Η ESL μπορεί να τελείωσε πριν καν αρχίσει, όμως έθεσε τις βάσεις για αλλαγές στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, οι οποίες δε θα αργήσουν καθόλου! Η νέα λίγκα τελείωσε άδοξα, όμως ακόμη κι η διάθεση του Μπόρις Τζόνσον για τροποποίηση του καταστατικού στην Premier League, ώστε να μην μπορούν να «αποδράσουν» οι αγγλικοί σύλλογοι. Ουσιαστικά, οι ίδιοι […]

Η ESL μπορεί να τελείωσε πριν καν αρχίσει, όμως έθεσε τις βάσεις για αλλαγές στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, οι οποίες δε θα αργήσουν καθόλου!

Η νέα λίγκα τελείωσε άδοξα, όμως ακόμη κι η διάθεση του Μπόρις Τζόνσον για τροποποίηση του καταστατικού στην Premier League, ώστε να μην μπορούν να «αποδράσουν» οι αγγλικοί σύλλογοι. Ουσιαστικά, οι ίδιοι οι ιδρυτές «έκαψαν» το νέο προϊόν τους.

Η UEFA με τη σειρά της καταλαβαίνει πως πρέπει να ενεργήσει άμεσα, ώστε να εκσυγχρονίσει το προϊόν της. Με μόνο στόχο να ικανοποιεί το κοινό της.

Εν αντιθέσει με τον Φλορεντίνο Πέρεθ, που δήλωσε έτοιμος και ανοικτός για συζήτηση ακόμη και για την χρονική διάρκεια των αγώνων, όπως κι ο Αντρέα Ανιέλι, ώστε το προϊόν να γίνει πιο ελκυστικό για τους νεότερους του αθλήματος. Με τη διοργανώτρια αρχή να μη σκοπεύει να «πειράξει» το παιχνίδι.

Την προβληματίζουν έντονα τα αποτελέσματα της ανάλυσης των στατιστικών δεδομένων της τηλεθέασης. Πιο απλά, η φάση των ομίλων και όλα όσα προηγούνται των νοκ-άουτ παιχνιδιών, έχουν μια διαρκώς μειούμενη απήχηση. Αυτό αποτελεί και μια πρόκληση για την UEFA.

Στόχος της είναι λοιπόν, οι αλλαγές που σκέφτεται και έχει στο πλάνο, να γίνουν πριν το 2024. Ώστε έτσι να επαναλανσάρει τη διοργάνωση και να αυξήσει το ενδιαφέρον, τα έσοδα. Έτσι, θα βοηθηθούν και οι σύλλογοι, ώστε να γίνονται πιο ανταγωνιστικοί.

Το ποδόσφαιρο έχει ανάγκη να αλλάξει, ώστε να γίνει πιο σύγχρονο. Άλλωστε, συμφωνούμε όλοι πως βρίσκεται σε κρίση, και η ανάγκη για αλλαγή είναι επιτακτική.

Η σύσταση της νέας ευρωπαϊκής κλειστής λίγκας κινήθηκε γύρω από τρεις άξονες!

Τα έσοδα των μεγάλων ομάδων, τους φιλάθλους και την όλο και χαμηλότερη ανταγωνιστικότητα στο υψηλότερο επίπεδο του ποδοσφαίρου.

Οι μεγάλοι σύλλογοι ισχυρίζονται πως το προϊόν της UEFA (Champions League, Europa League) δεν θα ήταν κερδοφόρο αν αποχωρούσαν οι ομάδες που ίδρυσαν την ESL. Επιπλέον, τα εθνικά πρωταθλήματα αυτών των ομάδων δε θα είχαν τη δυναμική που έχουν. Με αποτέλεσμα, τα έσοδα των υπολοίπων να ήταν σαφέστατα μειωμένα.

Στόχος των «12» είναι το να έχουν την αποκλειστική διαχείριση όλων των εσόδων τους, κι όχι απλά ενός κομματιού αυτών.

Οι φίλαθλοι, λόγω των τηλεοπτικών συμφωνιών, έχουν λιγότερες πηγές πρόσβασης στους αγώνες, καθώς τα συνδρομητικά κανάλια που καταλήγουν, αποφέρουν υψηλότερα έσοδα.

Οι νέες ηλικίες προτιμούν να δουν έναν αγώνα μέσω clips, highlights κλπ, από τα social media, παρά ολόκληρη την αναμετάδοση.

Πριν λίγα χρόνια, η UEFA άλλαξε τους κανονισμούς του Champions League, με σκοπό οι ομάδες των κορυφαίων πέντε πρωταθλημάτων να περνούν κατευθείαν στη φάση των ομίλων.

Όμως, με τις νέες αλλαγές, από τη σεζόν 2024-25, ομάδες που δε θα καταφέρνουν να περάσουν στους ομίλους μέσω των εθνικών πρωταθλημάτων τους, θα προκρίνονται βάσει του UEFA Club Ranking. Επίσης, με αυτήν την κίνηση ευνοούνται οι… μεγάλοι.

Όσο αυξάνεται η εμπορική δύναμη των μεγάλων ομάδων, τόσο αυξάνεται κι η ανισορροπία στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ένα είναι το σίγουρο, πως το άθλημα ανήκει στην κοινωνία. Η κοινωνία εξελίσσεται, έτσι πρέπει να γίνει και με το ποδόσφαιρο.

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Champions League

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Διοργανώσεις

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ