Η Κόνφερενς κέρδισε σιγά σιγά την καρδιά των οπαδών και... με τη μία, κάποιων προπονητών που κατάλαβαν νωρίς ότι είναι θεσμός με αίγλη και κύρος. Οι αποψινοί πρώτοι ημιτελικοί, Λέστερ-Ρόμα και Φέγενορντ-Μαρσέιγ είναι ματς με μεγάλο ενδιαφέρον. Και ένα... προσωπικό στοίχημα για τον Μουρίνιο...

Κόνφερενς: Πώς ο Ζοζέ θα γίνει… Extra-Special One! Για νεοσύστατος -και λίγο δαιδαλώδης- θεσμός, η UEFA Conference League, που μπήκε στη ζωή μας από πέρσι το καλοκαίρι, έχει 100% πετύχει τους στόχους της. Στην ουσία αποτελεί το πάλαι ποτέ “Κύπελλο Κυπελλούχων, όπως το Γιουρόπα Λιγκ αποτελεί το παλιό “Κύπελλο ΟΥΕΦΑ” και το Τσάμπιονς Λιγκ, το παλιό “Κύπελλο Πρωταθλητριών”.

Η Κόνφερενς έγινε στην αρχή δεκτή με κάποιο δισταγμό από τις ομάδες. Κι αυτό επειδή “μπέρδεψε” πολύ τα προγράμματα προετοιμασίας τους. Εξαιτίας της -και χωρίς να ξέρουν ακόμη “τι καπνό φουμάρει”- έπρεπε πέρυσι να αρχίσουν να παίζουν από πολύ νωρίς. Και αυτό δεν άρεσε σε όλους. Ο Ζοζέ Μουρίνιο δεν ανήκε σ’ αυτούς. Όπως και ο Ραζβάν Λουτσέσκου, αλλά και αρκετοί ακόμη προπονητές, ο Special One, κατάλαβε αμέσως ότι οποιοσδήποτε θεσμός γράφει μπροστά “ΟΥΕΦΑ”, είναι ένας θεσμός που αξίζει και το ενδιαφέρον και την προσοχή των ομάδων… Και εξ αρχής έριξε βάρος σ’ αυτόν.

Λέστερ – Ρόμα. Ημιτελικός-φωτιά με… background

Έτσι, η Ρόμα βρίσκεται απόψε στην Αγγλία για τον πρώτο ημιτελικό της Κόνφερενς απέναντι στη Λέστερ. Και το ματς έχει ξεχωριστή σημασία για τον ίδιο, αλλά και για την ομάδα. Αν ο Μουρίνιο καταφέρει και κερδίσει το τρόπαιο θα γίνει ο πρώτος προπονητής στην ιστορία που θα έχει καταφέρει να πάρει τίτλο σε τρεις διαφορετικές ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Κι όσο για τη Ρόμα, θα είναι ο πρώτος της πραγματικός διεθνής τίτλος. (Εκτός αν θεωρήσει κάποιος τέτοιον το… Inter-Cities Fair Cup του 1961 ή το “Αγγγλο-ιταλικό Κύπελλο” του 1972.

Από άποψη φόρμας, η Ρόμα πηγαίνει στην Αγγλία μ’ ένα εντυπωσιακό 7-5-1 σε νίκες-ισοπαλίες-ήττες, με την τελευταία να είναι η πρώτη στη Serie A από τις 16 Ιανουαρίου (!) και να έρχεται μόλις το περασμένο Σάββατο, από την Ίντερ. Και αγωνιστικά, ο Special One θα έχει στη διάθεσή του τον παίκτη-βαρόμετρο της ομάδας, Νικολό Ζανιόλο, αλλά και τον Μπράιαν Κριστάντε, που έλειψαν από το ματς του Σαν Σίρο.

Απέναντί του, ο Μουρίνιο θα βρει έναν προπονητή που επί ημερών του ανέλαβε τις Ακαδημίες της Τσέλσι, στην πρώτη θητεία του Special One στο Λονδίνο. Από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό κάτω απ’ τη γέφυρα. Ο Μπρένταν Ρότζερς έχει να θυμάται τη νίκη της Λέστερ απέναντι στην Τότεναμ του Ζοζέ το Δεκέμβριο του 2020. Έχει σώσει άνετα και από νωρίς εφέτος την παραμονή στην Πρέμιερ και θα έχει απόψε μπροστά το “φαινόμενο” Τζέιμι Βάρντι. Ο αειθαλής στράικερ έκλεισε στις 11 Ιανουαρίου τα 35 του. Αλλά έχει -και πάλι- εφέτος 12 γκολ και 2 ασίστ σε 25 συμμετοχές με τις “Αλεπούδες” σε όλες τις διοργανώσεις. Και, συνολικά… 159 γκολ και 63 ασίστ σε 377 εμφανίσεις με τη Λέστερ την τελευταία 10ετία…

Αναμέτρηση πρώην πρωταθλητών Ευρώπης: Φέγενορντ-Μαρσέιγ

Ημιτελικός… πρωταθλητών Ευρώπης είναι ο άλλος. Εκεί που θα έπρεπε να βρίσκεται ο ΠΑΟΚ, αν, όπως σημειώνει το σάιτ της ΟΥΕΦΑ, δεν έπεφτε στην Τούμπα πάνω στον πολύπειρο Στιβ Μανταντά. Στα (κλεισμένα) 37 του, ο Μανταντά έχει “γράψει” 608 (!) συμμετοχές με τη Μαρσέιγ και έχει 196 clean sheets να επιδείξει στη μεγάλη καριέρα του. Ήταν ο ήρωας της γαλλικής ομάδας στη ρεβάνς με τον “Δικέφαλο του Βορρά”. Και της δίνει την ευκαιρία να διεκδικήσει τον πρώτο της μεγάλο ευρωπαϊκό τίτλο μετά το Πρωταθλητριών-Τσάμπιονς Λιγκ του 1993.

 


Απέναντί της -και γηπεδούχος- η Φέγενορντ. Πρωταθλήτρια Ευρώπης το 1970 και με δύο Κύπελλα ΟΥΕΦΑ στη συλλογή της (1974, 2002), η ολλανδική ομάδα φτάνει σε ημιτελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης μετά από 20 χρόνια. Σε αντίθεση με τη Μαρσέιγ, που είναι πλήρης και έχει εφέτος αριθμό-ρεκόρ 11 εκτός έδρας νικών στη Ligue 1, η Φέγενορντ έχει προβλήματα. Ο βασικός κεντρικός της μπάκ, ο Αργεντινός Μάρκος Σενέσι μετράει κι αυτός στις κρίσιμες απουσίες του γκολκίπερ Τζάστιν Μπάιλοου και του μεσοεπιθετικού Γενς Τοόρνστρα, που είναι κομβικός για το παιχνίδι της.

Με άλλα λόγια, η Κόνφερενς έχει και απόψε και στις ρεβάνς της 5ης Μαΐου να προσφέρει δυνατές συγκινήσεις. Και για τις 4 ομάδες των ημιτελικών, το κίνητρο είναι κάτι παραπάνω από ισχυρό. Ο τελικός της διοργάνωσης, στα Τίρανα, στις 25 Μαΐου θα έχει σίγουρα μια πρωταθλήτρια Ευρώπης και είτε μια πρωταθλήτρια Αγγλίας είτε… τον Special One, που θα προσπαθεί να γίνει… extra-special one. Και το βέβαιο είναι ένα. Η Κόνφερενς ήλθε για να καθιερωθεί άμεσα και… να μείνει! Συνοπτικά το πρόγραμμα και οι αναμετρήσεις:

Πέμπτη 28 Απριλίου:

Λέστερ- Ρόμα
Φέγενορντ – Μαρσέιγ

Επαναληπτικοί:

Πέμπτη 5 Μαΐου:

Ρόμα-Λέστερ
Μαρσέιγ-Φέγενορντ

Τελικός:
25 Μαίου-Τίρανα

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Conference League

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ