Η αποβολή των τριών ρωσικών ομάδων από την Ευρωλίγκα δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για το "αύριο" του θεσμού. Ακόμη κι ένα σενάριο με 16 αντί για 18 ομάδες έχει ακουστεί -αν και ειναι δύσκολο...

Euroleague: Ο Τζόρντι βάζει… αγγελία για ομάδες! Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν φέρει μεγάλη αναστάτωση και στον αθλητισμό, που, φυσικά, μπήκε κι εκείνος στο παιχνίδι. Ειδικά για την Eurolegue, όμως, που είναι, στην πράξη, μια κλειστή διοργάνωση, το πρόβλημα είναι σοβαρό.

Η οριστική αποβολή και των τριών ρωσικών ομάδων (ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης και Ούνικς Καζάν) αφήνει τη διοργάνωση, για τη σεζόν 2022-23 με σίγουρες μόνο 14 ομάδες. Κατ’ αρχάς, δηλαδή, όσες έχουν δέσμευση με τη λίγκα με 10ετες συμβόλαιο από το 2016.

Πρώτες πρώτες σ’ αυτή την κατηγορία είναι φυσικά, οι δύο ελληνικές, ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός. Επίσης, οι τρεις ισπανικές, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης και Μπασκόνια και οι δύο τουρκικές, Αναντολού Εφές και Φενερμπαχτσέ. Τέλος, η Αρμάνι Μιλάνο, η Μακάμπι Τελ Αβίβ και η Ζαλγκίρις Κάουνας.

Οι τρεις υποψήφιες για να φτάσει ξανά ο αριθμός τις 18

Το 2021 στη Euroleague μπήκαν με συμβόλαιο η Μπάγερν Μονάχου και η Βιλερμπάν, ενώ η Άλμπα Βερολίνου πήρε τη διετή wild card. Στις πιο πάνω προστίθεται η Μονακό. Η ομάδα του Πριγκηπάτου προκρίθηκε στα πλέι οφ και πήρε το εισιτήριο. Σίγουρη είναι και η 15η ομάδα, που θα είναι η νικήτρια του Eurocup.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, εφόσον ο αποκλεισμός των ρωσικών ομάδων δεν αλλάξει ως κατάσταση τη νέα σεζόν, Βίρτους Μπολόνια, Παρτιζάν και Βαλένθια είναι οι πιο πιθανές τρεις για να φτάσει ξανά τη 18άδα η διοργάνωση.

Μετά το τέλος της σεζόν οι εξελίξεις

Σε κάθε περίπτωση, ο Μπερτομέου δε θέλει να αφήσει κληρονομιά του στη λίγκα -μιας και μάλλον αυτή θα είναι η τελευταία του χρονιά ως εκτελεστικού της διευθυντή- μια βιαστική απόφαση. Η κατάσταση είναι γενικότερα ρευστή και σίγουρα, δε θα δούμε εξελίξεις πριν από το τέλος της σεζόν.

Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει και η πιθανότητα η επόμενη Ευρωλίγκα να διεξαχθεί με μόνο 16 ομάδες. Κάτι τέτοιο ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να συμβεί διότι “σκοντάφτει” στο μεγάλο ζήτημα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Η Ευρωλίγκα είναι ένα ακριβό προϊόν. Και οι σταθμοί που δίνουν το ζεστό τους χρήμα, δε θα δουν με καθόλου καλό μάτι να έχουν λιγότερους αγώνες-μεταδόσεις την ερχόμενη σεζόν.

Και, σε κάθε περίπτωση, το πλήγμα είναι ουσιώδες. Η ρωσική τηλεοπτική αγορά είναι από μόνη της μεγάλη. Και η ΤΣΣΚΑ, ειδικά, δεν είναι μια τυχαία ομάδα στο θεσμό, με τη σημερινή ή την παλιότερη μορφή του. Έχει 8 τίτλους και 18 παρουσίες σε Final Four. Στην πράξη είναι σα να πετάς τη Λίβερπουλ ή τη Γιουβέντους εκτός Τσάμπιονς Λιγκ στο ποδόσφαιρο. Αλλά ο πόλεμος είναι  πόλεμος, οι κυρώσεις κυρώσεις και η εξίσωση… δύσκολο, αλλά απαραίτητο να λυθεί.

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Euroleague

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Ολυμπιακός

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Παναθηναϊκός

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ