Ο -τούρμπο- Βινίσιους ήθελε τον… Αντσελότι του! Ο Βραζιλιάνος επιθετικός, που κλείνει τον Ιούλιο τα 22 του, “ανθίζει” στη φετινή Ρεάλ. Συνδυάζει θέαμα με ουσία και αποτελεσματικότητα. Είναι βασικός και αναντικατάστατος. Και όλα δείχνουν ότι τον περιμένει μεγάλη καριέρα στη “Βασίλισσα”. Τίποτε απ’ αυτά, ωστόσο, δεν ήταν δεδομένο τα προηγούμενα χρόνια. Ο Βινίσιους Ζοζέ Παϊσάο […]

Ο -τούρμπο- Βινίσιους ήθελε τον… Αντσελότι του! Ο Βραζιλιάνος επιθετικός, που κλείνει τον Ιούλιο τα 22 του, “ανθίζει” στη φετινή Ρεάλ. Συνδυάζει θέαμα με ουσία και αποτελεσματικότητα. Είναι βασικός και αναντικατάστατος. Και όλα δείχνουν ότι τον περιμένει μεγάλη καριέρα στη “Βασίλισσα”. Τίποτε απ’ αυτά, ωστόσο, δεν ήταν δεδομένο τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Βινίσιους Ζοζέ Παϊσάο ντε Ολιβέιρα τζούνιορ κουβαλάει ένα κλασικό βραζιλιάνικο στόρι. Γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου του 2000 σε μια φτωχή οικογένεια. Σε ηλικία έξι χρονών, ο πατέρας του τον πήγε στη Φλαμένγκο για να μάθει ποδόσφαιρο. Τον δήλωσε αριστερό μπακ. Για να πηγαίνει στις προπονήσεις αναγκάζεται να μένει με το θείο του, που το σπίτι του ήταν πιο κοντά στις εγκαταστάσεις. Όμως, έχει ταλέντο. Τον βοηθά η ομάδα, τον βοηθούν και φίλοι και συγγενείς.

Παίζει και ποδόσφαιρο σάλας και είναι πολύ καλός. Στα εννιά του είναι ξεκάθαρος. Θέλει κανονικό ποδόσφαιρο, όχι futsal. Και στα 10 του περνάει τις εξετάσεις και μπαίνει στις Ακαδημίες της ομάδας. Δυό μήνες πριν κλείσει τα 17 έχει δείξει τόσα πράγματα ώστε παίρνει την πρώτη του συμμετοχή στη Σέριε Α. Μάιο του 2017 μπαίνει αλλαγή στο 82′ στο ματς με την Ατλέτικο Μινέιρο. στην πρώτη ομάδα. Και δύο μέρες μετά επεκτείνει το συμβόλαιό του με το σύλλογο ως το 2022. Η ρήτρα εξαγοράς του ανεβαίνει από τα 30, στα 45.000.000 ευρώ!

Στη Ρεάλ με ποσό ρεκόρ στα 18 του…

Όπως αποδεικνύεται λίγους μήνες μετά, η αύξηση στη ρήτρα έχει προσυμφωνηθεί με τη Ρεάλ. Οι Μαδριλένοι τον θέλουν πολύ και αποθαρρύνουν άλλους υποψήφιους αγοραστές μ’ αυτό το “45”. Μόλις κλείνει τα 18 του, καταλήγει λοιπόν στην Ισπανία. Τα 46.000.000 είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί για Βραζιλιάνο παίκτη κάτω των 19 ετών  και το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό στην ιστορία του Βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου μετά από τα 57.000.000 που είχε δώσει η Μπαρτσελόνα το 2013 για να πάρει τον Νεϊμάρ απ’ τη Σάντος -αλλά με κλεισμένα τα 21.

Με βάση την αρχική συμφωνία των δύο ομάδων, ο Βινίσιους θα υπέγραφε και θα επέστρεφε δανεικός στη Φλαμένγκο. Όμως είναι τόσο καλός που, μετά από 5 ματς με τη Ρεαλ Β εντάσσεται στην πρώτη ομάδα. Ντεμπουτάρει στη La Liga στις 29 Σεπτεμβρίου του 2018, ξεκινάει βασικός στο Κύπελλο στις 31 Οκτωβρίου και σκοράρει το πρώτο του γκολ στις 3 Νοεμβρίου. Μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου του 2019 έχει βάλει συνολικά τέσσερα (δύο στο πρωτάθλημα). Αλλά στις 5 Μαρτίου τραυματίζεται σοβαρά και χάνει την υπόλοιπη σεζόν.

Τα χρόνια της προσαρμογής…

Είναι ένα παιδί που μέσα σε λίγα χρόνια βρίσκεται από μια φτωχογειτονιά του Ρίο σε μια μια κορυφαία ομάδα της Ευρώπης, που στόχος της είναι πάντοτε το Νο1. Σε όλα. Δεν είναι εύκολη η προσαρμογή σε τέτοιο περιβάλλον. Ο Βινίσιους έχει εκπληκτικά προσόντα. Αυτό το βλέπουν όλοι. Είναι γρήγορος. Είναι εξαιρετικός ντριπλέρ. Έχει αίσθηση του χώρου. Παίζει για την ομάδα. Δουλεύει στις προπονήσεις. Αλλά δε μετατρέπει σε ουσία αυτά τα προσόντα.

Η Ελ Μούντο γράφει γι’ αυτόν ότι “είναι παίκτης που βασανίζεται στο γήπεδο … Κινείται σ’ αυτή τη λεπτή μεταξύ (ποδοσφαιρικής) ιδιοφυϊας και αστειότητας”. Η Ελ Μούντο βιάζεται και υπερβάλει -το συνηθίζουμε στο σινάφι μας, εδώ και (παντού) αλλού. Η σεζόν 2019-20 κλείνει για τον Βινίσιους με 29 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, αλλά μόνο 3 γκολ (38 συνολικά και 5 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις).

Το 2020-21, με Ζιντάν στον πάγκο, ο Βινίσιους παίρνει περισσότερες συμμετοχές, 35 στο πρωτάθλημα, αλλά και πάλι περιορίζεται σε μόλις 3 γκολ στη Λα Λίγκα. Πετυχαίνει κι άλλα 3 στο Τσάμπιονς Λιγκ. Κάποιες μουρμούρες έχουν αρχίσει στη Μαδρίτη για τον παίκτη. Αλλά τότε, στη ζωη του Βινίσιους -και της Ρεάλ- έρχεται, για το δέυτερο πέρασμά του από ‘κει ο Κάρλο Αντσελότι.

Ο Αντσελότι και η μεταμόρφωση του “Βίνι”

Ο Ιταλός τεχνικός, που ήλθε στη θέση του Ζιντάν, έχει πολλές ικανότητες. Αλλά, από την εποχή που στη Γιούβε έψαχνε να βρει τρόπο να χωρέσει τον… Ζιντάν σε ρόλο πλεϊμέικερ, η πιο σημαντική του ικανότητα είναι αυτή: Δεν είναι προπονητής που επιχειρεί να προσαρμόσει παίκτες στο σύστημά του. Είναι προπονητής που φτιάχνει το σύστημα με βάση τα προσόντα των παικτών που διαθέτει! Και βέβαια, ελάχιστοι έχουν τη δυνατότητά του να εμπνέει τα αποδυτήρια και να χτίζει αυτοπεποίθηση στους ποδοσφαιριστές του.

Ο Αντσελότι έκανε θαύματα με τον Βινίσιους. Ο Βραζιλιάνος παρουσιάζεται εφέτος με χαρακτήρα και σιγουριά 100% πιο πάνω απ’ τις άλλες χρονιές. Με πιο ελεύθερο ρόλο στο γήπεδο και στόχο την απόλυτη αξιοποίηση του “δολοφόνου” που λέγεται Καρίμ Μπενζεμά, ο Βινίσιους έχει ως τώρα 6 90λεπτα, 2 γκολ και 4 (!) ασίστ στο Τσάμπιονς Λιγκ. Και στο πρωτάθλημα 20 συμμετοχές (18 90λεπτα), 12 γκολ και 5 ασίστ! Με άλλα λόγια, στα μισά της σεζόν έχει ήδη περισσότερα γκολ και ασίστ απ’ όλα τα προηγούμενά του σε τρεις σεζόν. Κι έναν άλλο “αέρα” στο γήπεδο.

Ο Βινίσιους… ήθελε τον Αντσελότι του. Και εξαιτίας του πιτσιρικά η Ρεάλ είναι πρωτοπόρος στη Λα Λίγκα με την καλύτερη επίθεση (45 γκολ) μέχρι στιγμής. Κατέκτησε το Σούπερ Καπ (και εκεί σκόραρε, στον ημιτελικό με τη Μπάρτσα). Και συνεχίζει στο Τσάμπιονς Λιγκ, με αντίπαλο την Παρί. Στα 21,5 του, ο Βραζλιάνος εξελίσσεται σε ηγετική μορφή της επίθεσης της Βασίλισσας και η αξία του, που στις αρχές της σεζόν αποτιμάτο γύρω στα 40.000.000 έχει εκτοξευθεί στα 100! Είναι ο 3ος ακριβότερος παίκτης στον κόσμο! Και ο ακριβότερος της Ρεάλ, της Λα Λίγκα και της Βραζιλίας.

Από τους παίκτες που έχουν γεννηθεί το 2000 μόνον ο Έρλινγκ Χάαλαντ, με 150.000.000 ευρώ κοστολογείται περισσότερα από τον Βινίσιους. Αν του χρόνου ο Χάαλντ γίνει ο αντι-Μπενζεμά, ο Νορβηγός θα… μαθαίνει πλάι στον “Βίνι”. Και μαζί θα αποτελούν ένα δίδυμο 10ετίας για τη Ρεάλ! Α, ρε Κάρλο! Έχεις το χάρισμα. Και ποιος τη χάρη σου!

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για La Liga

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Ρεάλ Μαδρίτης

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ