Το τέλος ενός θρύλου από την Εθνική Ισπανίας ήλθε. Ήταν ένας μάλλον αναπόφευκτος αποχαιρετισμός… Η ήττα από τις ΗΠΑ me 95-81 αφήνει την Ισπανία εκτός μεταλίων. Και, λίγο μετά, o Πάου Γκασόλ, ανακοίνωσε ότι σταματάει την καριέρα του με το εθνόσημο στο στήθος. Είναι, κυριολεκτικά, το τέλος μιας εποχής… Στα 41 του -τα έκλεισε στις […]

Το τέλος ενός θρύλου από την Εθνική Ισπανίας ήλθε. Ήταν ένας μάλλον αναπόφευκτος αποχαιρετισμός… Η ήττα από τις ΗΠΑ me 95-81 αφήνει την Ισπανία εκτός μεταλίων. Και, λίγο μετά, o Πάου Γκασόλ, ανακοίνωσε ότι σταματάει την καριέρα του με το εθνόσημο στο στήθος. Είναι, κυριολεκτικά, το τέλος μιας εποχής…

Στα 41 του -τα έκλεισε στις 6 Ιουλίου- ο Γκασόλ δεν υπήρξε απλώς η καρδιά και η ψυχή της Εθνικής Ισπανίας. Υπήρξε και ο κορυφαίος πρεσβευτής του ισπανικού μπάσκετ σε όλον τον πλανήτη.

Οι τίτλοι και τα στατιστικά του τεράστιου αυτού μπασκεμπολίστα, κυριολεκτικά τρομάζουν! Σε NBA (δύο τίτλοι με τους Λέικερς), σε Ολυμπιακούς Αγώνες, σε Ευρωμπάσκετ, σε Παγκόσμια, παντού, το όνομα του Πάου Γκασόλ έγινε συνώνυμο του πάθους για νίκη. Έχει κατακτήσει -κυριολεκτικά- τα πάντα. Και τα ρεκόρ του είναι επίσης αμέτρητα.

Γίγαντας και έξω από το παρκέ

Ο πανήψυλος (2μ.16) Πάου, έχει όμως μια σημαντική παρουσία και εκτός παρκέ. Το κοινωνικό και φιλανθρωπικό του έργο έχει προκαλέσει παγκόσμιο θαυμασμό. Πρεσβευτής της UNICEF από το 2003, έχει πολλές φορές επισκεφθεί την Αφρική και έχει βραβευθεί για τη δράση του εκεί. Το Ίδρυμα που έχει ιδρύσει με τον αδελφό του, Μαρκ, κατά της παιδικής παχυσαρκίας, έχει επίσης διεθνή αναγνώριση.

Στην Αμερική, σε όλες τις ομάδες που έπαιξε, ήταν ο πιο τακτικός επισκέπτης των νοσοκομείων που νοσηλεύουν παιδιά με καρκίνο ή ανίατες ασθένειες. Το να δίνει χαρά στις τρυφερές αυτές ψυχές ήταν για εκείνον μια μεγάλη ηθική ικανοποίηση.

Ο Γκασόλ ήταν και είναι μια αθλητική προσωπικότητα που ανέκαθεν χρησιμοποιήσε τη δημοφιλία του προκειμένου να κάνει καλό. Οι παρεμβάσεις του σε πολλά κοινωνικά ζητήματα υπήρξαν πάντοτε καίριες και επιδραστικές. Σε μια πρόσφατη από αυτές, το 2018, τάχθηκε υπέρ της ισότητας των φύλων στο μπάσκετ και υπέρ της υποψηφιότητας της Μπέκι Χάμον για κόουτς του NBA.

Πρότυπο με λίγα ανάλογα στον παγκόσμιο αθλητισμό

Μέσα και έξω από τα γήπεδα, ο Πάου Γκασόλ, δίδαξε ήθος και σωστή συμπεριφορά. Υπήρξε ενα πρότυπο που λίγα ανάλογά του συναντά κανείς στον παγκόσμιο αθλητισμό.

Παίκτης της Μπαρτσελόνα, πια, απ’ όπου ξεκίνησε και την τεράστια καριέρα του, ο Γκασόλ θα κοσμεί πλέον μόνο την Ευρωλίγκα και το ισπανικό πρωτάθλημα. Οι μέρες του, δόξας και λιγότερο καλές, με τη φανέλα της Εθνικής, πήραν τέλος.Ακόμη και στο αντίο του, ο θρύλος αυτός της Εθνικής Ισπανίας και του παγκόσμιου μπάσκετ, διδάσκει αθλητικό ήθος. Αποχωρεί επειδή νοιώθει ότι δε μπορεί πλέον να προσφέρει όσα θέλει και αξίζουν στην ομάδα και στον ίδιο.

Η απώλεια για την Εθνική Ισπανίας έχει, φυσικά, περισσότερο συμβολικό παρά αγωνιστικό νόημα. Στα 41 του και μετά από μια εξαντλητική καριέρα, ο Πάου υπήρξε, βέβαια, μια ηγετική φυσιογνωμία. Παρότι έχει ακόμη να προσφέρει, κυρίως λόγω εμπειρίας, αγωνιστικά μιλώντας, ο χρόνος είναι αμείλικτος για όλους.

Και γι’ αυτό, περισσότερο μετράει η παρακαταθήκη που αφήνει ο καθένας. Και αυτή που αφήνει ο Γκασόλ είναι, πραγματικά, εντυπωσιακή…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για FIBA World Cup

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ