Η αντίπαλος του Ολυμπιακού στο Γιουρόπα Λιγκ είναι η ομάδα απ' την οποία ξεκίνησε τη σπουδαία καριέρα του ο σημερινός αθλητικός διευθυντής της ομάδας. Ο προπονητής της, Αντουάν Κομπουαρέ τον αποκαλεί "μικρό αδελφό του". Και ο ίδιος έχει πολλές ωραίες αναμνήσεις από εκεί...

Ναντ; Τι θυμήσατε, τώρα, στον Κριστιάν Καρεμπέ! Η Νέα Καληδονία είναι μέρος της υπερπόντιας Γαλλίας. Την απαρτίζουν αρκετά νησιά. Το Λιφού, όπου ήλθε στη ζωή ο Κριστιάν, στις 3 Δεκεμβρίου του 1970 έχει έκταση 1.146 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Είναι λίγο πιο μικρό από τη Ρόδο. Και ο, σήμερα, αθλητικός διευθυντής του Ολυμπιακού είναι σίγουρα το μεγαλύτερο καμάρι του νησιού. Ως παίκτης ο Καρεμπέ είναι μια διεθνώς αναγνωρίσιμη και πολύ σημαντική φιγούρα. Αλλά όχι μόνο ποδοσφαιρικά…

Η κλήρωση του Ολυμπιακού με τη Ναντ, στους ομίλους του Europa League, λοιπόν, ήταν μια πολύ ξεχωριστή στιγμή για τον ίδιο. Κι αυτό επειδή όλοι τον θυμόμαστε από τη θητεία του εδώ, φυσικά, αλλά και από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Και βέβαια, την Εθνική Γαλλίας, με την οποία πήρε Παγκόσμιο Κύπελλο το 1998, αλλά και το EURO του 2000. Λίγοι, ωστόσο, ανακαλούν στη μνήμη τους ότι η Ναντ είναι η ομάδα απ’ την οποία ξεκίνησε τη μεγάλη καριέρα του. Και η πόλη αυτή στην οποία έφτασε και στην… κανονική, όχι μόνο την ποδοσφαιρική ενηλικίωση.

Στα 17 του έκανε το γύρο του κόσμου για τη Ναντ…

Ο Καρεμπέ έκανε το ταξίδι απ’ τη μια άκρη του κόσμου στην άλλη, στα 17 του. Το αστείρευτο ταλέντο του, κανονικό μικρό λιοντάρι σε μια χώρα που έχει μόλις 9 είδη θηλαστικών -και κανένα χερσαίο θηρευτή μεταξύ τους- τον έφερε από την τοπική Γκαϊτσά στη Ναντ με αθλητική υποτροφία. Και εκεί, ο Κριστιάν ξεδίπλωσε τις σπουδαίες ικανότητές του. Μετά από 2 χρόνια στη Β’ ομάδα (1998-90), πέρασε στην πρώτη στα 20 του. Και έκανε μια πολύ μεγάλη καριέρα με τα “καναρίνια”.

Ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα με την οποία ο Καρεμπέ έχει τις περισσότερες εμφανίσεις στο Τσάμπιονς Λιγκ (18 έναντι 14 με τη Ρεάλ Μαδρίτης, που ως μέλος της πήρε 2 φορές τον τίτλο). Αλλά η Ναντ είναι η ομάδα με την οποία έχει δώσει -μακράν- τους περισσότερους αγώνες της καριέρας του ως επαγγελματίας. Φόρεσε τη φανέλα της για 11.300 (!) αγωνιστικά λεπτά, σε 130 επίσημα ματς, με απολογισμό 6 γκολ και 4 ασίστ. Στη Σαμπντόρια που ήταν ο επόμενος σταθμός του, έγραψε 66 ματς (6 γκολ και 4 ασίστ). Στη Ρεάλ, πάλι, το κοντέρ έγραψε 82 (4 γκολ) και στη Μίντλσεμπρο 36 (4 γκολ, 1 ασίστ).

O Ολυμπιακός η μεγάλη του αγάπη, η Ναντ η πρώτη!

Οι 99 εμφανίσεις του με την ερυθρόλευκη φανέλα (4 γκολ και 6 ασίστ, από το 2001 ως το 2004), δείχνουν ότι ο Ολυμπιακός είναι η μεγάλη του αγάπη. Αλλά η Ναντ, είναι η πρώτη. Είναι και η ομάδα που έχει να καυχιέται ότι, εκτός του Καρεμπέ ήταν η “ποδοσφαιρομάνα” δύο ακόμη παγκόσμιων πρωταθλητών. Εκεί έκαναν όνομα και ο Μαρσέλ Ντεσαγί, αλλά και ο Ντιντιέ Ντεσάν. Στην πόλη, ο Καρεμπέ είναι ακόμη εξαιρετικά αγαπητός. Ο Αντουάν Κομπουαρέ, προπονητής σήμερα της Ναντ και συμπαίκτης του για ένα χρόνο στην ομάδα δήλωσε γι’ αυτόν ότι είναι “ο μικρός του αδελφός”….

Όχι μόνον επειδή έχει πάρει και πρωτάθλημα μαζί της, το 1994-95. Αλλά και επειδή είναι ένας από τα “παιδιά” της που τιμούν την ιστορία της και με την εξωαγωνιστική τους δράση.Ενεργό μέλος της οργάνωσης Ειρήνη και Αθλητισμός, ο Κριστιάν είναι ένας ενεργός πολίτης του κόσμου, με συμμετοχή σε πολλές αξιόλογες πρωτοβουλίες για την ισότητα, το ρατσισμό και τον κοινωνικό χαρακτήρα που μπορεί -και πρέπει- να έχει το ποδόσφαιρο. Και όλα αυτά ξεκίνησαν στη Ναντ, όπου ο Καρεμπέ πηγαίνει ως αντίπαλος ποδοσφαιρικά, πλέον. Αλλά πάντοτε και ως φίλος και μάλιστα εκλεκτός!

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Europa League

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Ολυμπιακός

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ