ΟΚ. Ακόμη τα μεγέθη είναι πολύ διαφορετικά. Να έχει όμως χρηματιστηριακή αξία η Εθνική Ισπανίας Γυναικών όσο ένας καλός παίκτης της Σούπερ Λιγκ είναι μια υπερβολική αδικία. Ειδικά εφόσον την περασμένη σεζόν, το ποδόσφαιρο γυναικών ανέβηκε κατακόρυφα σε προσέλευση κοινού και τηλεθέαση...

EURO Γυναικών: Η τιμή… τιμή δεν έχει (κυριολεκτικά!) Το γυναικείο ποδόσφαιρο, πολλές φορές το έχουμε πει, είναι ένα μεγάλο στοίχημα για FIFA, UEFA, εθνικές ομοσπονδίες, ομάδες. Ο “αποκλεισμός”, ουσιαστικά, επί δεκατίες τουλάχιστον του μισού παγκόσμιου πληθυσμού από το σπορ, δεν είχε νόημα. Και ήταν, αυτονόητα, άδικος. Αυτή την αδικία προσπαθούν με κάθε τρόπο τα τελευταία χρόνια να επανορθώσουν όλοι οι πιο πάνω. Και το EURO είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για κάτι τέτοιο.

Οι Εθνικές Γυναικών που αγωνίζονται αυτές τις μέρες στα γήπεδα της Αγγλίας προσφέρουν πλούσιο θέαμα και δείχνουν στην πράξη ότι το γυναικείο ποδόσφαιρο έχει να προσφέρει πολλά στο παιχνίδι συνολικά. Φυσικά, όλα έχουν να κάνουν με προσφορά και ζήτηση στις μέρες μας. Οπότε κανείς δε θα περίμενε -ακόμη, τουλάχιστον- να είναι ίδια η χρηματιστηριακή τιμή ποδοσφαιριστριών και ποδοσφαιριστών. Αλλά… όχι κι έτσι, ρε παιδιά!

Ολόκληρες Εθνικές κάνουν όσοι… ένας παίκτης της Super League!

Και το λέμε αυτό επειδή η ανάλυση που έκανε το εξειδικευμένο γερμανικό σάιτ Trasnfermarkt για το EURO Γυναικών αναδεικνύει έως και παράλογες ανισότητες. Ειδικά εφόσον τη σεζόν που μας πέρασε, κυρίως στο Τσάμπιονς Λιγκ Γυναικών, το ένα ρεκόρ έσπαγε το άλλο σε προσέλευση φιλάθλων στα γήπεδα. Και, συγχρόνως, πολύ ανοδικές (300% !) ήταν οι τάσεις και σε ότι αφορά την τηλεθέαση του γυναικείου ποδοσφαίρου.

Εντάξει. Νωρίς είναι ακόμη, δε λέμε. Αλλά απ’ αυτό, μέχρι το να έχει μια ολόκληρη Εθνική χρηματιστηριακή τιμή όσο ένας ψιλοκαλός παίκτης της Super League, υπάρχει διαφορά. Κι όμως. Αυτό συμβαίνει, για παράδειγμα με τη Βόρεια Ιρλανδία. Η τιμή όλων των παικτριών της μαζί είναι 485.000 ευρώ! Για να υπάρξει αναλογία, η ακριβότερη σ’ αυτό το EURO, η Εθνική Ισπανίας, έχει τιμή (χωρίς την άτυχη Αλεξία Πουτέγιας), 4.500.000 ευρώ. Πολύ μικρότερη κι από την πιο “φτηνή” ομάδα της Σούπερ Λιγκ -ή περίπου ίση, αν το θέλετε έτσι, με την τιμή του Χένρι Ονιεκούρου ή του Κάρολ Σβιντέρσκι.

Η πιο ακριβή παίκτρια έχει τιμή στην αγορά… 475.000 ευρώ!

Πιο ακριβή παίκτρια του τουρνουά είναι η σπουδαία Άντα Χέγκερμπεργκ. Χρυσή Μπάλα Γυναικών, ένα σωρό βραβεία, πρωταθλήματα, Κύπελλα και έξι Τσάμπιονς Λιγκ με τη Λιόν, κλπ, κ.λπ. Κι όμως. η τιμή της στην αγορά, σύμφωνα πάντοτε με το Transfermarkt είναι 475.000 ευρώ. (Στη Λιόν, πάντως, παίρνει 360.000 ευρώ το χρόνο…)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ada Stolsmo Hegerberg (@ahegerberg)

Και θα το επαναλάβουμε. Είναι όντως νωρίς ακόμη για να δούμε την Χέγκερμπεργκ να έχει αξία όση ο συμπατριώτης της Έρλινγκ Χάαλαντ. Ακόμη τουλάχιστον, τα μεγέθη είναι πάρα πολύ διαφορετικά για να συμβεί κάτι τέτοιο. Αλλά και η παρουσίαση του Transfermarkt αποκαλυπτική για το γεγονός ότι τέτοιου είδους ανισότητες ξεπερνούν τα όρια της υπερβολής. Όμως… υπομονή! Πού θα πάει; Σιγά σιγά θα διορθωθεί κι αυτό…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για EURO

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Γυναικείος Αθλητισμός

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ