Οι οικονομικές -και όχι μόνο- διαφορές που χωρίζουν το NBA από το γυναικείο NBA είναι έως και χαώδεις. Όμως το ταλέντο δεν ανήκει σ' αυτές. Υπάρχει άφθονο στο πιο δύσκολο γυναικείο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου...

Οι σταρ του WNBA που κλέβουν την παράσταση! Τα χωρίζει μόλις ένα γράμμα. Το W. Αλλά το Women’s NBA έχει λίγα κοινά πράγματα με τον “μαγικό” κόσμο του μπάσκετ. Οι διαφορές της μιας διοργάνωσης με την άλλη είναι μεγάλες -και δεν εννοούμε απλώς όσες (λίγες) αφορούν τους κανονισμούς. Εννοούμε τα μεγέθη, οικονομικά και άλλα. Το WNBA είχε… γενέθλια στις 22 Απριλίου. Είναι μόλις 26 ετών. Το NBA γιορτάζει τα γενέθλιά του στις 6 Ιουνίου. Θα είναι τα 76α. Ο μέσος όρος θεατών σε κάθε παιχνίδι του είναι πάνω από 17.000. Στο WNBA είναι γύρω στις 3.000.

Η  μέση τηλεθέαση των αντρικών αγώνων είναι περίπου 2.000.000 άνθρωποι και οι τελικοί του τίτλου έχουν 20.000.000 τηλεθεατές. Οι αντίστοιχοι αριθμοί στο WNBA είναι 250.000 για τα κανονικά ματς και 400.000 για τους τελικούς. Οι γυναικείες ομάδες είναι 12 (30 στο NBA) και έχουν ρόστερ 12 παικτριών. Η βασική αμοιβή τους έφτασε μόλις πέρυσι, μετά από μια νέα συμφωνία, στα 130.000 δολάρια το χρόνο -με τις σούπερ σταρ να φτάνουν ίσως και τις 500.000. Με άλλα λόγια, αν πούμε ότι, κατά μέσο όρο, η αμοιβή είναι 250.000 δολάρια (που δεν είναι…) όλες μαζί οι 144 παίκτριες της διοργάνωσης αμείβονται με 36.000.000 δολάρια συνολικά.

Χαοτικές οικονομικές διαφορές, αλλά όχι στο ταλέντο…

Λιγότερα απ’ όσα παίρνει το χρόνο ο δικός μας Giannis (39.500.000 δολάρια το χρόνο)! Στο NBA, αντίστοιχα, οι μέσες ετήσιες απολαβές είναι στα 7.500.000 δολάρια, με τον Νο1 στη λίστα να είναι ο Στέφεν Κάρι, των Γουόριορς, με 47.500.000 δολάρια το χρόνο και τον Τζάρετ Άλεν, των Καβαλίερς, στο Νο 50 της λίστας να παίρνει 20.000.000 δολάρια το χρόνο.

Οικονομικά, το WNBA “ζει” από το NBA που καλύπτει τις ετήσιες ζημιές των ομάδων προκειμένου, χρόνο με το χρόνο, το σπορ να μεγαλώσει και να σταθεί στα πόδια του. Το αξίζει, άλλωστε. Διότι αν κάπου δεν υπάρχει διαφορά με το αντρικό, είναι στο ταλέντο. Αυτό περισσεύει και στη γυναικεία διοργάνωση, η κανονική σεζόν της οποίας ξεκινά με τις Σικάγο Σκάι πρωταθλήτριες της περασμένης σεζόν.

Κάντας Πάρκερ, Κάλια Κόπερ, Λιζ Κάμπατζ…

Η ομάδα της Κάλια Κόπερ (MVP των τελικών) και της πολύπειρης Κάντας Πάρκερ πήρε τον τίτλο από τις Φίνιξ Μέρκιουρι. Και οι δύο σταρ της πρωταθλήτριας θα είναι και εφέτος πρωταγωνίστριες. Δε θα είναι όμως μόνο αυτές. Στις “τοπ” παίκτριες που αναμένεται να λάμψουν και εφέτος είναι ακόμη και αρκετές σπουδαίες μπασκετμπολίστριες. Σ’ αυτές που ξεχωρίζουν είναι σίγουρα η Λιζ Κάμπατζ. Η κορυφαία Αυστραλή σέντερ των 2μ03 επιστρέφει εφέτος με τις Λος Άντελες Σπαρκς και στο “σακούλι” της  του 14.2 πόντους, τα 8.2 ριμπάουντ και το 1.6 μπλοκ της περσινής σεζόν.

Έλενα Ντελ Ντον, Σκάιλαρ Ντίγκινς-Σμιθ, Νταϊάνα Ταουράσι

Φυσικά, στο επίκεντρο θα βρεθεί και το… “πολυβόλο” των Γουάσινγκτον Μίστικς (και πρωταθλήτρια μαζί τους το 2019), Έλενα Ντελ Ντον. Αν έχει ξεπεράσει το πρόβλημα με τη μέση της, η δύο φορές MVP , οι Μίστικς θα μπουν γερά στη διεκδίκηση της κορυφής.  Η Ολυμπιονίκης στο Τόκιο Σκάιλαρ Ντίγκινς-Σμιθ, μαζί φυσικά με τη “θηλυκή Μάικλ Τζόρνταν”, τη θρυλική Νταϊάνα Ταουράσι, κορυφαία σκόρερ όλων των εποχών στο WNBA, θα αποτελέσουν και εφέτος το “βαρύ πυροβολικό” των Φίνιξ Μέρκιουρι.

Τϊνα Τσαρλς, Σίλβια Φάουλς, ‘Ατζα Γουίλσον, Τζόνκουελ Τζόουνς…

Σε νέα ομάδα, τις Σιάτλ Στορμς της Μπριάνα Στιούαρτ, θα είναι εφέτος και η Τίνα Τσαρλς. Πέρυσι, στην Ουάσινγκτον έκανε την κορυφαία της σεζόν με 23,4 πόντους και, στο πλάι τη Στιούαρτ σίγουρα φέρνουν στις Στορμς στη διεκδίκηση του τίτλου. Τέλος, τρία ακόμη ονόματα σίγουρα θα “λάμψουν” (και) στο εφετινό WNBA. Όπως… πάντα, αλλά στο τελείωμα πια της καριέρας της, η σπουδαία αμυντικός Σίλβια Φάουλς, των Μινεσότα Λινξ, σίγουρα θα θέλει να φύγει μ’ ένα δαχτυλίδι από το άθλημα.

Στον αντίποδα, λίγο πριν κλείσει τα 26 της, η Άτζα Γουίλσον, των Λας Βέγκας Έισες, έκλεισε την περσινή σεζόν με μέσους όρους 18.3 πόντους, 9.3 ριμπάουντ και 1.3 μπλοκ. Θα είναι και εφέτος η ηγέτιδα της ομάδας στο κυνήγι του τίτλου. Κι όσο για την Τζόνκουελ Τζόουνς του 1.μ98 ύψους και το ντάμπλ-νταμπλ πέρυσι σε πόντους και ριμπάουντ θα είναι και πάλι το μεγάλο αστέρι των Κονέκτικατ Σαν

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για ΝΒΑ

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ