Το γκολ του Έρλινγκ με τη Ντόρτμουντ ήταν το "rite of passage", το γκολ της ποδοσφαιρικής "ενηλικίωσής" του. Ένα γκολ-ποίημα, αλλά Κρόιφ και Δεληκάρη. Δεν το πανηγύρισε. Επαγγελματισμός, ήθος και μενταλιτέ "ανθρώπου της τελευταίας στιγμής", όλα δείχνουν ότι είναι πια επίσημο μέλος του κλειστού κλαμπ των ήδη "μεγάλων" κι ας είναι ακόμη τόσο νέος...

.Χάαλαντ: Σε 2,5 μήνες έγινε, από 22… 32 χρονών! Την 1η Ιουλίου, ημέρα που έβαλε την υπογραφή του στο συμβόλαιο με τη Μάντσεστερ Σίτι, ο Νορβηγός ήθελε 20 μέρες ακόμη για να κλείσει τα 22 του χρόνια. Η επόμενη ομάδα του, μετά τη Μπορούσια Ντόρτμουντ, ήταν ένα σίριαλ που, όσο ζούσε και ο μακαρίτης Μίνο Ραϊόλα, κράτησε καιρό. Εξωπραγματικά νούμερα κυκλοφόρησαν για το κόστος της μετακίνησής του, ένα σωρό ομάδες μπήκαν πλάι στο όνομά του και, γενικά, το θέμα έγινε λίγο σόου. Για την ακρίβεια, ακόμη είναι, με τα ρεπορτάζ να ψάχνουν το γιατί είπε “όχι” στη Ρεάλ Μαδρίτης…

Αμιγώς ποδοσφαιρικά, ο τόσος ντόρος είναι η αλήθεια ότι έβγαλε και κάποιες “κακιούλες” από διάφορες πλευρές για τον παίκτη. Ότι ακόμη είναι πολύ νέος για να τον συνοδεύει τέτοια αίγλη, ότι τόσο μεγάλες προσδοκίες δύσκολα βγαίνουν αληθινές και άλλα τέτοια. Όταν ο Χάαλαντ είπε “ναι” στη Σίτι, για “μόλις” 60.000.000 ευρώ (όση ήταν και η ρήτρα για το buy-out του στη Ντόρτμουντ), αλλά και 10.000.000 το χρόνο καθαρά, οι… “κακιούλες” πήγαν σε άλλο επίπεδο. Ότι η Premier είναι ζόρικη και δεν έχει… “μπουντεσλίγκιες” άμυνες, ότι ο Πεπ δε γουστάρει σούπερ σταρ και ποτέ δε θα παίζει με σύστημα “για έναν” μπροστά κ.λπ., κ.λπ.

Του πήρε… μηδέν χρόνο για να κλείσει στόματα…

Λίγες εβδομάδες μετά, τέτοιου είδους επιφυλάξεις ανήκουν στο παρελθόν. Και ο Γκουαρδιόλα προσάρμοσε το σύστημά του στον παίκτη και ο ίδιος ο Χάαλαντ δείχνει ότι είτε Bundesliga είτε Premier είτε Champions League είναι γι’ αυτόν το ίδιο. Έχει μπει στη σεζόν… υπερηχητικά, με, συνολικά, 13 γκολ και μια ασίστ σε 9 ματς. Έχει σκοράρει σε 5 από τα 6 ματς της Πρέμιερ στα οποία έχει παίξει -και σ’ αυτό με τη Μπόρνμουθ είχε την ασίστ που λέγαμε. Μετράει ήδη δύο χατ τρικ, αυτό με τη Νότιγχαμ σε 68′ λεπτά συμμετοχής στο ματς. Και βέβαια, ήταν ο λυτρωτής της -κακής επί 84 λεπτά- Σίτι, απέναντι στην παλιά του ομάδα…



Ήταν ένα γκολ-όνειρο, απ’ αυτά που έχουν κάνει ίνδαλμα δεκαετιών πλέον τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς. Και στους παλιούς θύμισαν σελίδες του περίφημου κόμικ “Έρικ Καστέλ” ή, ακόμη και το φοβερό γκολ του Γιώργου Δεληκάρη κατά της Γερμανίας, το Νοέμβριο του 1974, για τα προκριματικά του Κυπέλλου Εθνών, τότε, στο Στάδιο (τότε) Καραϊσκάκη…

Φοβερά στατιστικά, θύμισε, εκτός από Δεληκάρη και Κρόιφ…

Είναι το 12ο γκολ του Χάαλαντ σε 7 σερί ματς στο Τσάμπιονς Λιγκ, το 26ο σε 22 τέτοια ματς και το 3ο του ήδη στο θεσμό, με τη Σίτι. Ένα πραγματικά συγκλονιστικό τελείωμα, που, σε άλλους θύμισε και το αντίστοιχο του “Καταλανού” Γιόχαν Κρόιφ, κατά της Ατλέτικο Μαδρίτης το 1973…

Η διαφορετική σημασία αυτού του γκολ…

Στην πραγματικότητα, όμως, το γκολ αυτό έχει και μια άλλη, ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Για τον ίδιο τον παίκτη, τον προπονητή του και την ομάδα του. Αλλά και για… όλους όσοι είχαν “κακιούλες” να πουν για το Νορβηγό πριν τον δουν στο γήπεδο. Διότι, βεβαίως και η διάρκεια της απόδοσης σε υψηλό επίπεδο είναι βασικό κριτήριο για να πάρεις το χαρακηρισμό “μεγάλος παίκτης”. Και βεβαίως, επίσης, το ποδόσφαιρο έχει να μας δώσει πολλά παραδείγματα φοβερών “ξεκινημάτων” στην καριέρα παικτών που, όμως, “χάθηκαν” στη συνέχεια…

Στην πράξη, είναι ήδη στο κλαμπ των “μεγάλων”…

Αλλά αυτά τα δείχνει ο χρόνος. Και το μέλον δεν το ξέρει κανείς. Στο σήμερα, που μετράει, ο -επίσης κακός ως εκείνη τη στιγμή, όπως και όλη η ομάδα- Έρλινγκ, βάζει, απ’ το τίποτα, νικητήριο γκολ-ποίημα στο 84′ ενός κρίσιμου, τοπ επιπέδου αγώνα κατά της παλιάς του ομάδας. Αλλά στη συνέχεια δεν πουλάει “οπαδιλίκι” με το να το πανηγυρίσει έξαλλα, όπως είχε κάθε δικαίωμα να κάνει. Και, ξέρετε κάτι; Το να είσαι ο άνθρωπος της τελευταίας στιγμής όταν η ομάδα σου τραβάει ζόρι, ενώ συγχρόνως δείχνεις επαγγελματισμό, αλλά και ποδοσφαιρικό ήθος, ΕΙΝΑΙ χαρακτηριστικά παίκτη που μπορείς να τον πεις “μεγάλο” κι ας είναι ακόμη μόλις 22 χρονών.


Το γκολ του κατά της Ντόρτμουντ ήταν το γκολ “rite of passage” του Νορβηγού. Το πέρασμά του στην ποδοσφαιρική “ενηλικίωση”. Και το εισιτήριό του για την επίσημη είσοδό του στο κλειστό κλαμπ όσων είναι προορισμένοι να γράψουν ιστορία. Γερός να είναι και τυχερός και το παλικάρι θα αφήσει εποχή. Είναι πλέον βέβαιο…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Champions League

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Μάντσεστερ Σίτι

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ