Μαγικά πράγματα εφέτος από τον Γάλλο, που έχει συμμετοχή για τη Λειψία σε περισσότερα γκολ απ' όσα έχουν μαζί ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Λιονέλ Μέσι... Το νέο επόμενο μεγάλο "deal" της γερμανικής ομάδας είναι προ των πυλών...

Εμπρός… Μαρς ο Ενκουνκού για σούπερ μεταγραφή! Με 7 ήττες, 4 ισοπαλίες και μόλις 5 νίκες μέχρι τη 17η αγωνιστική της Μπουντεσλίγκα η Λειψία αποφάσισε πέρυσι το Δεκέμβριο να χωρίσει τους δρόμους της με τον αμερικανό Τζέσε Μαρς. Με τον Ντομένικο Τεντσέσκο στον πάγκο, η ομάδα πηγαίνει πλέον πολύ καλύτερα και δείχνει να εξασφαλίζει την έξοδό της στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Αν το καταφέρει θα το οφείλει, κυρίως, στον “εξωγήινο” Κρίστοφερ Ενκουνκού. Κι αυτό σημαίνει, για να είμαστε δίκαιοι, ότι θα το οφείλει σε μεγάλο βαθμό και στον Τζέσε Μαρς. Διότι εκείνος ήταν που μεταμόρφωσε έναν, ως τότε, απλώς καλό ποδοσφαιριστή σ’ έναν τύπο που, εφέτος, κάνει όργια στο γήπεδο και γράφει δίπλα στο όνομά του στατιστικά που παραπέμπουν σε παίκτη-φαινόμενο.

Ο Μαρς του έδωσε απόλυτη -και σπάνια στις μέρες μας- ελευθερία

Ο Ενκουνκού, που έκλεισε τα 24 του στις 14 Νοεμβρίου πήγε στη Λειψία ως μπακ-απ και πιθανός αντικαταστάτης του Τίμο Βέρνερ. Αλλά επί δύο σεζόν δεν εντυπωσίασε καθόλου. Το 2019/20 έκλεισε τη σεζόν με 5 γκολ και 16 ασίστ σε 44 συμμετοχές του με την ομάδα. Το 2020/21, με τον Βέρνερ στην Τσέλσι πια, μια απ’ τα -σχεδόν κιόλας- ίδια: 7 γκολ, 11 ασίστ. Η αιτία, κατάλαβε πολύ νωρίς ο Μαρς -για την ακρίβεια, μετά το χατ-τρικ του, απέναντι στη Σίτι, στην πρεμιέρα των Ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ- ήταν ο… “περιορισμός του”.

Ο Ενκουνκού μπορεί όντως να παίξει πολλούς ρόλους στο γήπεδο. Πρακτικώς, σε κάθε θέση από τη μέση και μπροστά. Μέχρι τον Μαρς, έκανε… αυτό ακριβώς. “Παίξε αριστερά”. Έπαιζε. “Παίξε φορ”. Έπαιζε. “Παίξε εξτρέμ, ψευτοεννιάρι, επιτελικός…”. Έπαιζε. Ο Μαρς του είπε απλώς: “Παίξε”. “Πού κόουτς;”, θα μπορούσε να είναι ο διάλογος. “Όπου γουστάρεις κι αγαπάς. Το αφήνω σε σένα”.

Η ξαφνική -όσο και σπάνια στο σημερινό ποδόσφαιρο- απόλυτη ελευθερία κινήσεων που έδωσε στον Ενκουνκού ο Αμερικανός προπονητής (και, βέβαια, καθόλου δεν άλλαξε επί Τεντέσκο) ήταν η πιο σοφή κίνησή του. Ο Γάλλος απλώς δεν πιάνεται εφέτος. Κι αυτό επειδή… κανείς δεν ξέρει από πριν πού θα τον βρει στο γήπεδο. Πάνω, κάτω και πλαγίως, κάθετα κι οριζοντίως, αυτό το ακούραστο πολυεργαλείο κάνει ως τώρα μυθικά πράγματα.

Τα απίθανα εφετινά του στατιστικά…

Έχει 17 γκολ και… 15 ασίστ στη Μπουντεσλίγκα! Δηλαδή, συμμετοχή σε 32 από τα 65 γκολ της ομάδας του -παρά κάτι τα μισά ακριβώς. Στο Τσάμπιονς Λιγκ, έχει 7 γκολ και 2 ασίστ (στα 15 γκολ της Λειψίας στους Ομίλους). Στο Κύπελλο έχει 3 γκολ και 2 ασίστ (στα 11 της ομάδας στον θεσμό). Και στο Γιουρόπα έχει πετύχει 3 απ’ τα 8 γκολ της ομάδας. Με την (επιπλέον) διαφορά ότι τα 2 απ’ αυτά ήταν που έριξαν νοκ-άουτ την Αταλάντα και έδωσαν την πρόκριση στα ημιτελικά, όπου παίζει με τους Ρέιντζερς στις 28 Απριλίου και τις 5 Μαΐου (εκτός).



Για να μην κουράζεστε με προσθέσεις, ο θεούλης έχει ως τώρα 30 γκολ και 19 ασίστ σε 40 συμμετοχές με την ομάδα (όταν στις προηγούμενες 84, είχε μόλις 12 και 17). Περισσότερα απ’ όσα έχουν μαζί εφέτος Ρονάλντο και Μέσι. Είναι, σίγουρα, μαζί με τον Τζουντ Μπέλινγκχαμ, της Ντόρτμουντ και τον Βινίσιους Τζούνιορ της Ρεάλ ο πιο βελτιωμένος παίκτης της χρονιάς. Φυσικά, όμως, ο Άγγλος και ο Βραζιλιάνος δεν έχουν τους ίδιους συμπαίκτες με τον Ενκουνκού. Κι αυτό κάνει τη δική του απόδοση ακόμη πιο σημαντική.

Έτοιμη για το νέο μεγάλο της “ντιλ” η Λειψία. Ο παίκτης, όμως;

Όλα δείχνουν ότι η Λειψία ετοιμάζεται, με τον Ενκουνκού για το νέο μεγάλο της deal.  Ο Ναμπί Κεϊτά της κόστισε 30.000.000 το 2016, αλλά το 2018 πήρε 60 για να τον δώσει στη Λίβερπουλ. Ο Τίμο Βέρνερ της κόστισε 22.000.000, επίσης το 2016, αλλά τον έδωσε για 53.000.000, το 2020. Πέρυσι, ο Ιμπραχίμα Κονατέ, που απέκτησε ως ελέυθερο από τη Σοσό το 2017 έφερε 40.000.000 και πάλι από τη Λίβερπουλ. Και ο Νταγιό Ουπαμεκανό της κόστισε 18.500.000 το 2017, αλλά η Μπάγερν έδωσε 42 για τον πάρει, επίσης πέρυσι.

 

Ο Ενκουνκού πήγε στη Λειψία με 13.000.000 το 2019, από την Παρί Σεν Ζερμέν. Αλλά αν οι (απερίσκεπτοι…) Γάλλοι τον θέλουν πίσω, όπως γράφουν τα ρεπορτάζ (γράφουν επίσης και για Γιουνάϊτεντ, Άρσεναλ, Μίλαν…), θα πρέπει να δώσουν γύρω στα 60.000.000. Η ομάδα δε θα σταθεί εμπόδιο στον Κρίστοφερ. Ο ίδιος, ωστόσο, θα πρέπει να είναι προσεκτικός. Στη Λειψία απολαμβάνει ένα ρόλο που πολύ σπάνια δίνεται σε παίκτη στην εποχή μας. Και, πάντως, δύσκολα σε μεγάλη ομάδα πρωταθλητισμού -και ειδικά στην Πρέμιερ. Συμβόλαιο έχει ως το 2024. Κι αν συνεχίσει έτσι, ίσως… λίγη υπομονή ακόμη να του κάνει καλό…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Bundesliga

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Λειψία

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ