FA Cup: 150 χρόνια δόξας και… εκπλήξεων! Ο αρχαιότερος ποδοσφαιρικός θεσμός του πλανήτη κλείνει εφέτος τα 150 (!) χρόνια ζωής. Και επειδή είναι -μακράν- η πιο “δημοκρατική” διοργάνωση στην Ευρώπη, σ’ αυτά τα χρόνια έχει προσφέρει μερικές μοναδικές στιγμές. Απίθανες ανατροπές. Μεγάλες νίκες “Δαβίδ” εναντίον “Γολιάθ”. Κι όσο κι αν το Τσάμπιονς Λιγκ δελεάζει, αφού […]

FA Cup: 150 χρόνια δόξας και… εκπλήξεων! Ο αρχαιότερος ποδοσφαιρικός θεσμός του πλανήτη κλείνει εφέτος τα 150 (!) χρόνια ζωής. Και επειδή είναι -μακράν- η πιο “δημοκρατική” διοργάνωση στην Ευρώπη, σ’ αυτά τα χρόνια έχει προσφέρει μερικές μοναδικές στιγμές. Απίθανες ανατροπές. Μεγάλες νίκες “Δαβίδ” εναντίον “Γολιάθ”. Κι όσο κι αν το Τσάμπιονς Λιγκ δελεάζει, αφού από την Premier βγαίνουν οι 4 πρώτες ομάδες σ’ αυτό (το Κύπελλο βγάζει το νικητή στο Europa), η αίγλη του μύθου που τυλίγει το, επισήμως, Emirates FA Cup είναι ξεχωριστή.

Το FA Cup είναι μια διοργάνωση ίσων ευκαιριών. Συμμετέχουν σ’ συτό ομάδες από 10 κατηγορίες (!) -αν και αυτές των υψηλότερων δεν μπαίνουν στην κληρωτίδα από τους αρχικούς γύρους. Τη σεζόν 2011-12 αυτό οδήγησε στον αριθμό ρεκόρ των 763 ομάδων! Σε μια τέτοια ποδοσφαιρική γιορτή είναι, λοιπόν, αναπόφευκτο να υπάρχουν και αποτελέσματα που προκαλούν αίσθηση. Το 1983 η υποβιβασμένη Μπράιτον έκανε ακριβώς αυτό. Ήλθε 2-2- στον τελικό με τη Γιουνάιτεντ. Τότε δεν υπήρχε διαδικασία πέναλτι. Στον επαναληπτικό, έχασε με 4-0. Αλλά έγραψε ιστορία. Όπως και ο Νόρμαν Γουάιτσάιντ, που έγινε ο νεώτερος παίκτης που σκοράρει σε τελικό, σε ηλικία 18 χρονών και 19 ημερών!

Η Άρσεναλ, η Γουέστ Χαμ και τα 6 επαναληπτικά ματς της Φούλαμ!

Από το 2016-17, οι ισοπαλίες από τον 4ο γύρο και μετά διευθετούνται με παράταση και πέναλτι. Με το σύστημα των επαναληπτικών αγώνων, ωστόσο, υπήρξε και η περίπτωση της Φούλαμ. Το 1975 αναγκάστηκε να παίξει 6 επαναληπτικά μέχρι να φτάσει στον τελικό! Δύο με τη Χαλ Σίτι, τρία με τη Νότινγχαμ Φόρεστ και ένα με τη Μπέρμιγχαμ. Στον τελικό έχασε από τη Γουέστ Χαμ με 2-0, από δυο γκολ του Τέιλορ. Ήταν το 2ο Κύπελλο στην ιστορία των “σφυριών”. Και στο τότε Κυπελλούχων, όπου συμμετείχε, έφτασε ως τον τελικό, όπου όμως έχασε από την Άντελρεχτ…

Ο Τέιλορ είχε σκοράρει και τα 2 γκολ με τα οποία η Γουέστ Χαμ είχε αποκλείσει νωρίτερα στο θεσμό την Άρσεναλ, στο Χάιμπουρι. Όμως η ομάδα του Λονδίνου είναι σαφώς η “βασίλισσα” του θεσμού. Έχει 21 παρουσίες στον τελικό και έχει σηκώσει την κούπα 14 φορές! Και διαχρονικά, μάλιστα. Η πρώτη της κατάκτηση ήταν το 1927. Και η τελευταία το 2020 -ήταν ο τίτλος που έδωσε “φιλί ζωής” στον Αρτέτα…

Ο αποκλεισμός από τη Νότινγχαμ μετά το χθεσινό 1-0, αντίθετα, έφερε γκρίνια για τον προπονητή, που αναγκάστηκε να απολογηθεί για την εμφάνιση και την ήττα…

Η Γουλβς “καραδοκεί” -απέναντι σε Τζόλη, Γιαννούλη

Ο αποκλεισμός την Άρσεναλ, από τη Φόρερτ της Τσάμπιονσιπ μπορεί να θεωρηθεί μια μικρή έκπληξη, με δεδομένο το βάρος που πάντοτε ρίχνουν οι “κανονιέρηδες” στο θεσμό. Έκπληξη είναι και η παρουσία σ’ αυτόν τον γύρο της Κίντερμίνστερ, ομάδας της 6ης τη τάξει κατηγορίας στην Αγγλία. Η Κιντερμίνστερ απέκλεισε τη Ρέντινγκ, της Τσάμπιονσιπ και κληρώθηκε να υποδεχθεί τη Γουέστ Χαμ στον επόμενο γύρο.


Η Μπόρεχαμ Γουντ, ομάδα της 5ης τη τάξει κατηγορίας κληρώθηκε με την πρωτοπόρο της Τσάμπιονσιπ, Μπόρνμουθ. Αν και απέκλεισαν στον προηγούμενο γύρο τη Γουίμπλεντον, της τρίτης κατηγορίας, δύσκολα θα περάσουν και αυτό το εμπόδιο. Γενικά, όπως έχουν διαμορφωθεί πλέον τα ζευγάρια, το FA Cup θα είναι μάλλον υπόθεση μεγάλης ομάδας της Premier. Έκπληξη είναι δύσκολο να γίνει από τη Νόριτς των δικών μας Τζόλη και Γιαννούλη. Θα πρέπει να αποκλείσει τη Γουλβς, των γνωστών μας, από τον Ολυμπιακό, Ζοσέ Σα και Ντάνιελ Ποντένσε. Ο τελευταίος σκόραρε δύο γκολ στο ματς-πρόκριση με τη Σέφιλντ. Και, γενικά, η Γουλβς “καραδοκεί” εφέτος για το θεσμό…

Τα… “τετράδυμα” της Γουόκινγκ και τα “δίδυμα” της Λέστερ!

Θυμίζουμε ότι η κλήρωση έφερε αντιμέτωπα τα εξής ζευγάρια: Γουλβς – Νόριτς, Μάντσεστερ Σίτι – Φούλαμ, Νότιγχαμ Φόρεστ – Λέστερ,  Στόουκ – Γουίγκαν, Λίβερπουλ – Κάρντιφ, Τότεναμ – Μπράιτον, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ή Άστον Βίλα (παίζουν απόψε) – Μίντλεσμπρο, Κιντερμίνστερ – Γουέστ Χαμ, Έβερτον – Μπρέντφορντ, Τσέλσι – Πλίμουθ, Σουθάμπτον – Κόβεντρι, Κέμπριτζ – Λούτον, Πίτερμπρο – ΚΠΡ,  Χάντερσφιλντ – Μπάρνσλεϊ, Μπόρνμουθ – Μπόρεχαμ Γουντ και Κρίσταλ Πάλας – Χάρτλπουλ.

Με άλλα λόγια, πολλά περιθώρια για να υπάρξει μεγάλη έκπληξη δεν υπάρχει. Φυσικά, μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη λες. Ο θεσμός έχει προσφέρει στην ιστορία του μεγάλες ανατροπές. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μπαθ, Ανδρέας Κυπριανού, μαζι με το δόκτορα Αντουαγιε Ραμποτζούν εκπόνησαν ένα ειδικό μαθηματικό μοντέλο για να υπολογίσουν τις πιθανότητες που είχαν κάποιες τέτοιες ανατροπές να συμβούν.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο αποκλεισμός της Γουέστ Μπρόμιτς Άλμπιον από τη Γουόκινγκ, τη σεζόν 1991-92 είναι μακράν η μεγαλύτερη έκπληξη των τελευταίων 50 χρόνων στο FA Cup. Οι πιθανότητες να συμβεί ήταν μικρότερες από το να αποκτήσει κάποιος μονοζυγωτικά τετράδυμα! Μια στα περίπου 16.000.000 -τα τετράδυμα είναι 1 στα 15.000.000!

Πολύ περισσότερες πιθανότητες, αλλά και πάλι, με 1 στις 32.449 δεν το λες και απλό πράγμα, είχε να συμβεί ο αποκλεισμός της Νιουκάστλ από τη Χέρεφορντ το 1972. Τόσες είναι οι πιθανότητες να φτάσει κανείς σε ύψος 2μ.10, λένε οι ερευνητές. Και η πιο πρόσφατη μεγάλη έκπληξη, ο αποκλεισμός της Λέστερ από τη Νιούπορτ Κάουντι, το 2019, είναι 1 στις 337. Όσες και να αποκτήσεις μονοζυγωτικά δίδυμα…

Ο άθλος της Μπάρνσλεϊ απέναντι στην Τσέλσι και η σπουδαία Γουίγκαν…

Στην ιστορία, από τις σύγχρονες εκπλήξεις έχει μείνει και ο αποκλεισμός της Τσέλσι από τη Μπάρνσλεϊ, το 2008. Η Μπάρνσλεϊ αντιμετώπισε μια ομάδα που είχε στις τάξεις της Ρικάρντο Καρβάλιο, Τζον Τέρι, Φλοράν Μαλουντά, Μίκαελ Μπάλακ, Νικολά Ανελκά, Τζο Κόουλ, Μίκαελ Εσιέν! Κι όμως, την απέκλεισε με 1-0, ενώ νωρίτερα είχε πετάξει έξω και τη Λίβερπουλ!

Την ίδια σεζόν, τον τίτλο κατέκτησε η Πόρτσμουθ απέναντι στην Κάρντιφ. Κι αυτή ήταν η προτελευταία μεγάλη έκπληξη σε τελικό. Η τελευταία ήταν ο τίτλος της Γουίγκαν απέναντι στη Σίτι, το 2013.

Έκτοτε, ομάδες όπως η Χαλ (2014), η Κρίσταλ Πάλας (2016) και η Γουότφορντ (2019) έφτασαν στον τελικό. Αλλά τον έχασαν από την Άρσεναλ, τη Γιουνάιτεντ και τη Σίτι αντίστοιχα. Δεν έχει όμως σημασία. Και μόνο με την παρουσία τους εκεί, έγιναν μέρος του μύθου που περιβάλλει το FA Cup. Μια διοργάνωση που, στις καρδιές των ποδοσφαιρόφιλων θα είναι πάντοτε “μαγική”. Και πάντοτε θα προσφέρει αφορμές για ωραίες ποδοσφαιρικές ιστορίες…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Διοργανώσεις

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ