Θύελλα αντιδράσεων ξέσπασε με τη ρατσιστική επίθεση του 4ου διαιτητή του αγώνα Σεμπάστιαν Κολτσέσκου προς τον βοηθό προπονητή της Μπασακσεχίρ, Πιερ Γουεμπό στον αγώνα απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Ακολούθησε φασαρία μεταξύ παικτών, μελών τεχνικού επιτελείου και διαιτητών και οι Τούρκοι αποχώρησαν από τον αγώνα επιφέροντας έτσι τη διακοπή […]

Θύελλα αντιδράσεων ξέσπασε με τη ρατσιστική επίθεση του 4ου διαιτητή του αγώνα Σεμπάστιαν Κολτσέσκου προς τον βοηθό προπονητή της Μπασακσεχίρ, Πιερ Γουεμπό στον αγώνα απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Ακολούθησε φασαρία μεταξύ παικτών, μελών τεχνικού επιτελείου και διαιτητών και οι Τούρκοι αποχώρησαν από τον αγώνα επιφέροντας έτσι τη διακοπή του.

Επιμέλεια: Ηλίας Χρήστου

Istanbul Basaksehir, PSG walk off field during Champions League clash due to alleged racism from fourth official - ABC News

Στο 13 λεπτό του αγώνα ο Γουεμπό άρχισε να διαμαρτύρεται έντονα για κάποια απόφαση του διαιτητή του αγώνα και ο Κολτσέσκου έπρεπε να ενημερώσει ποιος κάνει τη φασαρία από τον πάγκο για να τον αποβάλει. Επειδή δεν είναι δυνατόν η διαιτητή ομάδα να γνωρίζει απέξω τα ονόματα των παικτών και του τεχνικού επιτελείου κάθε ομάδας ο Κολτσέσκου έπρεπε με κάποιο τρόπο να υποδείξει ότι ο Γουεμπό δημιούργησε την ένταση. Προκειμένου να το κάνει χρησιμοποίησε τη φράση ‘’ ala negru’’ που είναι η φράση στα Ρουμάνικα για να χαρακτηρίσει κάποιον ως μαύρο.

Υπήρξαν διάφορες απόψεις πάνω στο θέμα όπως για παράδειγμα ότι θα μπορούσε να τον περιγράψει ως ‘’βοηθό προπονητή’’. Αυτή που υποστηρίζουν αυτή την άποψη όμως δεν γνωρίζουν ότι δίπλα στον προπονητή Οκάν Μπουρούκ εκτός από τον Γουεμπό υπάρχουν και οι Ιρφάν Σαραλόγλου και Εκρέμ Νταγκ οι οποίοι επίσης φέρουν την ιδιότητα του βοηθού προπονητή. Οπότε ο χαρακτηρισμός ‘’βοηθός προπονητή’’ δεν θα βοηθούσε και τόσο στη διάκριση του παλαίμαχου επιθετικού της Φενερμπαχτσέ σε σχέση με τους υπόλοιπους ανθρώπους που βρίσκονταν στον πάγκο της Μπασακσεχίρ. Ο Ντεμπά Μπα φαίνεται να είπε την ώρα της φασαρίας το εξής :”Γιατί τον έδειξες και είπες αυτός ο μαύρος, λες ποτέ ο άσπρος;” Εμένα προσωπικά μου φαίνεται πολύ λογικό όταν ανάμεσα σε 15 ανθρώπους που υπάρχουν στο πάγκο και οι 2-3 να είναι έγχρωμοί να τους διακρίνεις ως μαύρους.

Αν αυτό το περιστατικό γινόταν για παράδειγμα σε ένα παιχνίδι που συμμετείχαν ομάδες της Αφρικής και ανάμεσα τους έγχρωμους υπήρχαν και 1-2 λευκοί θα ήταν λογικό να χαρακτηριστούν ως ‘’λευκοί’’. Ο Κολτσέσκου δε χαρακτήρισε τον Γουεμπό μαύρο προκειμένου να τον μειώσει απλά θέλησε να τον διακρίνει από τα υπόλοιπα μέλη του τεχνικού επιτελείου χρησιμοποιώντας αυτό το χαρακτηριστικό του. Η πραγματική ρατσιστική επίθεση είναι όταν, όπως διαβάζουμε, κάποιος πάνω στη φασαρία που έγινε είπε στο διαιτητές ότι : ‘’Οι Ρουμάνοι στη χώρα μου είναι τσιγγάνοι’’.

PSG vs Istanbul Basaksehir: New officials for match suspended after alleged racist incident - CNN

Το συμπέρασμα που καταλήγουμε λοιπόν είναι ότι υπάρχει από τον κόσμο μια υπερβολή ως προς τι θεωρείται ρατσιστικό και τι όχι. Βλέπουμε στις μέρες μας ότι λέξεις που χρησιμοποιούνταν στο πρόσφατο παρελθόν με μία άνεση πλέον σκεφτόμαστε να τις πούμε γιατί μπορεί να βρεθούν κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι θα μας κρίνουν ως ρατσιστές, σεξιστές ή ακόμα και ως φασίστες. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που ελευθερία του λόγου έχει περιορισθεί πάρα πολύ από την πολιτική ορθότητα. Στην τελική μπορεί αν ο Γουεμπό ήταν νηφάλιος και δεν είχε εκνευριστεί από τις αποφάσεις των διαιτητών να μην αντιδρούσε καν στο χαρακτηρισμό του τέταρτου.

Κάτι τελευταίο που θέλω να επισημάνω είναι ότι από όσους υπερασπίζεται τους έγχρωμους να μην χρησιμοποιείται τη φράση ‘’ Black lives matter’’. Η συγκεκριμένη φράση είναι πραγματικά ότι πιο ρατσιστικό έχω ακούσει! Δηλαδή κάνει διάκριση ανάμεσα σε λευκούς και έγχρωμους σαν να λέει ότι μόνο οι ζωές των δεύτερων μετράνε. Μπορεί κάποιοι να θεωρούν δεδομένο ότι οι ζωές των λευκών μετράνε αλλά κάνουν μεγάλο λάθος. Οι κοινωνικές διακρίσεις υπάρχουν παντού ανεξαρτήτως χρώματος.

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Απόψεις

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ