Ντόμινο δισεκατομμυρίων ευρώ από τον (και εξαιτίας του) Μέσι… Κάπως έτσι περιγράφεται κατά βάθος η πιο “καυτή” ποδοσφαιρική ιστορία του καλοκαιριού -ίσως και της δεκαετίας. Πέρα από συναισθηματισμούς και ρομαντικές θεωρήσεις του πράγματος, πίσω από την αποχώρηση του Λιονέλ από τη Μπάρτσα ήταν το χρήμα. Το χρήμα που προερχόταν από αυτόν, το χρήμα που ξοδευόταν […]

Ντόμινο δισεκατομμυρίων ευρώ από τον (και εξαιτίας του) Μέσι… Κάπως έτσι περιγράφεται κατά βάθος η πιο “καυτή” ποδοσφαιρική ιστορία του καλοκαιριού -ίσως και της δεκαετίας. Πέρα από συναισθηματισμούς και ρομαντικές θεωρήσεις του πράγματος, πίσω από την αποχώρηση του Λιονέλ από τη Μπάρτσα ήταν το χρήμα. Το χρήμα που προερχόταν από αυτόν, το χρήμα που ξοδευόταν για εκείνον, το χρήμα που κινείται ήδη και θα κινηθεί πλέον εξαιτίας του.

Το follow the money αποτελεί τον πιο αξιόπιστο οδηγό για τη διαλεύκανση κάθε υπόθεσης. Πιο αξιόπιστο κι από το… “το έκανε ο μπάτλερ” ακόμη! Για να μην πολυλογούμε, ας ρίξουμε το πρώτο πλακίδιο του ντόμινο. Λοιπόν. Άσχετα με το τι έγινε πέρυσι, όταν ο Μέσι εξέφρασε επιθυμία να φύγει από τη Μπαρτσελόνα, είναι αλήθεια ότι εφέτος ήθελε να μείνει. Και η ομάδα ήθελε να τον κρατήσει.

Γράφει ο Στέλιος Μαρκάκης

Οι λόγοι –και για την ομάδα, αλλά και για τον ποδοσφαιριστή- ήταν ξεκάθαρα και οικονομικοί. Εφόσον πέρυσι (που ακόμη είχε συμβόλαιο) δεν τον μοσχοπούλησε, το να τον χάσει εφέτος ήταν και είναι οδυνηρότατο γι’ αυτήν. (Γιατι και για εκείνον δεν είναι και ό,τι καλύτερο, από οικονομικής πλευράς, το να φύγει, θα το δούμε πιο κάτω…)

Η Μπαρτσελόνα τζιράρει περί τα 800.000.000 ευρώ το χρόνο: τηλεοπτικά δικαιώματα, έσοδα από διοργανώσεις, χορηγίες, εισιτήρια, φανέλες, αναμνητικά κ.λπ. Ίσως και υπερβάλλοντας λιγάκι, ο Λαπόρτα παραδέχθηκε ότι σχεδόν το 1/3 αποδίδεται άμεσα ή έμμεσα στον Αργεντινό. Άμεσα, επειδή, π.χ., 8 στις 10 φανέλες της ομάδας που πωλούνται παντού στον κόσμο είναι δικές του. Έμμεσα επειδή η πρωτοφανής αγωνιστική του συνεισφορά στο κλαμπ μεταφράστηκε σε τίτλους, κύρος, εκτόξευση του brand name, χορηγούς κ.λπ. Μιλάμε, δηλαδή, χοντρικά για 250.000.000 ευρώ -πέρα από τα “διαφυγόντα” στο εξής κέρδη, λόγω απώλειας αίγλης χωρίς τον Μέσι στο ρόστερ της.

Το “ντόμινο” έχει ως πλακίδιο και τον ίδιο τον Μέσι…

Ό,τι η ομάδα έκανε όντως ό,τι μπορούσε για να τον κρατήσει, είναι λοιπόν δεδομένο. Το “φαραωνικό” συμβόλαιο που υπέγραψε ο Μέσι το 2017, πρόεβλεπε στάνταρ ετήσιες αμοιβές της τάξης των 72.000.000 το χρόνο. Το κόστος για την εκ νέου, 4ετή παραμονή του ήταν 115.000.000. Και το πριμ “αφοσίωσης” άλλα 77! Σύνολο δηλαδή, πάνω από 480.000.000 για την τετραετία. Και πάλι, όμως, κέρδος της άφηνε. Εφόσον όντως θα της κόστιζε, πλέον, από περίπου 120.000.000 το χρόνο περίπου 70 (το πολύ κιόλας!) μια χαρά θα ήθελε να παραμείνει.

Όμως η Μπάρτσα κάνει τα δικά της κουμάντα και η La Liga ( επίσης πολύ βαριά χτυπημένη σε περσινά έσοδα λόγω covid-19), τα δικά της. Το salary cap που ανακοίνωσε για φέτος, έριξε το όριο της καταλανικής ομάδας από τα 670.000.000 στα 380.000.000. Για “χωρέσει” σε τέτοιο μπάτζετ ο Μέσι, έπρεπε να ρίξει τις απαιτήσεις του πολύ περισσότερο από το 45% που -όντως- έκανε.

Και μη γίνεστε συναισθηματικοί στα όρια της αφέλειας. Το να έλεγε ο παίκτης: “Κοιτάξτε. Μόνο από το προηγούμενο συμβόλαιό μου έβγαλα μισό δισ. (σ.σ.: τα φανερά είναι αυτά). Θα παίξω εφέτος για συμβολικό ποσόν, ένα ευρώ ή ένα εκατομμύριο ευρώ”, ασφαλώς και θα ήταν δυνατόν. Στο… μυαλό του σεναριογράφου του Casa de Papel. Στην πραγματική ζωή, όχι.

Ακριβώς όπως η Μπάρτσα ήταν (και) οικονομικά εξαρτημένη από τον Μέσι, έτσι κι ο ίδιος είναι “δεμένος” από μάνατζερ, χορηγούς κ.λπ. Το ντόμινο που λέγαμε και πιο πάνω. Το ποδοσφαιρικό χρήμα πρέπει να κινείται, αλλιώς δεν αποδίδει. Ο Μέσι είναι 34 ετών, όχι 40. Και να ήθελε ο ίδιος, για ρομαντικούς λόγους, να “ευτελίσει” την οικονομική του αξία, δε θα του το επέτρεπε το σύστημα.

Το ντόμινο συνεχίζεται με πωλήσεις παικτών 133.000.000 από την Παρί!

Ο Μέσι στην Παρί, έτσι, είναι απλώς άλλο ένα πλακίδιο στο ντόμινο. Η άφιξή του στο Παρίσι θα κινήσει το χρήμα. Εκατοντάδες εκατομμύρια για την ακρίβεια. Χιλιάδες πωλήσεις με το όνομά του στη νέα φανέλα. Νέοι (ή και οι παλιοί) χορηγοί. Μετακινήσεις ποδοσφαιριστών -διότι ούτε της Παρί το χρήμα είναι ατέλειωτο. Θα βγάλει στο “σφυρί” τουλάχιστον έξι, για να “χωρέσει” τον Λιονέλ, λέει το ρεπορτάζ.

Σύμφωνα με την αποτίμηση του TransferMarkt η αξία τους, συνολικά, ανέρχεται σε πάνω από 130.000.000 ευρώ! O 28χρονος Αργεντινός στράικερ Μάουρο Ικάρντι αποτιμάται στα 40.000.000 ευρώ. O 25χρονος Σενεγαλέζος αμυντικός Αμπντού Ντιαλό, 25 εκατ. ευρώ. Το ίδιο και ο 25χρονος Γερμανός αμυντικός Τίλο Κέρερ.

Στα 32 του, ο Σενεγαλέζος αμυντικός μέσος Ιντρίσα Γκέιγ, αποτιμάται στα 15.000.000. O 28χρονος Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός Ραφίνια, επίσης στα 15.000.000. Και, στα 32 του, ο Ισπανός μέσος Άντερ Ερέρα, στα 13.000.000.

Από τους πιο πάνω, ο Ικάρντι κυρίως -όπου κι αν πάει- επίσης θα ρίξει ένα πλακίδιο ακόμη στο ντόμινο. Ο Αργεντινός έχει όλο το “πακέτο” για να το καταφέρει. Μεταξύ του και την περίφημη σύζυγο και μάνατζέρ του, Γουάντα Νάρα, που “έκλεψε” από τον συμπατριώτη και συμπαίκτη του στη Σαμπντόρια, Μάξι Λόπες. (Ναι: στο σημερινό ποδοσφαιρικό-οικονομικό σύστημα, μια υπερδραστήρια στο instagram σύζυγος-μάνατζερ, παίζει κι αυτή το ρόλο της…)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Wanda nara (@wanda_icardi)

Αλήθεια ήθελαν, αλλά κι αλήθεια δε μπορούσαν…

Δεν ήταν, λοιπόν, κροκοδείλια τα δάκρια του Μέσι στο “αντίο” του. Ακόμη και για οικονομικούς λόγους, το είπαμε και πιο πάνω, ήταν αληθινά: η Μπάρτσα τον πλήρωνε πλουσιοπάροχα -ακόμη και μετά από 45% μείωση αποδχών. Ήταν στο σπίτι του και ήταν βασιλιάς. Του συγχωρούνταν όλα. Τώρα, δε θα είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα. Και η συμφωνία με την Παρί δεν αναμένεται να φτάσει -συνολικά- σε πάνω από 40-50.000.000 το χρόνο, μαζί με τα δικαιώματα χρήσης του ονόματός του. Η αρχική πρόταση των Γάλλων, άλλωστε, είναι γύρω στα 30, όπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ και επ’ αυτού εκκινούν οι συζητήσεις.

Ούτε απ’ την άλλη ήταν ψέμματα και για τα μάτια του κόσμου όσα έλεγε ο Λαπόρτα τόσον καιρό. Ότι πασχίζει να συνεχίσουν μαζί ο σούπερ σταρ και η ομάδα. Αλήθεια ήταν. Και προς το συμφέρον της Μπάρτσα, εάν δεν είχε υποστεί τέτοια περικοπή από τη La Liga στο salary cap. Απλώς, στο σημερινό ποδόσφαιρο, δε χωρούν -όχι εύκολα- συναισθηματισμοί. Αυτό που μετράει περισσότερο απ’ όλα, είναι να συνεχίζεται το “ντόμινο”.

Η ζωή θα συνεχιστεί -όπως και το χρήμα θα συνεχίσει να κινείται…

Και η ζωή θα συνεχιστεί. Π.χ., αν δεν τον “εξοντώσει” (διότι 72 ματς με πέντε μέρες διακοπές σε μια σεζόν λέγεται εξόντωση, κυριολεκτικά), ο Πέδρι μπορεί να γίνει ο νέος “τοπικός ήρωας” της Βαρκελώνης. Και, αγωνιστικά, η Μπάρτσα θα μάθει να ζει χωρίς τον Μέσι, όπως κι ο Μέσι θα μάθει να ζει αγωνιστικά στην Παρί. Ο νόστος για τη Βαρκελώνη, θα σβηστεί γρήγορα. Πανέμορφη η καταλανική πόλη, αλλά και το Παρίσι δεν είναι δα και κάνα… χωριουδάκι, ειδικά αν κυκλοφορείς εκεί με δεκάδες εκατομμύρια στην τσέπη. (Κι ας είναι και λίγες δεκάδες λιγότερα απ’ όσα θα έπαιρνε αν έμενε στην Καταλονία…)

Όλα θα πάρουν το δρόμο τους. Το αποδεικνύει, άλλωστε και η περίπτωση Λουκάκου. Ο Βέλγος γίνεται η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της Τσέλσι. Αλλά και η πιο ακριβή μεταγραφή που τζιράρει το ιταλικό ποδόσφαιρο, ever. Οι οπαδοί της Ίντερ είναι τώρα “στα κάγγελα”. Θα μάθουν όμως κι εκείνοι να ζουν χωρίς τον Ρομέλου.

Εφόσον το χρήμα κινείται και τα πλακίδια του ντόμινο πέφτουν, είπαμε: όλα καλά.


Κι αν θέλετε κι άλλο παράδειγμα, το πιο πρόσφατο, της Άστον Βίλλα, είναι το πιο χαρακτηριστικό. Τα 120.000.000 ευρώ της Σίτι για τον Γκρίλις, αποτελούν επίσης ποσό-ρεκόρ για Άγγλο παίκτη. Όμως τα “λιοντάρια” ήδη σχεδιάζουν να χτίσουν μ’ αυτά τα χρήματα μια ομάδα που, σε βάθος χρόνου, θα βγαίνει Ευρώπη -τουλάχιστον.Θα είναι μια από τις περιπτώσεις για τις οποίες το χρήμα δε θα έχει κινηθεί, απλώς για να κινηθεί, αλλά θα έχει πιάσει και τόπο. Απομένει να το δούμε…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Διεθνή

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Μεσι

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ