Ξεσηκωμός (και) στην Ισπανία για τον "Ρίνο", που ο πρώην αντιπρόεδρος των "Νυχτερίδων" αποκάλεσε "ομοφοβικό, σεξιστή και ρατσιστή". Δικαιολογούν όμως τέτοιους χαρακτηρισμούς κάποιες προ ετών δηλώσεις του Τζενάρο; Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή...

Γκατούζο: No-No και από τους φίλους της Βαλένθια! Η χρονιά για τις “Νυχτερίδες” έκλεισε… χλιαρά. Ούτε κρύο, ούτε ζέστη. Στη La Liga ήλθε 9η, αλλά έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου. Τον έχασε στα πέναλτι από τη Ρεάλ Μπέτις, ωστόσο. Αν ήταν οι “αναιμικές” εμφανίσεις ή η απώλεια του Κυπέλλου ο λόγος που η διοίκηση πήρε την απόφαση να λύσει τη συνεργασία της με τον Χοσέ Μπορδαλάς, δεν το ξέρει κανείς. Μπορεί να ήταν ένας συνδυασμός και των δύο.

Σε κάθε περίπτωση, ο 58χρονος τεχνικός είπε αντίο στο Μεστάγια. Και όλα δείχνουν ότι τη θέση του θα πάρει ο Τζενάρο Γκατούζο. Ως προπονητής εδώ και 9 χρόνια, στα 44,5 του πλέον (γεν. 9/1/1978), ο Γκατούζο έχει περάσει από Σιόν, Παλέρμο, ΟΦΗ, Πίζα, Μίλαν Πριμαβέρα, Μίλαν και Νάπολι. Η αλήθεια είναι ότι δείχνει μια εξέλιξη ως τεχνικός. Με τη Νάπολι πήρε και το μοναδικό τίτλο της προπονητικής καριέρας του, το Κύπελλο του 2019-20. Από πέρυσι το Μάιο όμως είναι χωρίς ομάδα. Και γενικά, δεν έχει θαμπώσει ακριβώς από τον πάγκο.

Το hashtag #nogatτuso και οι αιτίες του…

Δεν είναι όμως αυτός ο λόγος που οι οπαδοί της Βαλένθια έχουν κάνει trend το #nogaτtuso στο Twitter. Είναι οι απόψεις που κατά καιρούς έχει εκφράσει για διάφορα κοινωνικά θέματα. Απόψεις που και πέρυσι είχαν κόστος για τον ίδιο, αφού οδήγησαν το Μάρτιο σε ναυάγιο μια κλεισμένη συμφωνία του με την Τότεναμ.

Πιστός Καθολικός, “παραδοσιακός” ως προς τις γυναίκες-παράγοντες

Ο Γκατούζο, αν και… υπέρ το δέον ευέξαπτος (και) ως ποδοσφαιριστής είναι, ωστόσο, πιστός Καθολικός και ακολουθεί τα δόγματα αυτής της πίστης του. Πίσω στο 2008 αυτό τον είχε φέρει και πάλι στο επίκεντρο αρνητικών σχολίων όταν μίλησε κατά του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων. “Νομίζω ότι στην εκκλησία πρέπει να πηγαίνουν ένας άντρας και μια γυναίκα. Ξέρω ότι στην εποχή μας ο καθένας θεωρεί ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Αλλά για κάποιον που πιστεύει στο θεσμό της οικογένειας και στη θρησκεία του, όπως εγώ, αυτό το πράγμα μου μοιάζει παράξενο“…

Πέντε χρόνια μετά, το 2013, όταν η κόρη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Μπάρμπαρα, έπαιρνε θέση στη Μίλαν δίπλα στον Αντριάνο Γκαλιάνι, ο Γκατούζο είπε να… πει την άποψή του και για τις γυναίκες – διοικητικούς στο ποδόσφαιρο. Ήταν αυτή που υποθέτετε. Ότι δεν πρέπει να υπάρχει τέτοια θέση… “Δε μου αρέσει που το λέω, αλλά έτσι είναι. Ο Γκαλιάνι αξίζει περισσότερο σεβασμό. Δε πιστεύω πολύ στις γυναίκες στο ποδόσφαιρο…”

Οι αφελείς δηλώσεις του για το περιστατικό το Προ Πάτρια-Μίλαν

Ο -κυριολεκτικά- αθυρόστομος Γκατούζο έχει κάνει, επίσης και μια δήλωση που σήκωσε πολλή συζήτηση το Γενάρη του 2013. Στο ματς με την Προ Πάτρια ο Κέβιν Πρινς Μπόατενγκ, αλλά και οι Εμπαγιέ Νιανγκ, Σάλεϊ Μουντάρι, Ούρμπι Εμάνουελσον άκουσαν εν χορώ τα εξ αμάξης από την κερκίδα. Ο Μπόατενγκ κλότσησε προς τους οπαδούς τη μπάλα. Και η Μίλαν αποχώρησε από το ματς με όλους να μιλούν για ρατσιστική συμπεριφορά. Ο “Ρίνο”, όμως, είχε διαφορετική γνώμη -όπως, όμως και η ιταλική ομοσπονδία, που δε συνέδεσε το περιστατικό με ρατσιστική διάθεση, παρότι τιμώρησε την Προ Πάτρια με ένα ματς κεκλεισμένων των θυρών.

“Έχω ζήσει για καιρό στην περιοχή. Είναι γεμάτη μετανάστες. Δεν υπάρχει πνεύμα ρατσισμού εκεί. Πολλές φορές και οι λευκοί παίκτες ακούν αποδοκιμασίες. Κι εγώ έχω ακούσει. Ο Μπόατενγκ ένιωσε προσβεβλημένος. Αλλά εξακολουθώ να νομίζω ότι ήταν δεν θέμα ρατσισμού. Αν, ωστόσο, είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι έτοι, πρέπει να πάρουμε μέτρα. Και η αποχώρηση από το γήπεδο ήταν λανθασμένη απόφαση”

“Ομοφοβικός, σεξιστής και ρατσιστής”; Μήπως παραπάει;

Το περίεργο στην όλη υπόθεση είναι ότι ο Γκατούζο μάλλον πραγματικά πιστεύει ότι οι αποδοκιμασίες προς μια τετράδα μαύρων παικτών από μια ομάδα της Λομβαρδίας με όνομα που, κυριολεκτικά, σημαίνει “Υπέρ Πατρίδος” μπορεί να είναι θέμα ποδοσφαιρικό και όχι ρατσισμού. Ο “Ρίνο” έχει μια απλοϊκή ως προς το θέμα οπτική. Αλλά ποτέ δεν ήταν ο άνθρωπος που κράτησε το στόμα του κλειστό. Εφόσον πιστεύει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν γάμοι ομοφυλοφίλων, θα το πει. Κι εφόσον πιστεύει στη θεωρία “το ποδόσφαιρο είναι αντρικό σπορ” (διοικητικά), θα το πει κι αυτό.

Με… όλα όσα έχει πει, πάντως, η ουσία είναι ότι ο πρώην αντιπρόεδρος της Βαλένθια, Μιγκέλ Θορίο είπε κι αυτός ότι ο Γκατούζο είναι “ομοφοβικός, σεξιστής και ρατσιστής”. Και οι οπαδοί της ομάδας -που έτσι κι αλλιώς δεν έχουν ακριβώς και μέσα στην καρδιά τους τον Σιγκαπουριανό ιδιοκτήτη, Πίτερ Λιμ– έχουν σηκώσει θύελλα αντιδράσεων για να μην τον δουν στον πάγκο της. Ο Σαντιάγκο Κανιθάρες, γκολκίπερ της Βαλένθια στα “χρυσά” της χρόνια, στις αρχές του αιώνα, πήρε έμμεσα θέση υπέρ του Γκατζούζο.

Ο Κανιθάρες μιλάει έμμεσα για τον ίδιο. Αλλά θεματάκι όντως υπάρχει…

Ο Κανιθάρες, που σήμερα είναι (και) οδηγός ράλι, είχε δεχτεί σφοδρή επίθεση τον Ιούνιο του 2019, όταν, με αφορμή το θάνατο σε τροχαίο του Χοσέ Αντόνιο Ρέγιες είχε πει ότι “δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ήρωας διότι είναι ανεύθυνο να οδηγείς με 220 χλμ. την ώρα σε δημόσιο δρόμο”. Όταν η έρευνα της τροχαίας έδειξε ότι ο Ρέγιες πήγαινε με πολύ μικρότερη ταχύτητα και το δυστύχημα είχε ως αιτία σκασμένο λάστιχο ή/και πρόβλημα στο τιμόνι, ο Κανιθάρες ανακάλεσε. Αλλά η ζημιά είχε γίνει. Η σημερινή του έμμεση θέση υπέρ του Γκατούζο (“τεχνικός στο μάτι του κυκλώνα για παλιότερες δηλώσεις;”), αντανακλά σ’ εκείνη τη δική του περιπέτεια με τα κοινωνικά δίκτυα.

Η αλήθεια είναι όμως και ότι ένα ζητημα τίθεται όντως, μέχρις ενός σημείου. Για παράδειγμα, ο Γκατούζο δεν είναι, π.χ., Πάολο ντι Κάνιο. Ρατσιστής η φασίστας, ο ίδιος. Πήρε μια ξεκάθαρα αφελή (και, όντως, γι’ αυτό το λόγο ίσως και επικίνδυνη, έμμεσα τουλάχιστον) θέση σ’ ένα τέτοιο περιστατικό πριν από 9 χρόνια.  Αλλά δεν την επανέλαβε ποτέ, άμεσα ή έμμεσα. Ούτε έχει δώσει ποτέ το παραμικρό δείγμα ότι διέπεται από ιδέες περί ανισότητας λόγω χρώματος δέρματος ή καταγωγής.


Όταν, πάλι, μιλάει για τους γάμους ομοφυλοφίλων, το 2008 κιόλας, καλώς ή κακώς υπερασπίζεται τη θρησκευτική του πίστη. Και δεν έχει εκφράσει γενικώς περιφρόνηση για τις γυναίκες, ούτε καταδίκασε το γυναικείο ποδόσφαιρο, π.χ.  Και πάλι, καλώς ή κακώς, άποψή του είναι ότι οι διοικητικές θέσεις δεν ταιριάζουν σε γυναίκες στο παιχνίδι. Οπισθοδρομικός; Σίγουρα. Αλλά και λόγος να πέσει στην επαγγελματική πυρά; Να μην δουλέψει ξανά πουθενά και ποτέ; Οι γνώμες γι’ αυτό, δύσκολα θα είναι ποτέ ομόφωνες…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για La Liga

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Βαλένθια

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ