Πριν από 34 έτη, στις 30 Σεπτεμβρίου του 1986,  γεννήθηκε στο Σαμπερί της Γαλλίας ο Ολιβιέ Ζοντάν Ζιρού. Ο πανύψηλος σέντερ φορ της εθνικής Γαλλίας και της Τσέλσι, ύψους ενός μέτρου και ενενήντα τριών εκατοστών (1.93), ξεκίνησε τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα από την Φροζ ΟΚΦ σε ηλικία 8 ετών. Εκεί έμεινε για 7 έτη […]

Πριν από 34 έτη, στις 30 Σεπτεμβρίου του 1986,  γεννήθηκε στο Σαμπερί της Γαλλίας ο Ολιβιέ Ζοντάν Ζιρού. Ο πανύψηλος σέντερ φορ της εθνικής Γαλλίας και της Τσέλσι, ύψους ενός μέτρου και ενενήντα τριών εκατοστών (1.93), ξεκίνησε τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα από την Φροζ ΟΚΦ σε ηλικία 8 ετών. Εκεί έμεινε για 7 έτη ώσπου στην ηλικία των 15 εντάχθηκε στις ακαδημίες της Γκρενόμπλ.

Olivier Giroud Photo-Shoot - SEEN Sport Magazine

Σε ηλικία 21 ετών έκανε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με την Γκρενόμπλ στην οποία αγωνίστηκε για 3 χρόνια χωρίς να καταφέρει να αναδείξει την κλάση του καθώς αγωνίστηκε μόνο 23 φορές και πέτυχε μόλις 2 γκολ. Το 2007 έφυγε δανεικός για την Ιστρ όπου, ουσιαστικά, έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά αφού αγωνίστηκε σχεδόν ολόκληρη την σεζόν πετυχαίνοντας 14 γκολ για την ομάδα του μέσα σε έναν χρόνο. Από εκεί η Γκρενόμπλ ήρθε σε συμφωνία με την Τουρ καθώς ο Ζιρού μεταγράφηκε στην Τουρ όπου ανέβασε τα νούμερά του, χωρίς βέβαια κάποια ραγδαία αλλαγή. Όμως δεν θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητα τα 24 γκολ που πέτυχε σε 44 εμφανίσεις με τα χρώματα της Τουρ.

Olivier Giroud, qui c'est celui-là? - L'Express

Η μεγάλη ευκαιρία για την αρχή της επανόδου της καριέρας του ήρθε δύο χρόνια αργότερα, το 2010, όπου σε ηλικία 24 ετών άφησε την παλιά του ομάδα για την Μονπελιέ. Η Τουρ, όμως, επιθυμούσε να τελειώσει την σεζόν με τον επιθετικό της στο ρόστερ της και για αυτόν τον λόγο συμφώνησε με την Μονπελιέ να της παραχωρηθεί ως δανεικός για το υπόλοιπο της σεζόν αφότου θα πραγματοποιούταν η μεταγραφή. Εκεί σημείωσε άλλα 6 γκολ σε 17 εμφανίσεις αντίστοιχα. Οι παρουσίες του στη  Μονπελιέ θα διαρκέσουν δύο χρόνια, έπειτα από αρκετές δυναμικές και αξιοσημείωτες εμφανίσεις θα προσθέσει στον λογαριασμό του άλλα 33 γκολ σε 73 εμφανίσεις, γεγονός που βοήθησε στο να γίνει το μεγάλο “μπαμ”.

Olivier Giroud Wallpapers - Wallpaper Cave

Σε ηλικία 26 ετών θα αλλάξει ριζικά η ροή της καριέρας του, ο Αρσέν Βενγκέρ επιθυμεί να εντάξει τον Γάλλο επιθετικό στο ρόστερ του, κάτι το οποίο έγινε πραγματικότητα. Ο Ζιρού θα γίνει κάτοικος βορείου Λονδίνου απο το 2012 μέχρι το 2018 όπου και θα περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του πετυχαίνοντας συνολικά 73 γκολ σε 180 εμφανίσεις με τα χρώματα των κανονιέρηδων. Έπειτα θα αφήσει την Άρσεναλ, αλλά θα παραμείνει κάτοικος Λονδίνου ντυμένος στα μπλε πλέον ως ποδοσφαιριστής της Τσέλσι, στην οποία αγωνίζεται μέχρι σήμερα. Παράλληλα είναι εν ενεργεία διεθνής με την εθνική ομάδα της Γαλλίας μετρώντας 39 γκολ σε 97 εμφανίσεις.

Football: Giroud spot-kick gives France hard-fought win over Moldova | The Star

Στην καριέρα του άργησε, σχετικά, να κατακτήσει τίτλους, αλλά η μετέπειτα εξέλιξη δεν θα μπορούσε να παρομοιαστεί με τίποτα άλλο πέρα από επιτυχημένη. Την σεζόν 2010-2011 ήταν βασικό στέλεχος την πρωταθλήτριας Γαλλίας, Μονπελιέ. Μόλις δύο χρόνια αργότερα θα κατακτήσει το δεύτερο τίτλο της καριέρας του, την σεζόν 2013-2014, με την Άρσεναλ, ο οποίος θα είναι το κύπελλο Αγγλίας. Τον ίδιο τίτλο κατέκτησε άλλες δύο φορές με τα χρώματα της Άρσεναλ, δηλαδή την σεζόν 2014-2015 και την σεζόν 2016-2017.

Arsene Wenger begs Olivier Giroud to stay at Arsenal amid West Ham and Marseille interest

Αντίστοιχα κατέκτησε και το Σούπερ Καπ Αγγλίας 3 φορές, ή αλλιώς ονομαζόμενο “Community Shield”. Την σεζόν 2017-2018 θα κατακτήσει άλλη μία φορά το κύπελλο Αγγλίας, αλλά αυτήν την φορά με τα χρώματα της Τσέλσι, ενώ την αμέσως επόμενη σεζόν θα στεφεί πρωταθλητής Ευρώπης με την Τσέλσι κατακτώντας το ΟΥΕΦΑ Γιουρόπα Λιγκ.

Βέβαια την συγκεκριμένη χρονιά δεν είναι αυτό το μεγαλύτερο επίτευγμα του, ούτε το ότι άνοιξε το σκορ για τους μπλε στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ. Το ίδιο καλοκαίρι θα στεφεί πρωταθλητής κόσμου με την εθνική Γαλλίας κατακτώντας το παγκόσμιο κύπελλο, στο οποίο μπορεί να μην σκόραρε, μπορεί να μην είχε ούτε ένα σουτ εντός στόχου, αλλά η προσφορά του στον αγωνιστικό χώρο ήταν το κάτι άλλο.

Vancouver Whitecaps contacted French World Cup champ Olivier Giroud | Offside

Όταν, λοιπόν, μιλάμε για τον Ζιρού, αν κανείς παρατηρήσει τα σωματικά του προσόντα, θα μπορούσε να θεωρήσει πως πρόκειται για ένα βαρύ φορ παλιάς κόπιας. Στην πραγματικότητα, όμως, τα πράγματα διαφέρουν από αυτό. Ο συγκεκριμένος επιθετικός είναι από τους πιο τεχνικούς και τους πιο έξυπνους επιθετικούς της εποχής του, ενώ παράλληλα γνωρίζει πολλά “καράτια” ποδόσφαιρο από άποψη τακτικής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των γνώσεων του ήταν η δράση του με την εθνική Γαλλίας.

“Στα χαρτιά” ήταν τελευταίος επιθετικός, στην κορυφή του γηπέδου, στην πραγματικότητα όμως τραβούσε σε κάθε ματς πάνω του έναν με δύο αμυντικούς στις επιθέσεις της ομάδας του δίνοντας με αυτόν τον τρόπο χώρο στους συμπαίκτες του να βγαίνουν σε ρόλο κρυφού φορ. Οι μεταβιβάσεις του και τα “σπασίματα” της μπάλας στα άκρα, οι πάσες κλειδιά που έκανε, ο τρόπος που λειτουργούσε ως χαφ. Πολλές φορές λειτουργούσε και ως κρυφός επιθετικός στο ροτέισον μέσα στο γήπεδο, όπως, επίσης, δεν είναι λίγες οι φορές που θα βρεθεί στην άμυνα για να καλύψει κενά που δημιουργήθηκαν. Όλα τα παραπάνω δηλώνουν πως κάθε άλλο παρά ασήμαντος ήταν.

He spoke to me privately': Giroud opens up on how Lampard convinced him to stay - The Chelsea Chronicle

Πρόκειται για μία ποικιλομορφία κινήσεων που διαθέτουν ελάχιστοι επιθετικοί στο υψηλό επίπεδο. Και αυτό είναι τόσο αξιοσημείωτο διότι ο συγκεκριμένος επιθετικός δεν έχει ως φυσική του θέση τον ρόλο του χαφ, ο συγκεκριμένος παίκτης είναι ένας σέντερ φορ, ένας αξιόλογος και αποτελεσματικός σέντερ φορ ο οποίος μπορεί να αγωνιστεί εξίσου δυναμικά και στις υπόλοιπες θέσεις της επιθετικής γραμμής. Ένας παίκτης ο οποίος μπορεί να σκοράρει και να μοιράσει με κάθε τρόπο, διαθέτει και τα δύο πόδια ενώ στον αέρα είναι ανίκητος.

Το ότι υστερεί σε ταχύτητα και δρασκελισμό καλύπτεται από την εκθαμβωτική τεχνική του κατάρτιση, κάτι που έχει αποδείξει αρκετές φορές με τα απίστευτα τακουνάκια του σε πάσες κλειδιά ως προς τους συμπαίκτες του. Κορυφαίο βέβαια είναι το γκολ που πέτυχε απέναντι στην Κρίσταλ Πάλας όταν ακόμη αγωνιζόταν για την Άρσεναλ στέλνοντας την μπάλα στο δεξί παράθυρο της εστίας με το “χτύπημα του σκορπιού” από το ύψος του σημείου του πέναλτι. Θαρρεί κανείς παρατηρώντας αυτό το γκολ, εκτός των άλλων, πως η τεχνική του κατάρτιση είναι κορυφαία.

Olivier Giroud signs contract extension to stay at Chelsea next season |  Chelsea | The Guardian

Γενικότερα ο Ολιβιέ Ζιρού έχει υποτιμηθεί αρκετά από το ευρύ κοινό ως επιθετικός καθώς πρόκειται για έναν σχετικά αργό και βαρύ επιθετικό. Αλλά αν κανείς παρατηρήσει πιο προσεκτικά τις κινήσεις του και την συνεισφορά του στο γήπεδο θα δει πως πρόκειται για έναν πολύ ποιοτικό επιθετικό, ο οποίος μπορεί να μην είναι εκθαμβωτικός, αλλά αυτό που προσφέρει στο ομαδικό παιχνίδι τακτικά είναι κάτι το οποίο είναι σπάνιο.

Και αν κανείς θεωρήσει πως το ποδόσφαιρο είναι ένα ομαδικό άθλημα που χρειάζεται συνδετικούς κρίκους στις γραμμές θα καταλάβει πόσο σημαντικός και χρήσιμος είναι ένας παίκτης σαν τον προαναφερόμενο. Ίσως να μην μπορεί να προσφέρει το θέαμα που θα ήθελε να δει ο κόσμος, αλλά είναι ένας επιθετικός που τα κάνει όλα μέσα στο γήπεδο. Και είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί ένας παίκτης γενικής προσφοράς στην ομάδα του, καθώς οι περισσότεροι κορυφαίοι επιθετικοί κάνουν ένα πράγμα τέλεια, ενώ ο Ζιρού τα κάνει όλα καλά. 

Δήμος Σορόπουλος

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Απόψεις

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Τσέλσι

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ