Για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, επτά παίκτες "έλαμψαν" την περασμένη σεζόν και κοστίζουν πια πολύ περισσότερα χρήματα απ' ό,τι πέρυσι το καλοκαιρι. Μια απ' αυτές τις περιπτώσεις, μάλιστα, ανέβασε την αξία κατά σχεδόν... 47 φορές!

Οι παίκτες-κορυφαίες… μετοχές της σεζόν! Εντάξει. Το ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο δεν είναι και τόσο απρόβλεπτο όσο το κανονικό. Για τους παίκτες υπάρχουν πλέον τεράστιες βάσεις δεδομένων, προηγμένες μέθοδοι ανάλυσης, στατιστικά στοιχεία, γνώση γύρω από τις συνήθειες τους. Την εξωγηπεδική τους ζωή, την αφοσίωσή τους στην προπόνηση, τον χαρακτήρα τους. Παρά ταύτα, το ποδόσφαιρο έχει πάντοτε να κάνει και με τις συγκυρίες, εκτός απ’ το ταλέντο.

Ένας παίκτης “δένει” με μια ομάδα, ένας προπονητής του ταιριάζει καλύτερα, η τακτική και το σύστημα τον ευνοεί, βρίσκει ξαφνικά σπουδαία συνεργασία με κάποιον ή κάποιους συμπαίκτες. Και, ξεαφνικά -ή λιγότερο ξαφνικά- μπορεί να βγάλει στο γήπεδο τον καλύτερο εαυτό του. Να δώσει το κάτι παραπάνω απ’ όσα περίμεναν όλοι απ’ αυτόν. Και, φυσικά, να δεις τις μετοχές του να ανεβαίνουν κατακόρυφα!

Βινίσιους Τζούνιορ (Ρεάλ Μαδρίτης)

Ακριβώς αυτή η περίπτωση που περιγράφουμε πιο πάνω ήταν εφέτος αυτή που αφορά στον Βινίσιους Τζούνιορ. Ξέραμε όλοι από πέρυσι ότι ήταν εξαιρετικός. Αλλά στην εφετινή Ρεάλ βρήκε τον Κάρλο Αντσελότι. Έναν προπονητή που, πολλές φορές το έχουμε πει, δε φτιάχνει σύστημα και μετά βάζει παίκτες να το εφαρμόσουν. Κάνει το αντίθετο. Ο Ιταλός έφτιαξε χημεία στα αποδυτήρια και άφησε τον πολύπειρο Καρίμ Μπενζεμά να πάρει απ’ το χέρι τον μικρό και να… απογειώσει τις μετοχές του! Με δύο κορυφαίους τίτλους εφέτος και 0,8 συμμετοχές σε γκολ ανά ματς, από 40.000.000 πέρυσι, ο Βινίσιους κοστίζει πια 100.000.000!

Ντάργουιν Νούνιες (Μπενφίκα – Λίβπερπουλ)

Παρόμοια ήταν και η περίπτωση του Ντάργουιν Νούνιες. Στη Μπενφίκα -και δικαίως, διότι ήταν σε δαιμονιώδη φόρμα- όλοι έπαιξαν για εκείνον. Είχε τρελή υποστήριξη και από τον κόσμο. Και, επιπλέον, το έξτρα κίνητρο ότι η Πορτογαλική ομάδα… δε λέει ποτέ όχι σε μια καλή πρόταση. Ο Ουρουγουανός είχε πέρυσι αξία 20.000.000 ευρώ. Αλλά μετά από… 34 γκολ εφέτος, την έφτασε στα 55.000.000. Στο Transfermarkt. Στην πραγματική ζωή η Λίβερπουλ-με τα μπόνους συμμετοχής, επίτευξης στόχων κ.λπ.- έβγαλε 100.000.000 ευρώ από το πορτοφόλι για να τον κάνει δικό της.

Ντούσαν Βλάχοβιτς (Φιορεντίνα – Γιουβέντους)

Η περίπτωση του Ντούσαν Βλάχοβιτς δε μοιάζει με τις δύο προηγούμενες. Από την αρχή τη σεζόν άκουγε τα σχολιανά του από την κερκίδα στη Φλωρεντία. Ότι είναι προδότης και θέλει να φύγει κ.λπ., κ.λπ. Έδειξε όμως τεράστια δύναμη χαρακτήρια και παρά τα… “γαλλικά” των οπαδών υπήρξε τέλειος επαγγελματίας μαζί της ως το Γενάρη που έφυγε για την ομάδα της καρδιάς του, τη Γιουβέντους. Μιλώντας για… μετοχές, από τα 45.000.000 ευρώ, η αξία του είναι πλέον 85.000.000!

Αρνό Ντανζούμα (Βιγιαρεάλ)

Ο… “Αντσελότι” του Αρνό Ντανζούμα, έχει το όνομα Ουνάι Έμερι. Ο Ισπανός κατάφερε και πήρε τα μέγιστα από τον Ολλανδό επιθετικό που πήρε από τη Μπόρνμουθ της Τσάμπιονσιπ με 23.500.000 ευρώ (αν και είχε τότε αγοραία αξία τα 15.000.000). Η σπουδαία πορεία της Βιγιαρεάλ στο Τσάμπιονς Λιγκ, είχε, με 6 γκολ και τη δική του σφραγία. Και ο αριθμός πλάι στο όνομά του έφτασε στα 50.000.000!

Ορελιέν Τσουαμενί (Μονακό – Ρεάλ Μαδρίτης)

Ο Ορελιέν Τσουαμενί, πάλι, ανήκε απο πέρυσι στις γερές μετοχές της Μονακό. Στα 21,5 χρόνια του, πέρυσι, είχε ήδη αξία 30.000.000 ευρώ. Όμως η σούπερ χρονιά του, στην οποία έδειξε ότι είναι ένας από τους πιο ολοκληρωμένους χαφ στην Ευρώπη διπλασίασε τη χρηματιστηριακή τιμή του. Και η μεταγραφή του στη Ρεάλ Μαδρίτης έφτασε, εν τέλει στα 80.000.000!

Ματέους Νούνες (Σπορτινγκ Λισαβόνας)

Για το τέλος, δύο… “μετοχές” με αδιανόητη άνοδο μέσα στην περασμένη σεζόν. Η πρώτη είναι αυτή του Ματέους Νούνες, της Σπόρτινγκ Λισαβόνας. O Νούνες κλείνει τα 24 τον Αύγουστο και πέρυσι τέτοιον καιρό κόστιζε γύρω στα 5.000.000 ευρώ. Μετά από 50 εμφανίσεις, σχεδόν 3.700 αγωνιστικά λεπτά, 5 γκολ και 4 ασίστ, ο πληθωρικός Πορτογάλος χαφ με τη βραζιλιάνικη καταγωγή ανέβασε την αξία του στα 35.000.000 ευρώ! Και… βλέπουμε!

Το φαινόμενο Ουγκο Εκιτικέ! (Ρεμς)

Τέλος, η πιο εκπληκτική περίπτωση ανόδου σε ποδοσφαιρικές μετοχές, είναι σίγουρα αυτή του Γάλλου, με καταγωγή από το Καμερούν, Ουγκό Εκιτικέ. Στο ξεκίνημα της περασμένης σεζόν, όταν ανέβηκε από τη Νέων στη μεγάλη ομάδα της Ρεμς, η χρηματιστηριακή του αξία ήταν 6ψήφια. Μόλις 600.000 ευρώ. Αλλά ήδη τον Οκτώβριο έφτανε τα 2.500.000, το Δεκέμβριο τα 6.000.000 και το Μάρτιο τα 20.000.000! Κλείνει τα 20 στις 20 Ιουνίου, αλλά με μπόι 190 εκατοστά και ήδη 11 γκολ και 4 ασίστ εφέτος για τη Ρεμς, κοστίζει πια 28.000.000 ευρώ! Δηλαδή… 46,6 φορές πιο πάνω απ’ ότι πέρυσι το καλοκαίρι! Απλώς εκπληκτικό!

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Champions League

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Europa League

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ