Στατιστικά ο "Καρλέτο" είναι μέσα στους τρεις κορυφαίους προπονητές όλων των εποχών σε ευρωπαϊκές διακρίσεις και μπορεί πλέον να γίνει ρέκορντμαν. Κι έχει ήδη ένα μοναδικό ρεκόρ σε τίτλους στα Big 5 πρωταθλήματα. Κι όμως. Αυτός ο τζέντλεμαν των γηπέδων, θα μπορούσε, το 1998, να βρεθεί στον πάγκο της ΑΕΚ...

Ο ταλαντούχος Κύριος (με Κ) Αντσελότι και… η ΑΕΚ! Αυτό που συμβαίνει με τον 63χρονο (θα τα κλείσει στις 10 Ιουνίου) Ιταλό τεχνικό, είναι λίγο παράξενο. Αν ρωτήσεις σχεδόν οποιονδήποτε φίλο του παιχνιδιού “πες μου γρήγορα, ποιος είναι ο πιο καλός προπονητής στον πλανήτη”, ίσως μόνο η… σύζυγος, τα παιδιά και τα εγγόνια του θα πουν αμέσως: “Ο Αντσελότι”. Κι όμως…

Είναι ο μοναδικός στην ιστορία που έχει στη βιτρίνα του το τρόπαιο και των Big5 πρωταθλημάτων: La Liga (τώρα, με τη Ρεάλ), Premier League (με την Τσέλσι), Serie A (με τη Μίλαν), Bundesliga (με τη Μπάγερν), Ligue 1 με την Παρί Σεν Ζερμέν. Έχει χριστεί ιππότης από το ιταλικό κράτος, έχει ένα σωρό ατομικές διακρίσεις και, επιπλέον, με εξαίρεση τη Γιουβέντους, σε όλες τις υπόλοιπες (9 το σύνολο) ομάδες που έχει πάει, έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις. Και στους παίκτες του και στην κερκίδα και στις διοικήσεις.

Και μιιλάμε για ζόρικες και ιδιόρυθμες διοικήσεις τώρα. Στη Μίλαν είχε να κουλαντρίσει τον ευέξαπτο και κυκλοθυμικό Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Στην Τσέλσι, ειδικά πίσω στο 2009 που μιλάμε τώρα, ο Αμπράμοβιτς θύμιζε… Έλληνα “πρόεδρα” -sic- με γνώμη για τα πάντα. Στην Παρί είχε να κάνει με τις ιδιοτροπίες των Αράβων. Στη Μπάγερν, ο Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε δεν έχει απλώς γνώμη για τα πάντα. Έχει -το πιστεύει- την πλέον σωστή γνώμη για τα πάντα. Κι όσο για τον Φλορεντίνο Πέρεθ, είναι πιο πολύ πολιτικός, παρά πρόεδρος.




“Μαθητής” δύο πολύ σπουδαίων δασκάλων του παιχνιδιού…

Ο Αντσελότι, ωστόσο, είχε και έχει τον τρόπο του, με όλους. Όπως τον είχε και στο γήπεδο. Ένα ιδιοφυές “μηχανάκι” στο χώρο του κέντρου, ο Καρλέτο ευτύχησε, στα 20 του να μάθει ποδόσφαιρο στη Ρόμα από τον σπουδαίο Νιλς Λίντχολμ. Ο “Ιλ Μπαρόνε”, “Ο Βαρόνος” δεν ήταν απλώς ένας καινοτόμος προπονητής σε επίπεδο τακτικής, ο άνθρωπος που έβγαλε τη λέξη “κατενάτσιο” από το ιταλικό ποδόσφαιρο. Ήταν και σπουδαίος δάσκαλος για νεαρά ταλέντα και κομβικό ρόλο στις ομάδες του έπαιζε το “οικογενειακό κλίμα” στα αποδυτήρια.

Αλλά και ως φτασμένος πλέον παίκτης, στη συνέχεια, στη Μίλαν, ο Καρλέτο στάθηκε τυχερός. Ο Αρίγκο Σάκι έγραψε κι εκείνος τη δική του προπονητική ιστορία. Συνεχιστής του έργου του… Λίντχολμ στους “ροσονέρι”, ο Σάκι ήταν ο άνθρωπος που κατήργησε την ένοια του “λίμπερο” και καινοτόμησε σε τακτικές, διατάξεις και κατανομή ρόλων στο γήπεδο.  Λάτρης της σκληρής προπόνησης, της αγωνιστικής πειθαρχίας, αλλά και των ίσων ευκαιριών, ο Αρίγκο επηρέασε κι αυτός με τη σειρά του τον Αντσελότι.

Οι ομάδες του είναι καλές αμυντικά, αλλά όχι “καταπιεστικά” αφοσιωμένες σε κάποια τακτική. Το μυστικό του Αντσελότι είναι το ίδιο με των “δασκάλων” του -κυρίως του Λίντχολμ. Δε στήνουμε την ομάδα γύρω από το σύστημα. Κάνουμε το σύστημα με βάση την ομάδα. Την ποιότητα και τις αρετές των ποδοσφαιριστών που έχουμε. Αν και αυστηρός στις προπονήσεις, ο Καρλέτο σέβεται τους παίκτες του ως προσωπικότητες και χάρη στο πηγαίο χιούμορ του, την ευστροφία του και την πλούσια εμπειρία του ο ίδιος, ως ποδοσφαιριστής, κατάφερε και συνεργάστηκε άψογα με τις μεγαλύτερες “ντίβες” των γηπέδων.

Απίθανα στατιστικά και… παραλίγο ΑΕΚ, πίσω το 1998

Οι ποδοσφαιριστές του τον εκτιμούν και παίζουν για εκείνον, διότι είναι πάντοτε ο πρώτος που μπαίνει μπροστά και αναλαμβάνει την ευθύνη για τις αποτυχίες. Διότι, φυσικά, έχει ζήσει και τέτοιες. Τις αντιμετωπίζει με ψυχραιμία, όπως άλλωστε και τις επιτυχίες. Που είναι πολλές. O Αντσελότι είναι, μαζί με τον Μπομπ Πέισλι και τον Ζινεντίν Ζιντάν, οι μόνοι προπονητές που έχουν κατακτήσει τρία Τσαμπιονς Λιγκ. Ένας απ’ τους μόλις πέντε που το έχει κάνει με δύο ομάδες (οι άλλοι είναι οι Έρνστ Χάπελ, Ότμαρ Χίτσφελντ, Ζοζέ Μουρίνιο και Γιουπ Χάινκες).

Είναι και ένας από τους 7 που το έχει κατακτήσει ως παίκτης και προπονητής, επίσης. (Μιγκέλ Μουνιόθ, Τζιοβάνι Τραπατόνι, Γιόχαν Κρόιφ, Φρανκ Ράικαρντ, Πεπ Γκουαρδιόλα, Ζινεντίν Ζιντάν οι υπόλοιποι…) Σύμφωνα με την ΟΥΕΦΑ, ο Αντσελότι είναι ο πιο επιτυχημένος προπονητής σε επίπεδο ευρωπαϊκων τίτλων, μαζί με τον Τραπατόνι και τον σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Όλοι έχουν από εφτά. Αλλά, από τους τρεις μόνον εκείνος μπορεί πια να τους κάνει περισσότερους. Μόνο με τη Ρεάλ, όμως, όπως λέει. “Αν θέλει η Ρεάλ να μείνω άλλα δέκα χρόνια, μένω. Αλλιώς ήλθε η ώρα να ταξιδέψω, να απολαύσω και τα εγγόνια μου. Ίσως και να προπονήσω την Εθνική Καναδά…” (Καναδή είναι η σύζυγός του…)

Είναι ο πιο σεμνός “βασιλιάς” των πάγκων στην Ευρώπη. Και, όταν ξεκινούσε την προπονητική του καριέρα, λίγο αφότου είχε φύγει από την Πάρμα, παραλίγο να κάτσει στον πάγκο και της ΑΕΚ! Τότε, ιδιοκτήτρια της ομάδας ήταν η αγγλική ENIC, χρήμα, για πολλούς και διάφορους λόγους κυκλοφορούσε αρκετό και η υπόθεση θα μπορούσε άνετα να έχει κλείσει με θετική έκβαση για την ελληνική ομάδα. Τελικά, η “Ένωση” συμφώνησε, τότε, με τον Ντράγκοσλαβ Στεπάνοβιτς και, λίγους μήνες μετά, ο Αντσελότι πήγε στη Γιούβε. Και η ιστορία έγραψε ό,τι έγραψε από τότε…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Champions League

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για La Liga

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για ΑΕΚ

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Ρεάλ Μαδρίτης

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ