό με τη Νάπολι για το Γιουρόπα. Η βελτίωση και των δύο είναι εντυπωσιακή κι αν δείχνει κάτι είναι ότι ο Τσάβι κερδίζει σιγά σιγά και στα αποδυτήρια, όχι μόνο στους αριθμούς. Και για μια ομάδα όπως η Μπαρτσελόνα, αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό. Διότι το υλικό της είναι ζηλευτό. Η σωστή… συνταγή της έλειπε και ο Τσάβι δείχνει να τη βρίσκει!

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για La Liga

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Μπαρτσελόνα

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ