Κουτίνιο: Επιτέλους, μια σωστή επιλογή για τον “μικρό μάγο”… Έναν παίκτη που την καριέρα του σημάδεψε ένα μεγάλο “εάν”. Και που, σήμερα, έξι μήνες πριν από τα 30 του, κυνηγάει ένα άλλο “εάν”. Την παρουσία του στο Μουντιάλ του Κατάρ με την Εθνική Βραζιλίας, που θα σημάνει και την επιστροφή του, με τη “βούλα” στο […]

Κουτίνιο: Επιτέλους, μια σωστή επιλογή για τον “μικρό μάγο”… Έναν παίκτη που την καριέρα του σημάδεψε ένα μεγάλο “εάν”. Και που, σήμερα, έξι μήνες πριν από τα 30 του, κυνηγάει ένα άλλο “εάν”. Την παρουσία του στο Μουντιάλ του Κατάρ με την Εθνική Βραζιλίας, που θα σημάνει και την επιστροφή του, με τη “βούλα” στο κλαμπ των παγκόσμιας κλάσης ποδοσφαιριστών…

Ο βραχύσωμος (1μ72) Φελίπε γεννήθηκε στο Ρίο, στις 12 Ιουνίου του 1992. Σε ηλικία 16 ετών η Ίντερ τον ξεχώρισε σαν τη μύγα μέσα στο γάλα από τις ομάδες Νέων της Βάσκο ντα Γκαμα. Και ξόδεψε 4.000.000 ευρώ για να εξασφαλίσει την υπογραφή του. Έμοιαζε το next big thing του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου. Εξαιρετικός τεχνίτης, φοβερός στο ένας με έναν, με σπουδαίες εμπνεύσεις, παίζει, πρακτικώς, ως οτιδήποτε από τη μέση και μπροστά.

“Δεκάρι”, “οκτάρι”, στα άκρα της επίθεσης. Βλέπει γήπεδο, έχει σπουδαίο ρυθμό, παίζει με τα δύο πόδια, εκτελεί απίστευτα τις στημένες μπάλες, είναι γρήγορος και ομαδικός. Η Ίντερ θεωρεί ότι έχει χτυπήσει φλέβα χρυσού. Είχε. Απλώς δεν την εκμεταλλεύτηκε. Πρωτοέπαιξε μαζί της ενάμιση μήνα αφότου έκλεισε τα 18. Στις 27 Αυγούστου του 2010, μπήκε αλλαγή στο χαμένο από την Ατλέτικο ΟΥΕΦΑ Σούπερ Καπ. Ο Μπενίτεθ τον αποκαλούσε “μέλλον της Ίντερ”. Στα μέσα της επόμενης σεζόν, Ιανουάριο του 2012,  βρίσκεται, όμως, δανεικός στην Εσπανιόλ.

Η Εσπανιόλ και το άλμα για τη Λίβερπουλ

Εκεί, ο Ποτσετίνο λέει γι’ εκείνον: “Υπάρχει μια μαγεία στα πόδια του”. Σκοράρει 5 γκολ σε 16 ματς, αλλά επιστρέφει στην Ίντερ το καλοκαίρι. Παίζει λίγο. Είναι απογοητευμένος. Αλλά ο… Αη Βασίλης του φέρνει το Γενάρη του 2013 το δώρο της ζωής του. Η Λίβερπουλ δίνει 10.000.000 ευρώ και τον κάνει δικό της. Τον παρακολουθεί ελέω Μπενίτεθ. Έχει πει στους ανθρώπους της ομάδας ότι ο παίκτης είναι “παγκόσμιου επιπέδου”.

Και, πράγματα, στο λιμάνι o Κουτίνιο μαγεύει! Από τον Ιανουάριο του 2013 ως τον Ιανουάριο του 2018 συμπληρώνει 201 εμφανίσεις και 54 γκολ με την ομάδα. Γίνεται βασικό και αναπόσπαστο στέλεχός της. Και με τον Κλοπ στον πάγκο από τον Οκτώβριο του 2015, η Λίβερπουλ τον υπολογίζει ως κομβικό στοιχείο της ομάδας για τα μεγάλα πράγματα που, μεθοδικά, ετοιμάζει.

Η κερκίδα τον λατρεύει. Τον αποκαλεί “Μικρό Μάγο” ή, απλώς, “Ο μικρός”. The Kid. Δεν είναι πια “μικρός”. Αλλά δε σκέφτεται και σαν ώριμος ενήλικας. Δε βλέπει ότι όντως η Λίβερπουλ θα μεγαλώσει ξανά. Κι εκείνος μαζί της. Αν και υπογράφει νέο πενταετές μαζί της το Γενάρη του 2017, τον Αύγουστο χτυπούν οι “σειρήνες” της Μπάρτσα. Η Λίβερπουλ λέει “όχι” όμως, στα 80.000.000. Αλλά ο Κουτίνιο έχει δελεαστεί. Βιάζεται να κάνει ό,τι νομίζει πως θα αποτελέσει άλμα στην καριέρα του.

Οι “σειρήνες” της Μπάρτσα και το μεγάλο λάθος του…

Αρχίζει και πιέζει για να φύγει. Με άλλον προπονητή, ίσως και να μην έφευγε. Αλλά ξέρετε, δα, τον Κλοπ. Κανείς δεν μπαίνει, για το Γερμανό, πάνω απ’ την ομάδα. Αν δε θέλεις, στο καλό και να μας γράφεις είναι η λογική του -και τον δικαίωσε. Το Γενάρη του 2018, μετά βαϊων και κλάδων, ο Κουτίνιο πάει στη Μπαρτσελόνα για ποσόν 150.000.000 ευρώ συνολικά.

Ο πρόεδρος της Λίβερπουλ, Τομ Γουέρνερ δηλώνει: “Έχω μόνο καλά λόγια για τον Φελίπε, αλλά νομίζω ότι έχασε αρκετά από τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα. Ήθελε να πάει σε μια από τις δύο μεγάλες ομάδες της Ισπανίας και το καταφέρνει, παρότι του είπα ότι τον περιμένουν μεγάλες βραδιές στο Άνφιλντ”. Οι μεγάλες βραδιές, ήλθαν για τη Λίβερπουλ.

Ο Μάιος βρίσκει τους Reds στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Η Λίβερπουλ χάνει από τη Ρεάλ 3-1. Αλλά την επόμενη χρονιά το κατακτά απέναντι στην Τότεναμ. Παίρνει και το ΟΥΕΦΑ Σούπερ Καπ και το Παγκόσμιο Συλλόγων. Και το 2019-20 παίρνει και τον πρώτο της τίτλο στο πρωτάθλημα από καταβολής Πρέμιερ Λιγκ και έπειτα από 30 χρόνια συνολικά…

Στο Άνφιλντ χαρές, ο Κουτίνιο “μαραζώνει”…

Στο ίδιο διάστημα ο Κουτίνιο δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της Μπάρτσα. Έρχεται και σε προστριβές με τους οπαδούς. Παίρνει τον τίτλο του 2018 και το Κύπελλο του ’21, μαζί της. Αλλά όχι ως βασικό μέλος της. Τη σεζόν 2019-20 δίνεται δανεικός στη Μπάγερν (38 συμμετοχές συνολικά, 11 γκολ). Γυρίζει στη Μπάρτσα, αλλά παίζει λίγο. Και “μαραζώνει”…

Πριν από μερικές μέρες, μετά από συνολικά μόλις 106 συμμετοχές και 26 γκολ με τους μπλαουγκράνα, ο Φελίπε Κουτίνιο, δίνεται και πάλι δανεικός. Στην Άστον Βίλα. Στους “χωριάτες”, που δε μοιάζουν να κινδυνεύουν, ο Στίβεν Τζέραρντ, που τον γνωρίζει από τη Λίβερπουλ, παραλαμβάνει έναν ποδοσφαιριστή με αδιαμφισβήτητο ταλέντο. Και ποιότητα απ’ το “πάνω ράφι”. Θα προσπαθήσει να βγάλει ό,τι καλύτερο γίνεται απ’ αυτόν. Και ο Κουτίνιο έχει κίνητρο για να ανταποκριθεί. Οι μόλις 63 συμμετοχές του (18 γκολ) στην Εθνική Βραζιλίας -οι τελευταίες δύο πρόπερσι κιόλας- δεν είναι αντιπροσωπευτικές των ικανοτήτων του.

Στα 31,5 του χρόνια, ο Φελίπε θέλει όσο τίποτε να είναι παρών στο Κατάρ. Μείωσε το μισθό του κατά το ποσοστό που θα έπρεπε να δώσει η Μπάρτσα, προκειμένου να πάρει ματς στην Αγγλία. Μέσω τη Βίλα, χωρίς πίεση και σ’ ένα πρωτάθλημα τοπ κλάσης, ο Κουτίνιο μπορεί να φανεί και να τα καταφέρει. Για την ακρίβεια; Πρέπει να φανεί και πρέπει να τα καταφέρει. Και για τον ίδιο και για το ποδόσφαιρο συνολικά, είναι αμαρτία να παιδεύεται ακόμη για ένα -αλλά μεγάλο- λάθος του πριν από 4 χρόνια. Όταν ζύγισε λάθος τα πράγμα και άφησε τον “παράδεισό” του, στο Άνφιλντ για την αφιλόξενη, όπως αποδείχθηκε για εκείνον Βαρκελώνη…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για La Liga

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Premier League

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Μπαρτσελόνα

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ