Ο εξτρέμ της Βιγιαρεάλ έχει μια σκληρή προσωπική ιστορία να διηγηθεί για τα παιδικά του χρόνια. Που, όμως, όπως λέει, τον "ατσάλωσε". Και... του φαίνεται και στο γήπεδο!

Ντανζούμα: Απ’ τη ζωή στο αμάξι… καπετάνιος στα “Υποβρύχια”! ¨Πριν από λίγες μέρες, στις 31 Ιανουαρίου, ο Αρνό έκλεισε τα 25 του χρόνια. Είναι πια ένα καταξιωμένο, ανερχόμενο όνομα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, πρωταγωνιστής με τη Βιγιαρεάλ και διεθνής με την Ολλανδία.

Τίποτε απ’ όλα αυτά δε θα μπορούσε να περάσει απ’ το μυαλό του 20 χρόνια πριν. Όταν από τη Νιγηρία βρέθηκε στο Ος της Νότιας Ολλανδίας. Η  Νιγηριανή μητέρα του, Χάουα, ελπίζει ότι θα είναι το ξεκίνημα μιας νέας ζωής για εκείνην, τον Αρνό και τα δύο ακόμη παιδιά της: τον Ρεϊνιέ και τη Λιζέτ.

Αλλά πολύ λίγο μετά την εγκατάστασή τους στην Ολλανδία, ο πατέρας του, Σέες Γκρόνεφελντ χωρίζει από τη μητέρα του. Και ακολουθούν μερικά πολύ δύσκολα χρόνια. Ο Ντανζούμα τα θυμάται σαν σε όνειρο, όπως και τα χρόνια του στη Νιγηρία, όπου από μικρό παιδί ήταν με μια μπάλα στα πόδια.

“Μόνο σεβασμό για τη μητέρα μου, είναι πηγή έμπνευσης”

Η οικογένεια, μια μητέρα  που δε μιλάει τη γλώσσα και τρία μικρά παιδιά, περνούν άσχημα για αρκετό διάστημα. Για περίπου δυο βδομάδες φτάνουν να ζουν μέσα στο αυτοκίνητο. Η επιβίωση είναι μια δύσκολη υπόθεση. Και ο Ντανζούμα μιλάει με θαυμασμό για τη μητέρα του: “Είναι μια πολύ δυνατή γυναίκα. Σε πολύ δύσκολες συνθήκες έκανε τα πάντα για μας. Τρέφω απεριόριστο σεβασμό γι’ αυτήν. Είναι πηγή έμπνευσης”.

Όσα κι αν έκανε η Χάουα, όμως, δεν ήταν αρκετά για να μην φτάσουν τα παιδιά σε ανάδοχες οικογένειες. Και το κακό για τον Αρνό είναι ότι η δική του δε θέλει να παίζει ποδόσφαιρο. Είναι 11 χρονών και μαραζώνει. Και τότε εμφανίζεται ξανά στη ζωή του ο πατέρας του. Το 2008, ο Σέες Γκρόνεφελντ κερδίζει στο δικαστήριο την κηδεμονία του Αρνό. Και ο Ντανζούμα ξεκινάει στις Ακαδημίες της Τοπ Ος και, σχεδόν αμέσως μετά, της Αϊντχόφεν.

Μόνο καλά λόγια και για τον πατέρα του

Έχει μόνο καλά λόγια να πει και για τον πατέρα του. “Είναι σημαντικό πρόσωπο στη ζωή μου. Και φανατικός ποδοσφαιρόφιλος. Πριν από τους αγώνες, μιλάμε πάντοτε για το παιχνίδι. Και όταν δεν παίζω καλά ή η ομάδα μου χάνει τον ύπνο του”, λέει.

Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, ο Ντανζούμα λέει ότι τα δύσκολα παιδικά του χρόνια τον βοήθησαν πολύ στην καριέρα του. “Στις Ακαδημίες της Αϊντχόφεν είδα πολλά ταλέντα να πηγαίνουν χαμένα, ακριβώς επειδή ζούσαν στην αφθονία. Δεν είχαν κίνητρο να κάνουν την απαραίτητη προσπάθεια. Αλλά εγώ έμαθα από τη μητέρα μου ότι ο κόσμος είναι σκληρός και ποτέ δεν πρέπει να παύεις να παλεύεις για να αλλάξεις τη μοίρα σου”.

Ο Αρνό Ντανζούμα πάλεψε. Και την άλλαξε. Από την Αϊντχόφεν πήγε στη Ναϊμέγκεν. Οι εμφανίσεις του εκεί, από το 2016-18 έκαναν τη Μπριζ να ξοδέψει σχεδόν 3.000.000 για τον πάρει. Και, ένα χρόνο μετά, τη Μπόρνμουθ να δώσει 16.500.000 για να τον κάνει δικό της. Εν τω μεταξύ έχει πια το παρατσούκλι “Κόμπρα”, για τον τρόπο με τον οποίο πανηγυρίζει τα γκολ του.

Παίκτης της Χρονιάς για τη Μπόρνμουθ και μετά, Βιγιαρεάλ

Στην πρώτη του σεζόν στην Πρέμιερ, ο Ντανζούμα δεν είναι και πολύ… κόμπρα και η Μπόρνμουθ χάνει την κατηγορία. Αλλά στην Τσάμπιονσιπ, τη σεζόν 2020-21, κάνει πράγματα και θαύματα. Βάζει 15 γκολ κι έχει 7 ασίστ (17 και 8 σε όλες τις διοργανώσεις). Η Μπόρνμουθ χάνει την άνοδο στα πλέι οφ, αλλά οι οπαδοί τον ψηφίζουν Παίκτη της Χρονιάς για την ομάδα.

Η Βιγιαρεάλ, που έχει κερδίσει έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ δίνει πέρυσι το καλοκαίρι 23.500.000 για να τον αποκτήσει. Και μέχρι στιγμής δεν έχει μετανιώσει καθόλου. Ο Ντανζούμα σκοράρει και στο 2-2 με την Αταλάντα εντός, σκοράρει όμως, κυρίως, 2 γκολ στο εκτός έδρας 2-3 και η Βιγιαρεάλ φτάνει στους 16!

Το 1-1 με τη Γιουβέντους αφήνει ανοιχτή την υπόθεση πρόκριση. Αλλά ο Ντανζούμα τα πηγαίνει καλά και στη Λα Λίγκα. Έχει ως τώρα 8 γκολ και 2 ασίστ σε 15 εμφανίσεις με τα “Κίτρινα Υποβρύχια”, που ακόμη ελπίζουν για ευρωπαϊκή έξοδο και εφέτος. Στο ματς με τη Γρανάδα πέτυχε και το πρώτο του χατ-τρικ.

Aπό την εποχή που αντί για σπίτι η “Κόμπρα”  ζούσε στο αυτοκίνητο, πολλά έχουν αλλάξει. Είναι πια ένας παίκτης που η καριέρα του πηγαίνει απ’ το καλό στο καλύτερο. Και του αξίζει. Έμαθε από μικρός να είναι μαχητής και ποτέ να μην εγκαταλείπει τα όνειρά του…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Champions League

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για La Liga

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ