Η πανδημία έχει αφήσει το -αρνητικό- στίγμα της στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Και η ομοσπονδία ψάχνει τρόπους να ενισχύσει τους συλλόγους που συμμετέχουν στις διοργανώσεις της προκειμένου να τις διευκολύνει να ανακάμψουν.

UEFA: Δανεισμός το… “εμβόλιο” στις ομάδες λόγω Covid-19! Οι επιπτώσεις της πανδημίας, εδώ και πάνω από μια διετία πλέον, είναι πολύ μεγάλες. Σε όλους τους τομείς. Και, φυσικά, μεταξύ τους και στο ποδόσφαιρο. Πρακτικώς όλες οι ομάδες στην Ευρώπη είδαν μεγάλη μείωση στα έσοδά τους και αντίστοιχη αύξηση στα έξοδά τους, λόγω των μέτρων ασφαλείας.

Ναι. Φυσiκά και υπάρχουν σύλλογοι με πολύ παχύ πορτοφόλι πίσω τους και τρόπους να βγουν αλώβητες απ’ όλη αυτή την αναστάτωση. Αλλά αυτοί είναι λίγοι. Ελάχιστοι, για την ακρίβεια. Οι πολλοί, είναι σε δύσκολη θέση. Και ειδικά κάτω από το βάρος των… “αποσχιστικών” κινήσεων, με το θέμα της “Ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας” να ξαναβγαίνει κάθε τόσο στον αφρό, το ζήτημα, ασφαλώς και απασχολεί σοβαρά την UEFA,

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία θέλει όσο το δυνατόν περισσότερες υγιείς οικονομικά ομάδες στις διοργανώσεις της. Και γι’ αυτό προχωρά σε δύο πολύ σημαντικές κινήσεις. Η πρώτη είναι, πρακτικά, η κατάργηση των αυστηρών κανόνων του Financial Fair Play. Ή, μάλλον, η αναστολή εφαρμογής τους μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Το FFP θα επανέλθει, φυσικά, αλλά, όπως όλα δείχνουν, με αρκετές βελτιώσεις και καινοτομίες.

Δανεισμός με τη μορφή προείσπραξης εσόδων

Η δεύτερη και πιο τολμηρή απόφαση της UEFA είναι ο δανεισμός των ομάδων με εγγυήτρια την ίδια την ομοσπονδία. Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία υπολογίζει ότι για να καλυφθούν οι ζημιές της πανδημίας θα απαιτηθούν την προσεχή πενταετία από 2,5 έως 4 δισ. ευρώ. Και σύμφωνα με όσα διαρρέουν,  έχει ήδη έλθει σε συμφωνία με τραπεζικά ιδρύματα προκειμένου να διοχετεύσει κονδύλια τέτοιου ύψους στους συλλόγους από εφέτος ως το 2027.

Η μορφή διάθεσης αυτών των κονδυλίων θα είναι η προείσπραξη εσόδων (π.χ. από το market pool) για όσες ομάδες συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Οι ομάδες θα δουν έτσι χρήμα στα ταμεία τους από την αρχή της σεζόν, για να είναι σε θέση να “τρέξουν” υπό νορμάλ συνθήκες στη διάρκειά της. Η αποπληρωμή αυτού του “δανεισμού-διευκόλυνσης” θα γίνεται με παρακράτηση των εσόδων στο τέλος της χρονιάς -χωρίς τόκο.

 

Το μέγιστο ποσό που θα μπορεί να “δανειστεί” κατ’ αυτόν τον τρόπο μια ομάδα είναι τα περίπου 100.000.000 ευρώ. Η διευκόλυνση θα είναι ανάλογη των αναγκών κάθε ομάδας, αλλά και του μεγέθους και του status της στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Πρέπει εδώ να πούμε ότι η UEFA δε θα έχει οικονομικό όφελος απ’ αυτή τη διαδικασία. Ο ρόλος της είναι να λειτουργήσει ως εγγυήτρια απέναντι στις τράπεζες, που, υπό άλλες συνθήκες, δύσκολα θα άνοιγαν την κάνουλα της ρευστότητας στους συλλόγους.

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Champions League

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Conference League

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Europa League

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Διεθνή

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ