Οι "πράσινοι" έχουν βρεθεί σε θέση να πρέπει να ανατρέψουν ήττα με δύο γκολ διαφορά συνολικά 10 φορές στην ευρωπαϊκή τους ιστορία. Το κατάφεραν και το 2005 και το 2009. Και σε αρκετές ακόμη περιπτώσεις το πάλεψαν δυνατά ως το τέλος...

Παναθηναϊκός: “Βαρύ” το 2-0; Ε, και; Το ‘χει κάνει πάλι! Μετά το τέλος του αγώνα με τη Σλάβια, στην Πράγα, όλοι στο στρατόπεδο των “πρασίνων” είχαν πλήρη επίγνωση της “βαρύτητας” αυτού του σκορ. Είναι, άλλωστε, ένα αποτέλεσμα που δεν αφήνει και πολλά περιθώρια “τακτικών” ελιγμών. Πας ξεκάθαρα για νίκη -και μόνο- τουλάχιστον με το ίδιο σκορ. Υποχρεωτικά πρέπει να είσαι προσεκτικός πίσω. Και υποχρεωτικά, επίσης, πρέπει να κυνηγήσεις το γκολ.

Είναι μια δύσκολη εξίσωση. Αλλά ο Παναθηναϊκός το έχει κάνει ξανά. Και μάλιστα 2 φορές -όταν, φυσικά, ακόμη ίσχυε ο κανόνας του “εκτός έδρας” (που, πάντως, δεν έπαιξε ρόλο σε καμία απ’ τις δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις). Η πρώτη ήταν το 2005, στον 3ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Στην Πολωνία, ο Παναθηναϊκός γνωρίζει ήττα με 3-1 από τη Βίσλα Κρακοβίας. Αλλά στη ρεβάνς κατάφερε και πήρε στην παράταση νίκη με 4-1 και πρόκριση στους Ομίλους.

Ο άθλος με τη Σπάρτα και οι δύο νίκες επί της Ρόμα στο Europa League

Τέσσερα χρόνια αργότερα και πάλι στην ίδια φάση (3ος προκριματικός του Τσάμπιονς Λιγκ), η βαριά ήττα ήλθε και πάλι στην Πράγα, τότε. Αλλά από τη Σπάρτα. Με τον Ολλανδό Χενκ Τεν Κάτε στον πάγκο του, ωστόσο, ο Παναθηναϊκός δεν άφησε περιθώρια στους Τσέχους και ήδη από το 54′, με το 2-0 από τον Κατσουράνη είχε εξασφαλίσει την πρόκριση. (Γιόσου Σαριέγκι το 1-0). Το γκολ του Δημήτρη Σαλπιγγίδη, στο 89′ απλώς “σφράγισε” μια εξαιρετική εμφάνιση.

Στα πλέι-οφ που ήλθαν στη συνέχεια, η Ατλέτικο Μαδρίτης μπορέι να έκοψε το δρόμο των “πρασίνων” για τους Ομίλους. Όμως η σεζόν συνέχισε θαυμάσια για την ομάδα, με πρόκριση ως τους “16” του Γιουρόπα και νταμπλ στην Ελλάδα. Οι δύο νίκες επί της Ρόμα, στη φάση των 32, έμειναν, μάλιστα, στην ιστορία. Και ειδικά το 2-3 της Ρώμης, με τον Σωτήρη Νίνη και τον Τζιμπρίλ Σισέ να δίνουν ρεσιτάλ.

Συνολικά οι 10 φορές που οι “πράσινοι” έπρεπε να ανατρέψουν “2” γκολ διαφορά…

Συνολικά, οι “πράσινοι” έχουν βρεθεί κι άλλες 8 φορές στη θέση να πρέπει να “γυρίσουν” ήττα με δύο γκολ διαφορά. Δεν το κατάφεραν, αλλά όχι χωρίς σκληρή μάχη τις περισσότερες φορές, με τα παιχνίδια με Γκρασχόπερς, Μπριζ, όπως και με Αούστρια Βιέννης να ξεχωρίζουν ως προς αυτόν τον τομέα. Οι δέκα τέτοιες ευρωπαϊκές αναμετρήσεις του Παναθηναϊκού είναι, αναλυτικά, οι εξής:

Κύπελλο Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ 1969, 1ος Γύρος
Φόρβερτς Βερολίνου-Παναθηναϊκός 2-0
Παναθηναϊκός-Φόρβερτς Βερολίνου 1-1

Κύπελλο UEFA, 1974, 1ος Γύρος
Γκρασχόπερς-Παναθηναϊκός 2-0
Παναθηναϊκός-Γκρασχόπερς 2-1

Φάση “16”, Κύπελλο Πρωταθλητριών / Τσάμπιονς Λιγκ 1977
Κλαμπ Μπριζ-Παναθηναϊκός 2-0
Παναθηναϊκός-Κλαμπ Μπριζ 1-0

Κύπελλο Κυπελλούχων, 1982, 1ος Γύρος
Αούστρια Βιέννης-Παναθηναϊκός 2-0
Παναθηναϊκός-Αούστρια Βιέννης 2-1

Φάση “16”, Κύπελλο Κυπελλούχων, 1988
ΤΣΣΚΑ Σόφιας-Παναθηναϊκός 2-0
Παναθηναϊκός-ΤΣΣΚΑ Σόφιας 0-1

Κύπελλο UEFA, 1999, 3ος γύρος
Λα Κορούνια-Παναθηναϊκός 4-2
Παναθηναϊκός-Λα Κορούνια 1-1

3ος προκριματικός γύρος Champions League, 2005
Βίσλα-Παναθηναϊκός 3-1
Παναθηναϊκός-Βίσλα 4-1 (παράταση)

Φάση των “32” Κύπελλο UEFA, 2007
Λανς-Παναθηναϊκός 3-1
Παναθηναϊκός-Λανς 0-0

3ος Προκριματικός Champions League, 2009
Σπάρτα Πράγας – Παναθηναϊκός 3-1
Παναθηναϊκός-Σπάρτα Πράγας 3-0

Πλέι-οφ Champions League, 2012
Μάλαγα-Παναθηναϊκός 2-0
Παναθηναϊκός-Μάλαγα 0-0

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Conference League

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Παναθηναϊκός

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ