Το οξύμωρο της απουσίας ισχυρής μπασκετικής ομάδας από την γαλλική πρωτεύουσα ετοιμάζεται να αναιρεθεί, με την πορεία της Μετροπολιτάν 92. Αλλά ο ανταγωνισμός. από την Παρί Μπάσκετμπολ μάλλον θα περιμένει τουλάχιστον μία χρονιά ακόμη, παρά τα μεγαλόπνοα σχέδια της ομάδας...

Παρίσι: Η πόλη του… μπασκετικού φωτός! (Μπα…) Είναι αλήθεια ότι μοιάζει παράξενο αν το καλοσκεφτεί κανείς. Το γαλλικό μπάσκετ έχει παράδοση. Και τουλάχιστον τρεις ομάδες με έντονη ευρωπαϊκή παρουσία. Βιλερμπάν, Μονακό, Στρασμπούρ. Η Βιλερμπάν είναι ομάδα της Λιόν. Η Μονακό, του πριγκηπάτου. Και η Στρασμπούρ, αλσατική. Για σταθείτε όμως, ρε παιδιά.

Το Παρίσι είναι η μεγαλύτερη μητροπολιτική περιοχή στην Ευρώπη. Μαζί με τα προάστια ζει σ’ αυτό… πάνω από μια Ελλάδα! Σχεδόν 13.000.000 άνθρωποι. Είναι δυνατόν να μην έχει μια ομάδα μπάσκετ της προκοπής; Έχει πια. Τη Μπουλόν-Λεβαλουά Μετροπολιτάν 92 που βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας στην LNB A Pro μετά και τη νίκη της επί της Βιλερμπάν. Και λίγος… ντόπιος ανταγωνισμός, όμως, σίγουρα δε θα της έκανε κακό.


Υπάρχει, θεωρητικά, από το 2018. Το όνομά της είναι Παρί Μπάσκετμπολ, ενώ σύνθημά της το «Εδώ ξεκινούν όλα». Όλα ξεκίνησαν πριν από 4 χρόνια στο… Δημαρχείο της πόλης, όπου η Αν Ινταλγκό ανακοίνωσε τη δημιουργία της. Είναι ένα πρότζεκτ που αφορά τη συγχώνευση τριών ομάδων και κυρίως της Ιέρ Τουλόν, που το 2018 πτώχευσε. Το όλο θέμα τρέχει ο Ντέιβιντ Καν πρώην παράγοντας των Μινεσότα Τίμπεργουλβς και Ιντιάνα Πέισερς. Συνιδιοκτήτης είναι ο Ερίκ Σβαρτς και οι δύο μαζι θέλουν να φέρουν νοοτροπία… NBA στην ομάδα.

Τα μεγάλα όνειρα και η άνοδος στην LNB Pro A

Η ομάδα που σκοπεύει, λέει, να κάνει το Παρίσι φουλ μπασκετικό ξεκίνησε από χαμηλά και κατάφερε να ανέβει στη μεγάλη κατηγορία το 2020/21. Το σημερινό μπάτζετ τους είναι περί τα 5.000.000 ευρώ (1,9 σε συμβόλαια) και ηγέτης τους στο γήπεδο ο 40χρονος πια, παλιός μας γνώριμος από την ΑΕΚ, Αμαρά Σι. Γνώριμοί μας είναι επίσης, στην ομάδα και ο Αξέλ Τουπάν (στον Ολυμπιακό το 2018-19), αλλά και ο Κάιλ Όλμαν, που έπαιξε τη σεζόν 2019-20 στο Λαύριο.

Χρώμα NBA δίνει στην ομάδα ο μπαρουτοκαπνισμένος από το αμερικανικό πρωτάθλημα φόργουορντ Κάιλ Ο’ Κουίν, αλλα και ο Ράιαν Μπόουτραϊτ, που έχει πλούσια εμπειρία στην Ευρώπη. Στο τιμόνι του πάγκου είναι σταθερά από την πρώτη μέρα ο 49χρονος, Ζαν-Κριστόφ Πρατ, ενώ έδρα της ομάδας είναι το «Ζορζ Καρπεντιέ», που χωρά 5.000 θεατές.

Καλά, όλα αυτά. Αλλά… να σώσει πρώτα εφέτος την κατηγορία…

Όμως η διοίκηση θέλει από του χρόνου να μετακομίσει στο «Σαπέλ», χωρητικότητας 8.000 θεατών (είναι γήπεδο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, στο Παρίσι). Μεγάλος στόχος, φυσικά, τέθηκε εξ αρχής η ευρωπαϊκή διάκριση. Ως το 2022, εφέτος δηλαδή, οι ιθύνοντες της ομάδας ήθελαν να έχουν στα χέρια τους πρόσκληση είτε για την Eurocup είτε για τη Euroleague.

Όχι απλώς χλωμό, αλλά τελείως αδύνατον. Διότι στη δεύτερη θέση στη… μεταβολή μετά από 21 αγωνιστικές, με 7-14 ρεκόρ και -129 πόντους διαφορά, η Παρί θα παλέψει εφέτος να μη χάσει την κατηγορία. Το… NBA στο Παρίσι θα αργήσει λιγάκι ακόμη…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Γαλλία

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ