Μουνιαΐν: Ο αρχηγός-φαινόμενο μιας ομάδας-φαινόμενο! Οι Βάσκοι… αυτονομιστές του ποδοσφαίρου, έχουν ως σύμβολο τον Ίκερ. Και όχι άδικα. O Μουνιαΐν έκλεισε τα 30 του τον περασμένο μήνα. Στις 19 Δεκεμβρίου. Βρίσκεται στην Αθλέτικ από 12 χρονών. Και στις 30 Ιουλίου του 2009, σε ηλικία 16 χρονών, 7 μηνών και 11 ημερών έγινε ο νεώτερος παίκτης […]

Μουνιαΐν: Ο αρχηγός-φαινόμενο μιας ομάδας-φαινόμενο! Οι Βάσκοι… αυτονομιστές του ποδοσφαίρου, έχουν ως σύμβολο τον Ίκερ. Και όχι άδικα. O Μουνιαΐν έκλεισε τα 30 του τον περασμένο μήνα. Στις 19 Δεκεμβρίου. Βρίσκεται στην Αθλέτικ από 12 χρονών. Και στις 30 Ιουλίου του 2009, σε ηλικία 16 χρονών, 7 μηνών και 11 ημερών έγινε ο νεώτερος παίκτης στην στορία της που αγωνίζεται σε ευρωπαϊκό παιχνίδι και ο δεύτερος νεώτερος σε επίσημο παιχνίδι. Ο ρέκορντμαν, ο θρυλικός Ντομίνγκο Ασέδο κρατάει το ρεκόρ από το 1914…

Ο Μουνιαΐν δε σταμάτησε εκεί τα ρεκόρ του. Έγινε ο δεύτερος νεώτερος σκόρερ της (πάλι πίσω απ’ τον Ασέδο, που είχε σκοράρει στο ντεμπούτο του). Ο νεώτερος που έπαιξε μαζί της σε ευρωπαϊκό ματς. Αυτονόητα, ο νεώτερος που συμμετείχε στη Λα Λίγκα. Και ο νεώτερος που σκόραρε στη μεγάλη κατηγορία. Κι όλα αυτά πριν καν υπογράψει το επαγγελματικό του συμβόλαιο μαζί της, το Δεκέμβριο του 2009.

Μια ομάδα για Βάσκους. Στην καταγωγή ή την (ποδοσφαιρική) ανατροφή

Φυσικά, το επαγγελματικό συμβόλαιο είναι -πάντοτε- το δεύτερο σε σημασία συμβόλαιο που υπογράφει κανείς με την Αθλέτικ Μπιλμπάο. Το πρώτο, είναι αυτό της καρδιάς. Η ομάδα, άλλωστε, είναι φαινόμενο στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1898. Αλλά από το 1912 έχει πορευθεί και εξακολουθεί και πορεύεται μόνον με Βάσκους παίκτες ή παίκτες που έχουν αναδειχθεί από τις δικές της Ακαδημίες ή άλλης βασκικής ομάδας. Δεν είναι θέμα “ρατσισμού”. Η παρουσία, άλλωστε, του Ινάκι Γουίλιαμς στην ομάδα για πάνω από 300 ματς τώρα, το αποδεικνύει ξεκάθαρα.

ΟΙ λόγοι είναι αρχής. Η μόνη “παραχώρηση” που έχει γίνει ως προς αυτό σ’ αυτό αφορά παίκτες που έχουν γεννηθεί στο βάσκικο κομμάτι της Γαλλίας. Ή μια πιο “ευρεία” ερμηνεία της έννοιας “καταγωγή”, που πλέον μπορεί να συμπεριλαμβάνει κι ένα παπού π.χ. και όχι απαραιτήτως δύο γονείς, όπως κάποτε. Περιοχή με δική της ιστορία, πολιτισμό και γλώσσα, η χώρα των Βάσκων διατηρεί δικά της ήθη και έθιμα. Και οι Βάσκοι είναι εξαιρετικά υπερήφανοι για την καταγωγή τους.

Άλλωστε και η “αιώνια” τοπική αντίπαλος Ρεάλ Σοσιεδάδ κρατούσε την ίδια πολιτική ως το 1989. Την έσπασε φέροντας στην ομάδα τον περίφημο Ιρλανδό στράικερ της Λίβερπουλ Τζον Όλντριτζ. Η μεταγραφή αποτέλεσε το τέλος μιας εποχής για την ομάδα -για την οποία, πάντως, ο Όλντριτζ παραμένει λατρευτός ήρωας. Ωστόσο και η Σοσιεδάδ δίνει πάρα πολύ μεγάλο βάρος στην ανακάλυψη και καλλιέργεια τοπικών ταλέντων.

Μια πολιτική που δεν της έχει βγει σε κακό. Όχι στην… ψυχή, τουλάχιστον

Η στάση της Σοσιεδάδ, πάντως, παρότι μοιάζει πιο λογική, δεν της έχει -αριθμητικά- βγει σε τόσο καλό όσο η “δογματική” της Αθλέτικ. Η ομάδα του Μπιλμπάο είναι η μόνη εκτός από τη Ρεάλ και τη Μπάρτσα που δεν έχει υποβιβαστεί ποτέ. Με 23 Κύπελλα υπολείπεται μόνο της Μπαρτσελόνα. Και με 8 τίτλους πρωταθλήματος και πάλι είναι πίσω μόνο από τους δύο “γίγαντες” του ισπανικού ποδοσφαίρου και την Ατλέτικο Μαδρίτης. Που ιδρύθηκε το 1903 από… 3 Βάσκους φοιτητές, αρχικά ως παράρτημα της Αθλέτικ και έγινε ανεξάρτητη το 1921!

Θα πείτε: Ναι. Αλλά οι τελευταίοι της τίτλοι κατακτήθηκαν το μακρινό 1984. Κι από τότε έχουν απλώς δύο Σούπερ Καπ. Το 2015 και το 2021. Πείτε το. Αλλά όχι σε… Βάσκο οπαδό της. Θα σας απαντήσει πολύ απλά. Ε, και; Για την Αθλέτικ, που μαζί με Ρεάλ, Μπάρτσα και Οσασούνα είναι οι μόνες ισπανικές ομάδες που ανήκουν στα μέλη τους, το ζήτημα δεν είναι οι τίτλοι. Είναι να εξακολουθήσει να υπηρετεί αξίες. Να είναι σύμβολο της βασκικής ιδιαιτερότητας. Το “Σαν Μαμές” είναι ένας ναός υπερηφάνειας για την έννοια “Βάσκος”!

Άλλοι έφυγαν, αλλά ο Μουνιαΐν παρέμεινε “αιώνια πιστός”

Και μιλώντας για τέτοια υπερηφάνεια, είναι αδύνατον να μην ξαναγυρίσει κάποιος στον Μουνιαΐν. Τον αρχηγό της ομάδας και πιο γνήσιο εκφραστή του μότο της: “Con cantera y afición, no hace falta importación”. Σε ελεύθερη μετάφραση: “Με ντόπια ταλέντα και υποστήριξη, δε χρειάζονται ΄΄εισαγωγές’΄ -βλέπετε… μη Βάσκοι “παρείσακτοι”. Και από ταλέντο, ο Ίκερ, έχει και παραέχει. Από κείνο τον Ιούλιο του 2009 ως σήμερα, ο “αιώνια πιστός” Μουνιαΐν έχει φορέσει τη φανέλα της μεγάλης ομάδας 481 φορές και έχει πετύχει 60 γκολ.

Η Αθλέτικ δε στέκεται ποτέ εμπόδιο στα “παιδιά” της που αναζητούν πιο μεγάλη καριέρα. Π.χ., ο Χάβι Μαρτίνεθ, που έφυγε για τη Μπάγερν το 2102, ο Αϊμερίκ Λαπόρτ που πήγε στη Μάντσεστερ Σίτι το 2018 και ο Κέπα Αριθαμπαλάγα που πήγε στην Τσέλσι την ίδια σεζόν, όλοι έφυγαν με τις ευχές της ομάδας. Και για τα πολλά (μαζί και οι τρείς σχεδόν 185.000.000 ευρώ) που έφεραν στο ταμείο, αλλά και επειδή τέτοιες μεταγραφές αποτελούν έξτρα κίνητρο για τη συγκέντρωση ακόμη περισσότερων ντόπιων ταλέντων στις Ακαδημίες της.

Θα κλείσει την καριέρα του στην Αθλέτικ

Στα χρόνια που πέρασαν και ειδικά τη σεζόν 2011-12 και 2013-14 και ο Μουνιαΐν είχε ευκαιρία να κάνει άλμα στην καριέρα του. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής ήταν μήλο της έριδας για Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, Μπαρτσελόνα και Ρεάλ. Φυσικά, δεν το σκέφτηκε καν. Ούτε το 2018, που τον ζητούσαν Λίβερπουλ και Νάπολι. Έμεινε στο Μπιλμπάο, ίσως και βάρος της ποδοσφαιρικής του εξέλιξης. Αλλά χωρίς βάρος στην καρδιά του. Ήταν ο πρωταγωνιστής, στις 20 Ιανουαρίου, στο 3-2 επί της Μπαρτσελόνα που έστειλε την Αθλέτικ στην οκτάδα του Κόπα ντελ Ρέι, όπου θα βρει μπροστά της τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Έχει ζήσει με την ομάδα πικρές στιγμές -και για τον ίδιο, που έχει ταλαιπωρηθεί από τρεις σοβαρούς τραυματισμούς. Έχει ζήσει και τη χαρά των 2 Σούπερ Καπ. Και την τιμή, από το 2019 να είναι ο αρχηγός της. Μπορεί, ως το τέλος της καριέρας του να γίνει και ο κορυφαίος σε συμμετοχές μαζί της (τώρα είναι 8ος, πάει φουλ για 6ος και το ρεκόρ έχει ο Χοσέ Άνχελ Ιριμπάρ, με 614). Συμβόλαιο μαζί της έχει ως το 2024. Επαγγελματικό. Αλλά είπαμε: αυτό είναι το τελευταίο που μετράει στην Αθλέτικ. Εκεί μετράει η αγάπη για τη φανέλα και όλα όσα αντιπροσωπεύει.

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για La Liga

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ