Με μόνο μία ομάδα πλέον, ευτυχώς σε Ομίλους ό,τι κι αν γίνει με τον Απόλλωνα Λεμεσού, η Ελλάδα μάλλον ξεχνάει κάθε όνειρο για κάτι καλύτερο στην ειδική βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ. Αντίθετα, χώρες όπως η Δανία και η Τουρκία απειλούν πλέον πολύ σοβαρά να μας περάσουν...

Ελλάδα στην ΟΥΕΦΑ: Ολυμπιακέ… κάνε το θαύμα σου! Την επομένη του αποκλεισμού Παναθηναϊκού και Άρη από τη συνέχεια της Conference εξηγούσαμε ήδη ότι η υπόθεση “Ranking” για τη χώρα μας στην Ευρώπη είναι μια δύσκολη και λίγο… πονεμένη ιστορία. Εξαιτίας και της περσινή πορείας του ΠΑΟΚ, η σεζόν ξεκίνησε με άλλα όνειρα. Αλλά λίγες εβδομάδες μετά, μόνον ο πρωταθλητής μπορεί, πλέον, να δώσει πολύτιμους βαθμούς στην Ελλάδα, είτε από το Europa League είτε από την Conference.


Τα ματς με τον Απόλλωνα Λεμεσού, έχουν, έτσι ξεχωριστή σημασία για όλους, όχι μόνο για τον Ολυμπιακό. Διότι, φυσικά, τα όνειρα για 12 θέση, ακόμη και για 14η μοιάζουν πλέον απατηλά. Και το ζητούμενο είναι να μην πάμε πιο κάτω κι από τη σημερινή 16η. Πόσο πιθανό είναι ωστόσο αυτό; Κατ’ αρχάς, ας δούμε τη βαθμολογία της UEFA πριν από τα αποψινά ματς (σε παρένθεση οι ομάδες που συνεχίζουν για κάθε χώρα):

12η Νορβηγία 26.250 (3/4)
13η Ρωσία 26.215 (0)
14η Ουκρανία 25.700 (3/5)
15η Ελβετία 25.425 (3/4)
16η Ελλάδα 24.475 (1/4)
17η Τσεχία 24.425 (3/4)
18η Δανία 23.625 (4/5)
19η Κροατία 23.400 (2/4)
20η Τουρκία 21.900 (4/5)
21η Ισραήλ 21.125 (3/4)
22η Κύπρος 20.875 (4/5)

Ρεαλιστικά μας απειλούν σχεδόν όλοι!

Μια ρεαλιστική πρσοδοκία είναι να κάνει εφέτος ο Ολυμπιακός μια πορεία όπως η περσινή του ΠΑΟΚ. Ακόμη και σε τέτοια περίπτωση, ωστόσο, θα έχει δώσει συνολικά στη χώρα 4.375 βαθμούς (ο ίδιος θα φτάσει τους 13.000 ως ομάδα). Αρκεί ένα σύνολο 28.475 βαθμών -οι 375 ως τώρα από τους “ερυθρόλευκους” είναι υπολογισμένοι στο πιο πάνω σύνολο- για να ελπίζουμε; Είναι πολύ δύσκολο. Θα αρκεί, φυσικά, για να περάσουμε τη Ρωσία που δεν έχει εκπρόσωπο. Πόσοι από τους διώκτες μας όμως, μας απειλούν σε τέτοια περίπτωση; Πρακτικώς, σχεδόν… όλοι.  Να δούμε γιατί.

Η 17η Τσεχία συνεχίζει με 3 ομάδες, και τη Βικτόρια Πλζεν με εξασφαλισμένο όμιλο. Στα playoff του Champions League παίζει με την Καραμπάκ. Η Σλάβια Πράγας που απέκλεισε τον Παναθηναϊκό παίζει ως φαβορί με τη Ρακόφ στα πλέι-οφ της Conference League και η Σλοβάτσκο με την ΑΙΚ Στοκχόλμης -δύσκολα θα περάσει. Άρα η Τσεχία έχει μίνιμουμ 10 ευρωπαϊκά ματς να δώσει.


Η 18η Δανία, πάλι συνεχίζει με 4 ομάδες, απ΄τις οποίες οι 3 είναι ήδη σε Ομίλους. Η Μίντιλαντ σ’ αυτούς του Europa League, η Κοπεγχάγη στα πλέι-οφ του Champions League (2-1 την Τραμπζονσπόρ στο πρώτο ματς) και η Σίλκεμποργκ είναι στα αντίστοιχα του Europa (αντίπαλος η Ελσίνκι. Η Βίμποργκ, λογικά θα μείνει εκτός από τη Γουέστ Χαμ στα πλέι-οφ της Conference. Αλλά και πάλι, η πιο πάνω κατάσταση λέει ότι η Δανία, με μίνιμουμ 24 ευρωπαϊκά ματς ακόμη, κατά πάσα βεβαιότητα θα μας περάσει.

Μεγάλος ο κίνδυνος από την Τουρκία…

Στη 19η θεση, η Κροατία συνεχίζει με 2 ομάδες -μία σε Όμιλο -άρα και 10 τουλάχιστον ευρωπαϊκά ματς ακόμη αφού η Ντιναμό Ζάγκρεμπ είναι στα πλέι-οφ του Champions League (ήττα 1-0 στο πρώτο ματς από τη Μπόντο Γκλιμτ). Αλλά αν περάσει θα είναι στο 4ο γκρουπ δυναμικότητας και δύσκολα θα πάρει βαθμούς. Κι όσο για τη Χάιντουκ Σπλιτ, αν περάσει στους Ομίλους της Conference τη Βιγιαρεάλ, θα είναι ποδοσφαιρικό θαύμα.

Αντίθετα, παρότι η Τουρκία είναι πίσω μας 2.575 βαθμούς, έχει μπροστά της τουλάχιστον 26 ευρωπαϊκά ματς, 18 περισσότερα από τον Ολυμπιακό! Από τις 4 ομάδες της οι τρεις θα είναι σίγουρα σε Ομίλους. Η Τραμπζονσπόρ είναι στα πλέι-οφ του Champions League (ήττα 2-1 από τη Κοπεγχάγη στο πρώτο ματς). Η Φενέρ είναι στα πλέι-οφ του Europa League (αντίπαλος η Αούστρια) και η Σίβασπορ επίσης (αντίπαλος η Μάλμε). Εάν και η Μπασακσεχίρ περάσει την Αντβέρπ στα πλέι-οφ του Conference League, η Τουρκία θα περάσει σχεδόν σίγουρα στη βαθμολογία την Ελλάδα.

Πιθανή απειλή και το Ισραήλ, δύσκολο να περάσουμε κάποια χώρα εμείς…

Τέλος, το Ισραήλ μπορεί να αποτελέσει απειλή εάν, εκτός από τη Μακάμπι Χάιφα, που σίγουρα θα είναι σε όμιλο, το ίδιο καταφέρει και η Μακάμπι Τελ Αβίβ (εις βάρος της Νις, για την Κόνφερενς), αλλά και η Χάποελ Μπερ Σεβά (εις βαρος της Κραϊόβα). Η Κύπρος, πάλι, πράγματι έχει ήδη 3 ομάδες σίγουρα σε Ομίλους (ΑΕΚ Λάρνακας, Απόλλων Λεμεσού, Ομόνοια και πιθανόν και 4η, τον ΑΠΟΕΛ (αν αποκλείσει τη Τζουργκάρντεν). Δηλαδή μίνιμουμ 26 ακόμη ευρωπαϊκά ματς, ίσως και περισσότερα. Αλλά να καλύψει, έστω κι έτσι 3.600 βαθμούς διαφορά, είναι πολύ δύσκολο…

Ποιες είναι, τώρα, οι πιθανότητες με +4.000 βαθμούς από τον Ολυμπιακό να απειλήσουμε, ως Ελλάδα κάποια προπορευόμενη; Δεν είναι μεγάλες κι αυτές. Η Νορβηγία ίσως χάσει έδαφος αν δε βάλει επίσης σε Ομίλους -όπου είναι σίγουρα η Μπόντο Γκλιμτ– και Βίκινγκ και Μόλντε. Αλλά με 3 ομάδες ήδη σε Ομίλους (Σαχτάρ, Ντιναμό Κιέβου, Ντνίπρο), η Ουκρανία έχει 22 ακόμη (μίνιμουμ) ευρωπαϊκά ματς, Και συνεπώς, η -ίσως και αλματώδης- άνοδός της, σχεδόν βέβαιη. Τέλος η Ελβετία έχει ήδη τη Ζυρίχη σε Όμιλο. Αν Βασιλεία και Γιουνγκ Μπόις δεν περάσουν, θα χάσει σίγουρα έδαφος. Αλλά πόσο, δεν ξέρουμε ακόμη…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Europa League

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Ολυμπιακός

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ