Η ομάδα από το Πιεμόντε ανέβηκε με... φόρα και "αέρα" στα μεγάλα σαλόνια του σπορ στη γειτονική χώρα. Και η ως τώρα πορεία της δείχνει ότι δεν πρόκειται για διάττοντα αστέρα...

Ντερτόνα: Η φιλόδοξη “Σταχτοπούτα” του ιταλικού μπάσκετ! Το βράδι της 20ης Φεβρουαρίου, 5.000 θεατές στο Βιρτιφρίγκο Αρένα του Πέζαρο είχαν το πιο ζεστό τους χειροκρότημα να χαρίσουν… στην ηττημένη ομάδα της βραδιάς. Ήταν ο τελικός Κυπέλλου Ιταλίας και το 78-61 σφράγιζε το 8ο Κύπελλο στην ιστορία της Αρμάνι Μιλάνο και 9ο προσωπικό για τον Έτορε Μεσίνα. Όμως τα “μπράβα” της βραδιάς ήταν για την Ντερτόνα, που εξαιτίας του χορηγού της είναι γνωστή ως Μπέρτραμ Τορτόνα. Τη νεοφώτιστη της Serie A με τη σπουδαία ως τώρα πορεία που την έχει στην 4άδα του πρωταθλήματος!

Πριν από μόλις 5 χρόνια και μόνο η ιδέα να παίζει τελικό με την Αρμάνι -αφού, πρώτα, έχει “πετάξει” έξω από το θεσμό μια κοτζάμ Βίρτους Μπολόνια στον ημιτελικό- η “Ντερτόνα Μπάσκετ”, η ομάδα από την κωμόπολη των 30.000 κατοίκων, θα έμοιαζε με αστείο. Είναι όμως αληθινό. Και, εν πολλοίς, είναι έργο δύο ανθρώπων.

Ο ένας είναι ο Μπενιαμίνο Γκάβιο. Ενας ντόπιος επιχειρηματίας με μεγάλη κατασκευαστική εταιρία και αγάπη για το μπάσκετ. Κι ο άλλος είναι ο Μάρκο Ραμοντίνο, ο προπονητής της από τον Οκτώβριο του 2018. Ο Γκάβιο μπήκε στην ομάδα ως σπόνσορας το 2017. Ως σπόνσορας πανηγύρισε και το Λιγκ Καπ του 2018 (η διοργάνωση έχει ομάδες της Serie A2 και της Serie B). Νίκησε στον τελικό τη Ραβένα με 89-57. Από το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς ο Γκάβιο έγινε και ιδιοκτήτης της ομάδας, που έχει ιδρυθεί το 1955.

Το κακό ξεκίνημα του 2018 και η ατυχία της πανδημίας το 2020…

Ο Ραμοντίνο, πάλι, πήρε τη θέση του Λορένσο Πάνσα τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς. Το κακό ξεκίνημα της σεζόν κόστισε στην ομάδα, που δεν κατάφερε να πετύχει την άνοδό της. Κι όσο για την επόμενη σεζόν, βρήκε μπροστά της την… πανδημία. Το πρωτάθλημα δεν έφτασε ποτέ στο τέλος του και, φυσικά, καμία ομάδα δεν κέρδισε άνοδο -όπως και καμία δεν έπεσε κατηγορία. Η “Μπέρτραμ Τορτόνα”, ωστόσο, σήκωσε κούπα και το 2019. Ήταν το Σούπερ Καπ της Α2 και το “θύμα” της στον τελικό η Τορίνο (84-81)

Με δώδεκα σερί νίκες στο ξεκίνημα της σεζόν 2020-21, η Τορτόνα πήγε “τρένο” ως τα πλέι-οφ  Πέρασε τη Ραβένα για το φάιναλ φορ, πέρασε και τη Eurobasket Roma και, σε μια σειρά-θρίλερ, κέρδισε στον τελευταίο τελικό την Τορίνο με ένα πόντο (75-74) για να ανέβει, επιτέλους, στην Serie A. Ένα όνειρο που βγήκε αληθινό.

Ετοιμάζει γήπεδο και δείχνει ότι ήλθε… για να μείνει!

Το δεύτερό της είναι να αποκτήσει γήπεδο προδιαγραφών μεγάλης κατηγορίας στην Τορτόνα. Το τωρινό κλειστό της πόλης, το Πάλα Όλτρε Πο’ είναι μόλις 1.800 θέσεων και για να μετατραπεί σε 5.000 το κόστος είναι υψηλό. Γύρω στα 22.000.000 ευρώ. Ο Γκάβιο, ωστόσο, το τρέχει με γοργούς ρυθμούς και πιστεύει ότι μέχρι το 2023 θα είναι έτοιμο, οπότε η ομάδα δε θα χρειάζεται να δίνει τα παιχνίδια της στο Καζάλε, 40 χλμ μακριά.

Και στη Σέριε Α, η Ντερτόνα είπαμε ότι πηγαίνει μια χαρά ως τώρα. Κορμός της οι Αμερικανοί Τζέι Πι Μακιούρα και Μάικ Ντάουμ, που έχουν εμπειρία από Ισπανία και Τουρκία, ενώ στο ρόστερ είναι και ο πολύ έμπειρος γκαρντ Αριέλ Φιλόι. Στον πάγκο, ο Ραμοντίνο δίνει το δικό του στίγμα και η συνεργασία του με τη διοίκηση, άψογη. Το χειροκρότημα των φίλων και της Αρμάνι στον τελικό του Κυπέλλου ήταν έτσι όχι μόνο ευγένειας, αλλά και πραγματικό. Η “Σταχτοπούτα” του ιταλικού μπάσκετ είναι ένας νοικοκυρεμένος σύλλογος που παραδίδει μαθήματα οργάνωσης. Και δείχνει ότι ήλθε στη μεγάλη κατηγορία όχι ως περαστική, αλλά για να μείνει…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Ιταλία

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ