Ισπανία και Ολλανδία έγιναν οι πιο πρόσφατες Ομοσπονδίες που υιοθετούν πολιτική ίσων αμοιβών για τις Εθνικές τους ομάδες Ανδρών και Γυναικών. Πολλά απομένουν ακόμη να γίνουν για να υπάρξει πραγματική ισότητα, όμως, τα βήματα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση...

Γυναικείο Ποδόσφαιρο: Επιτέλους! Ισότητα παντού! Παντού; ΟΚ. Λίγο υπερβολικό ακόμη. Αλλά, πάντως, στο επίπεδο που όφειλε, όχι αυτό των συλλόγων, αλλά των Εθνικών Ομάδων, αργά αλλά σταθερά το… αυτονόητο γίνεται πράξη. Η εξίσωση των μισθών αντρών και γυναικών διεθνών, βρίσκει σιγά σιγά ολοένα και περισσότερους μιμητές της Νορβηγίας. Η σκανδιναβική χώρα ήταν η πρώτη που, ήδη από τον Οκτώβριο του 2017 πήρε την ιστορική για το Γυναικείο Ποδόσφαιρο απόφαση.

Με το -ορθό- σκεπτικό ότι η φανέλα της Εθνικής δε μπορεί να “αξίζει” λιγότερο για τη χώρα αν τη φοράει άντρας ή γυναίκα, η Νορβηγία προχώρησε στην εξίσωση των μισθών στις δύο Εθνικές της. Μερικούς μήνες μετά, Μάιο του 2018, ήταν η Ομοσπονδία της Νέας Ζηλανδίας που ανακοίνωσε πλήρη ισότητα μεταξύ Εθνικής Ανδρών και Γυναικών. Ίδιες αμοιβές, όροι εργασίας, δικαιώματα χρήσης εικόνας κ.λπ. Το Νοέμβριο του 2019, στην ίδια απόφαση προχώρησε και η “όμορη” Ομοσπονδία της Αυστραλίας.

Κάθε Εθνική τιμά το ίδιο μια χώρα.. Άρα ίδια πρέπει να είναι και η “τιμή” της!

Η απόφαση των Αυστραλών είχε ιδιαίτερη σημασία επειδή, ποδοσφαιρικά, στη χώρα υπάρχει μια ιδιαιτερότητα. Η Γυναικεία Εθνική Αυστραλίας ήταν, τότε, Νο8 στην Παγκόσμια Καταταξη της FIFA και η Ανδρών Νο44 (και σήμερα είναι Νο12 και Νο39 αντίστοιχα). Με άλλα λόγια, ήταν έως και παράλογο οι γυναίκες διεθνείς να παίρνουν πολύ μικρότερους μισθούς και πριμ απ’ ότι οι άντρες. Διότι, είπαμε: εδώ δε μιλάμε για συλλόγους, που συνυπολογίζουν κέρδη-ζημιές κ.λπ. Κάθε Εθνική μιας χώρας την τιμά το ίδιο και, συνεπώς, πρέπει να αποτιμάται και το ίδιο.


Ίσως η πιο ιστορική ημέρα σ’ αυτή την πορεία εξορθολογισμού, ωστόσο, να ήταν η 3η Σεπτεμβρίου του 2020. Ήταν η ημέρα που, με λίγες ώρες διαφορά, Βραζιλία (σήμερα Νο 9) και Αγγλία (σήμερα Νο 8) ανακοίνωσαν την ισότητα στις αμοιβές των γυναικών και αντρών διεθνών των δύο χωρών. Η απόφαση της Βραζιλίας είχε και μια ακόμη ιδιαίτερη σημασία. Βοήθησε πάρα πολύ, τις εξελίξεις και στις ΗΠΑ.

Οι αγώνες της Ράπινο έφεραν την αλλαγή και στις ΗΠΑ

Στην Αμερική (σήμερα Νο1 στον κόσμο), η Ένωση των παικτριών, με πρόεδρο τη θρυλική Μέγκαν Ράπινο έδωσε σχεδόν τριετή δικαστικό αγώνα προκειμένου να καταφέρει την ισότητα μεταξύ των δύο Εθνικών ομάδων. Τον κέρδισαν εφέτος το Φεβρουάριο, ενώ συγχρόνως, τους επιδικάστηκε και αποζημίωση 22.000.000 δολαρίων, όπως και 2.000.000 ακόμη για το συνταξιοδοτικό τους σχήμα. Η Ράπινο είναι ακούραστη ακτιβίστρια για τα ίσα δικαιώματα στο αντρικό και Γυναικείο ποδόσφαιρο. Και η ομιλία της στο Λευκό Οίκο για το ζήτημα, το Μάρτιο του 2021, είχε προκαλέσει μεγάλη εντύπωση.

Στο… “κλαμπ” και Ισπανία – Ολλανδία

Με τα πράγματα να απέχουν πολύ ακόμη από την έννοια της πραγματικής ισότητας, η παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα, χαιρέτισε, ωστόσο με ενθουσιασμό την προσχώρηση, πρόσφατα, στη λογική της… έμπρακτης ισότητας δύο ακόμη ομοσπονδιών. Και μάλιστα, ιδιαίτερα σημαντικών. Στις 20 Ιουνίου στο… κλαμπ προσχώρησε η Ολλανδία, Νο4 στην παγκόσμια κατάταξη.


Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 14 Ιουνίου ήταν η 7η στον κόσμο Ισπανία που, επίσης εξίσωσε αντρικό και Γυναικείο ποδόσφαιρο, τουλάχιστον στο επίπεδο των αμοιβών και των δικαιωμάτων (πριμ, συνθήκες εργασίας, μερίδιο από τις χορηγίες, διαχείριση εικόνας) που έχουν οι διεθνείς της παίκτες και παίκτριες. Η συμφωνία, που ανακοίνωσε ο πρόεδρός της Λουίς Ρουμπιάλες, είναι κατ’ αρχάς πενταετής.

Με το Γυναικείο ποδόσφαιρο να αποτελεί μια ολοένα και πιο σοβαρή και αναπτυσσόμενη υπόθεση σ’ όλο τον κόσμο, οι πιο πάνω αποφάσεις δίνουν το σωστό στίγμα και βαδίζουν στο σωστό δρόμο. Πολλά απομένουν, φυσικά, να γίνουν ακόμη. Όμως όταν το “κεφάλι” αποφασίζει, τα πόδια κάποια στιγμή θα ακολουθήσουν.  FIFA και UEFA όντως κάνουν πολλά τα τελευταία χρόνια. Με τις εθνικές ομοσπονδίες να ακολουθούν πλέον, το μέλλον διαγράφεται αρκετά πιο ευοίωνο…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Γυναικείος Αθλητισμός

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ