Ο Άγιος Βασίλης είναι ο πιο διάσημος ιδιοκτήτης ομάδας στον κόσμο. Είναι στην Λαπωνία η έδρα της ομάδας και είναι 100% υπαρκτή. Και δεν είναι όλα ρόδινα όπως στα παραμύθια. Έχει τραβήξει χοντρά ζόρια. Μέρες που έρχονται επιβάλλεται να την γνωρίσουμε. Υπάρχει τελικά Άγιος Βασίλης; Τα μικρά παιδιά τον περιμένουν πώς και πώς την Πρωτοχρονιά για […]

Ο Άγιος Βασίλης είναι ο πιο διάσημος ιδιοκτήτης ομάδας στον κόσμο. Είναι στην Λαπωνία η έδρα της ομάδας και είναι 100% υπαρκτή. Και δεν είναι όλα ρόδινα όπως στα παραμύθια. Έχει τραβήξει χοντρά ζόρια. Μέρες που έρχονται επιβάλλεται να την γνωρίσουμε.

Υπάρχει τελικά Άγιος Βασίλης; Τα μικρά παιδιά τον περιμένουν πώς και πώς την Πρωτοχρονιά για να παραλάβουν τα δώρα τους. Στην πραγματικότητα, μπορεί να μην είναι υπαρκτός, αλλά έχει τη δική του ποδοσφαιρική ομάδα και είναι αληθινή.

Με ερυθρόλευκες φανέλες και έδρα τη Λαπωνία

Η ομάδα του Άγιου Βασίλη (FC Santa Claus) δημιουργήθηκε το 1992, όταν ενώθηκαν οι φινλανδικές ομάδες Rovaniemen Reipas και Rovaniemen Lappi.

Οι ποδοσφαιρικοί αγώνες της ομάδας πραγματοποιούνται στο Ροβανιέμι (πρωτεύουσα της Λαπωνίας) και φυσικά τα χρώματα των φανελών είναι το κόκκινο και το λευκό, με πράσινα σχέδια. Φυσικά, ο Άγιος Βασίλης, είναι το αφεντικό του συλλόγου, και επιδεικνύει τις ικανότητές του στο ποδόσφαιρο.

Ιδρύθηκε το 1992 με ποδοσφαιριστές – εργάτες από τη χριστουγεννιάτικη αγορά

Η FC Santa Claus έπαιξε τον πρώτο της επαγγελματικό αγώνα το 1993 και κατάφερε να φτάσει μέχρι την τρίτη κατηγορία του φινλανδικού πρωταθλήματος. Καθόλου κακό, για μια ομάδα που αποτελείται κυρίως από ντόπιους και μαθητές, οι οποίοι εργάζονται στη χριστουγεννιάτικη αγορά ή στο ταχυδρομείο που λαμβάνει επιστολές για τον Άγιο Βασίλη.

Όλοι τους κάνουν τη δουλειά τους για φιλανθρωπικούς σκοπούς – σε συνεργασία με τη UNICEF για να δωρίσουν έσοδα από τα πακέτα τους στον οργανισμό που φημίζεται για τη δουλειά τους για παιδιά.

Οι εντός έδρας αγώνες της βρίσκεται στο έλεος των χειμερινών στοιχείων, αφού από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο χιονίζει, ενώ οι ώρες της ημέρας είναι περιορισμένες και οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από 16 °C έως -3 °C.

Το 1997, η ομάδα του Άγιου Βασίλη έπαιξε ακόμη και εναντίον της ομάδας της Πρέμιερ Λιγκ, της Κρίσταλ Πάλας σε ένα φιλικό που προσελκύει 5.000 φιλάθλους.

Σώθηκε από πτώχευση

Πάντως, δεν ήταν όλα ρόδινα, αφού παρά τις καλές τους προθέσεις, η Santa Claus αγωνίστηκε εν μέσω οικονομικών δοκιμασιών και το 2012 σώθηκε από πτώχευση από έναν έρανο της τελευταίας στιγμής, από συμφωνίες χορηγίας με την EA Sports και την Puma.

Η κύρια ομάδα στο Ροβανιέμι ήταν πάντα η RoPS, αλλά υπέστη υποβιβασμό από την πρώτη κατηγορία τον Νοέμβριο και η FC Santa Claus είναι η δεύτερη ομάδα των ντόπιων. Οι παίκτες που τους εκπροσωπούν είναι συχνά εκείνοι που δεν είναι αρκετά καλοί για να παίξουν σε υψηλότερο επίπεδο και να απολαύσουν το πνεύμα των Χριστουγέννων.

Υποβιβασμός το 2020 και επανεκκίνηση το 2021

Έπειτα από έναν αριθμό συνεχόμενων υποβιβασμών, η ομάδα πέρυσι έπαιξε στην πέμπτη κατηγορία της Φινλανδίας, αλλά το 2020 έπεσε στην 6η και αποφάσισε να συμμετάσχει μόνο σε ένα πρωτάθλημα 8×8.

Τα ηνία για να τρέξει τον σύλλογο σε αυτή τη δύσκολη εποχή, ο Άγιος Βασίλης τα έδωσε στον Ραλφ Βούντερλιχ. Ο Γερμανός, ο οποίος τρέχει τα πράγματα στο γήπεδο, αποκάλυψε την εργασιακή του ικανοποίηση: «Αν σας αρέσουν τα Χριστούγεννα, τότε αυτό το μέρος είναι πολύ καλό – όλα αφορούν τα Χριστούγεννα εδώ. Φυσικά, ο Σάντα δεν είναι επίσημα υπεύθυνος, αλλά στο βάθος όλοι γνωρίζουν ότι διευθύνει αυτό το κλαμπ» είπε.

Η δουλειά του είναι να ξεκινήσει μια ομάδα νέων και να επανεκκινήσει την ομάδα ανδρών από τον Ιανουάριο.

«Για μένα είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι μόνο το όνομα του Άγιου Βασίλη, αλλά ολόκληρο το πνεύμα του Άγιου Βασίλη και των αξιών γύρω από τα Χριστούγεννα. Θα κάνω το καλύτερο δυνατό για να καταλάβω ολόκληρο τον κόσμο ότι υπάρχει αυτός ο θετικός μικρός ποδοσφαιρικός σύλλογος στη βόρεια Φινλανδία που εκπροσωπεί τον Σάντα» ανέφερε ο 43χρονος Ραλφ.

Πηγή: sputnik

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Διεθνή

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ