Στον κλοιό της πανδημίας covid19 ξεκινούν σε λίγες μέρες στο Τόκιο οι πιο παράξενοι Ολυμπιακοί αγώνες όλων των εποχών. Ονομάζονται του 2020, αλλά θα διεξαχθούν το 2021. Δε θα έχουν θεατές -όχι μόνο γυναίκες, όπως στην αρχαιότητα, που απαγορεύονταν. Ούτε άντρες. Κι αντί για μετάλλια, στο επίκεντρο των συζητήσεων θα είναι κρούσματα, εμβόλια και νοσηλείες… […]

Στον κλοιό της πανδημίας covid19 ξεκινούν σε λίγες μέρες στο Τόκιο οι πιο παράξενοι Ολυμπιακοί αγώνες όλων των εποχών. Ονομάζονται του 2020, αλλά θα διεξαχθούν το 2021. Δε θα έχουν θεατές -όχι μόνο γυναίκες, όπως στην αρχαιότητα, που απαγορεύονταν. Ούτε άντρες. Κι αντί για μετάλλια, στο επίκεντρο των συζητήσεων θα είναι κρούσματα, εμβόλια και νοσηλείες…

Η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας ζει τις τελευταίες ημέρες έξαρση μολύνσεων, με αύξηση πάνω από 30%. Τα 1.149 κρούσματα της 14ης Ιουλίου αποτελούν ρεκόρ σχεδόν 7 μηνών (από τις 22 Ιανουαρίου). Οι αρχές τα αποδίδουν στη μετάλλαξη Δέλτα και στην πρακτική αποτυχία, ως τώρα του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα.

Αύξηση κρουσμάτων – απαισιοδοξία ειδικών

Η κυβέρνηση κήρυξε και πάλι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Τόκιο και τις όμορες περιοχές. Εκεί οι αγώνες θα διεξαχθούν χωρίς κοινό. Αλλά οι επιστήμονες δεν είναι καθησυχαστικοί. Ο Χαρούκα Σακαμότο, γιατρός και ερευνητής στο πανεπιστήμιο Keio του Τόκιο μοιάζει απαισιόδοξος: «Από τη στιγμή που η τάση είναι ανοδική, είναι πολύ αργά», λέει. “Πιθανόν ο αριθμός των νέων κρουσμάτων να συνεχίσει να αυξάνεται για λίγες ακόμη ημέρες».

Νωρίτερα, για αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων είχε μιλήσει και η καθηγήτρια του πανεπιστημίου του Κιότο Γιούκι Φουρούσε. Η ίδια αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο το σύστημα υγείας να δεχθεί πίεση.

Κι αν όλα αυτά ακούγονται λίγο περίεργα για μια πλούσια και εξόχως αναπτυγμένη χώρα η πραγματικότητα διαψεύδει αυτούς τους χαρακτηρισμούς. Στην Ιαπωνία, με τουλάχιστον μία δόση έχει εμβολιαστεί ως τώρα μόλις το 31% του πληθυσμού, αναφέρει το Reuters. Πρόκειται για ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά διεθνώς, ειδικά για μια χώρα με παροιμιώδεις οργανωτικές ικανότητες.

Διότι το πρόβλημα στην Ιαπωνία δεν αποδίδεται στην απροθυμία των πολιτών να εμβολιαστούν, αλλά στα προβλημάτα στις προμήθειες και στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, λοιπόν, ισως δεν είναι παράξενο ότι μεγάλο τμήμα του πληθυσμού του Τόκιο δεν ήθελε καν να γίνουν οι αγώνες εκεί. Λόγω των πρόσφατων εξελίξεων, η τάση αυτή αναμένεται να αυξηθεί.
Και… αυτό κι αν θα είναι παράξενο πράγμα στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων: να φιλοξενηθούν σε πόλη που θα προτιμούσε να μην τους έχει “στα πόδια” της…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Διεθνή

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Διοργανώσεις

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ