Ο Νροβηγός ανήκει στους ανθρώπους που και να τρώνε πολύ, δεν προσθέτουν εύκολα βάρος. Φυσικά, δεν έχει αφήσει τη μοίρα -και την καριέρα του- μόνο στα τυχερά του γονίδια. Δουλεύει πολύ και... του φαίνεται!

Ο Χάαλαντ τρώει για… τρεις -αλλά τα κάνει όλα μυς! ΟΚ. Ότι… το τρώει το φαγητό του ο Έρλινγκ, το βλέπουμε. Νταμάρι είναι και δε φτάνεις να είσαι νταμάρι με αέρα κοπανιστό. Αυτό που δεν ξέραμε, αλλά μάθαμε από τον Εράς Στένσιλντ, πρώην γυμναστή του, είναι ότι ο Χάαλαντ έχει ιδιαίτερη αδυναμία στο μάσημα. Τρώει για δυο, τρεις ανθρώπους. Αλλά, παρόλα αυτά είναι σε σούπερ φόρμα.

Τώρα, υπάρχουν άνθρωποι που, όντως, τα γονίδιά τους τους επιτρέπουν να καταναλώνουν πολλές θερμίδες χωρίς να παίρνουν εύκολα βάρος. Αλλά στο επίπεδο του Νορβηγού επιθετικού, που πάει να γίνει η ακριβότερη μεταγραφή ίσως και όλων των εποχών, το σώμα σου δεν είναι υπόθεση που αφήνεις μόνο στο DNA σου.

Έβαλε 15 κιλά, αλλά τα… 12 ήταν σε μυική μάζα!

Ο Έρλινγκ διαπίστωσε πόσο τυχερός είναι, γονιδιακά, κατά τη διάρκεια ενός τραυματισμού του, όταν ήταν 17 ετών και ήδη παίκτης της πρώτης ομάδας στη Μόλντε. Μακριά από προπονήσεις για αρκετές εβδομάδες, ο Χάαλαντ έβαλε βάρος. Οι συμπαίκτες του και ο γυμναστής της ομάδας, ωστόσο, διαπίστωσαν όταν γύρισε μετά την αποθεραπεία του, ότι από τα 15 παραπάνω κιλά που ζύγιζε πλέον, τα… 12 ήταν μυική μάζα!

Από τότε -και επειδή γνωρίζει και ο ίδιος ότι είναι πολύ… φαγανός- αποφάσισε ότι θα κάνει αυτό του το, θεωρητικά, μειονέκτημα για έναν επαγγελματία αθλητή, πλεονέκτημα. Το… έτρωγε και το παραέτρωγε το φαϊ του. Αλλά συγχρόνως ξεκίνησε και πολύ πιο εντατική γυμναστική.

Εκτός απ’ τα γονίδια και σκληρή δουλειά -πώς αλλιώς;

Ο προπονητής της Εθνικής Νέων της Νορβηγίας, Στάνισλαβ Μάτσεκ είπε ότι ο Χάαλαντ (του είπε ότι) έκανε κάθε μέρα στο σπίτι του 300 κάμψεις και 1000 κοιλιακούς. Πιθανόν. Αλλά όχι πολύ. Βέβαιο πάλι είναι ότι ο Έρλινγκ μεγάλωσε ακριβώς την περίοδο που πολλά πράγματα είχαν αλλάξει για τα καλά στην προπόνηση των ποδοσφαιριστών.

Γύρω στις αρχές της νέας χιλιετίας, εκεί που κάποτε το βάρος έπεφτε κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στην εκγύμναση κυρίως των ποδιών, η εκγύμναση των ασκήσεων πυρήνα, των μυών δηλαδή, της κοιλιάς, της λεκάνης, του κάτω μέρους της πλάτης και των γοφών, απέκτησαν εξίσου μεγάλη σημασία.

Οι (ενδεικτικές) υπερβολές για τους 3.000 κοιλιακούς του CR7

“Σημαιοφόρος” σ’ αυτή την τάση ήταν ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Στο πρώτο πέρασμά του από τη Μάντσεστερ, το 2003-9, τα μίντια έλεγαν ότι κάνει 3.000 κοιλιακούς την ημέρα. Το έχει διαψεύσει. Κάνει 200-300, 4 ή 5 φορές τη βδομάδα. Το 3.000 την ημέρα, άλλωστε, είναι παράλογο και αχρείαστο, μην πούμε και επιζήμιο. Όπως και το “1.000 την ημέρα” για τον Χάαλαντ είναι μάλλον μια λεκτική υπερβολή. Απλώς για να υπογραμμίσει το πόση σημασία δίνει στη βελτίωση της σωματικής του κατάστασης.

Ο Ρονάλντο ήταν από τους πρώτους που έδωσαν μεγάλη σημασία στην εκγύμναση του πυρήνα, επειδή η δύναμη εκεί βοηθά κάθε κίνηση του σώματος. Κυρίως όμως βοηθά στη βελτίωση της ισορροπίας και στις γρήγορες αλλαγές κατεύθυνσης. Ο Χάαλαντ μεγάλωσε ποδοσφαιρικά με την αρχή αυτή να είναι στην ατζέντα κάθε καταρτισμένου γυμναστή ποδοσφαίρου.

Ο Αϊμπενμπέργκερ και… τα μπέργκερ!

Και ο Πάτρικ Αϊμπενμπέργκερ είναι και παραείναι. Στη Σάλτσμπουργκ, με τη βοήθειά του, ο Χάαλαντ δούλεψε τρομερά το σώμα του. Έγινε πολύ καλύτερος σε επιταχύνσεις, πολύ πιο αλτικός, αλλά και πολύ πιο δυνατός, συνολικά. Ίσως ένας από τους λόγους που το Δεκέμβριο του 2019 ο Έρλινγκ είπε “όχι” σε Γιουνάιτεντ και Γιούβε να είναι και το γεγονός ότι τον Ιούλιο εκείνης της χρονιά, ο Άιμπενμπεργκερ είχει πάρει κι εκείνος “μεταγραφή” στη Ντόρτμουντ.

Κι έτσι, ο Χάαλαντ μπορεί πια, χάρη και στον Αϊμπενμπέργκερ, να… τσακίζει τρία-τέσσερα μπέργκερ στην καθισιά του -τρόπος του λέγειν φυσικά- αλλά να μην παχαίνει. Απλώς να γίνεται πιο “τούμπανο” ακόμη. Όχι με 1.000 κοιλακούς την ημέρα, βέβαια,. Με όσους πρέπει -και όλα τα υπόλοιπα που πρέπει. Είπαμε άλλωστε. Χωρίς να το δουλέψεις το ρημάδι, τα γονίδια μόνα τους δεν φτάνουν…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Bundesliga

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Ντόρτμουντ

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ