O Τζιανλούκα Βιάλι έκανε τη διαφορά για την Ιταλία στον τελικό του EURO. Φυσικά, όχι παίζοντας, αυτή τη φορά, όπως είχε κάνει 59 φορές στην καριέρα του, ως το 1992. Αλλά ως γενικός αρχηγός της “Σκουάντρα Ατζούρα” -προσωπική επιλογή του Μαντσίνι. Ο Ιταλός τεχνικός, συνομίληκος του Βιάλι και συμπαίκτης του επί 8 χρόνια στη Σαμπντόρια […]

O Τζιανλούκα Βιάλι έκανε τη διαφορά για την Ιταλία στον τελικό του EURO. Φυσικά, όχι παίζοντας, αυτή τη φορά, όπως είχε κάνει 59 φορές στην καριέρα του, ως το 1992. Αλλά ως γενικός αρχηγός της “Σκουάντρα Ατζούρα” -προσωπική επιλογή του Μαντσίνι.

Ο Ιταλός τεχνικός, συνομίληκος του Βιάλι και συμπαίκτης του επί 8 χρόνια στη Σαμπντόρια (1984-1992), τρέφει μεγάλη εκίμηση για τον Βιάλι. Και κυρίως για το χαρακτήρα νικητή που τον χαρακτήρισε και στα γήπεδα, αλλά και στη ζωή.

Ο Βιάλι, είναι ο 10ος Ιταλός σκόρερ όλων των εποχών, με 286 γκολ σε 500 ματς, με τις ομάδες του και τις Εθνικές ομάδες U21 και ανδρών. Είναι ένας από τους 9 συνολικά και ο μοναδικός επιθετικός που έχει κερδίσει και τις τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές συλλογικές διοργανώσεις.

Πήρε εγχώριους και ευρωπαϊκούς τίτλους και με τη Σαμπντόρια και με τη Γιουβέντους και με την Τσέλσι. Με την τελευταία το κατάφερε και ως προπονητής! Υπήρξε ένας από τους πιο ολοκληρωμένους επιθετικούς του κόσμου για δύο δεκαετίες.

Στα γήπεδα, με άλλα λόγια, υπήρξε ο ορισμός του winner.

Η μάχη -και νίκη- και με τον καρκίνο

Χρόνια μετά, το 2018 αποκάλυψε ότι ένα χρόνο νωρίτερα είχε διαγνωστεί με παγκρεατικό καρκίνο. Έναν από τους πλέον θανατηφόρους και πιο δύσκολους στην αντιμετώπισή τους. Μίλησε ανοιχτά γι’ αυτήν του την περιπέτεια, εμψυχώνοντας χιλιάδες ανθρώπους. Και, όπως συνέβαινε και εντός των τεσσάρων γραμμών της καριέρας του, στο τέλος βγήκε νικητής και απ’ αυτή την περιπέτεια: τον Απρίλιο του 2020 ανακοίνωσε ότι είχε ξεπεράσει οριστικά το πρόβλημα.

Είναι γι’ αυτούς τους λόγους που ο Μαντσίνι επέλεξε να επαναφέρει τη θέση του “γενικού αρχηγού” στην Εθνική Ιταλίας. Και, φυσικά, γι’ αυτούς τους λόγους την ανέθεσε και στο φίλο και πρώην συμπαίκτη του.

Ο Βιάλι τον δικαίωσε. Οι διεθνείς της Ιταλίας πίνουν νερό στ’ όνομά του για την εν γένει στάση και τον ενδιαφέρον του για όλους, όλο αυτό το διάστημα. “Δεν θα τα καταφέρναμε χωρίς αυτόν!”, δήλωσε ο Αλεσάντρο Φλορέντσι. Δε θα του αρέσει που το λέω ανοιχτά. Το ξέρω. Αλλά είναι η αλήθεια και όλοι πρέπει να την ξέρουν”.

Μέσα σε όλα τα υπόλοιπα, όπως αποκαλύφθηκε, λίγο πριν από τον τελικό του EURO, ο Βιάλι μίλησε στους παίκτες της Σκουάντρα Ατζούρα. Διάλεξε να τους απευθυνθεί με κάποια ιστορικά λόγια.

Τα λόγια του Θίοντορ “Τέντι” Ρούσβελτ, 26ου Προέδρου των ΗΠΑ, στη Σορβόνη, στις 23 Απριλίου του 1910. Ο Ρούσβελτ, όχι πλέον ως πρόεδρος, είπε μεταξύ άλλων, τότε, στη συγκλονιστική ομιλία που έμεινε στην ιστορία γνωστή ως “Ο άνθρωπος στην Αρένα“:

Με τα λόγια του Θίοντορ “Τέντι” Ρούσβελτ

«Αυτός που μετράει δεν είναι εκείνος που ασκεί κριτική, ούτε εκείνος που δείχνει με το δάχτυλο κάποιον όταν σκοντάφτει. Ή εκείνος που σχολιάζει πώς θα μπορούσε να έχει γίνει καλύτερα μια συγκεκριμένη πράξη. Η τιμή ανήκει στον άνθρωπο που μάχεται στην αρένα. Στον άνθρωπο που το πρόσωπό του είναι σημαδεμένο από τη σκόνη, τον ιδρώτα και το αίμα. Τον άνδρα που πασχίζει ασταμάτητα. Που κάνει σφάλματα. Και συχνά αποτγχάνει, επειδή δεν υπάρχει άξια προσπάθεια που να είναι απαλλαγμένη από λάθη και ατέλειες…

(Η τιμή ανήκει στον άνθρωπο)  “που αφοσιώνεται σ’ έναν άξιο στόχο. Που ξέρει πώς να βρει τον ενθουσιασμό και να αφιερώσει τον εαυτό του μέχρι το τέλος. Τον άνθρωπο που, όταν όλα πηγαίνουν καλά, γεύεται στο τέλος τον θρίαμβο ενός σπουδαίου επιτεύγματος. Και που όταν πηγαίνουν άσχημα, ”πέφτει”. Αλλά γνωρίζοντας ότι τόλμησε, όχι όπως οι ψυχρές και φοβισμένες ψυχές, που δε γνωρίζουν ούτε την ήττα ούτε τη νίκη».

Με τέτοια λόγια, ειπωμένα από έναν κατεξοχήν “Άνθρωπο στην Αρένα” όπως τον περιέγραψε ο Ρούσβελτ, άντε,  μετά να χάσεις…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για EURO

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Διοργανώσεις

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ