Εκκεντρικός, οξύθυμος, με βιτριολικές ατάκες σε θεατές και... ένα σωρό σπασμένες ρακέτες και πεταμένα μπουκάλια κατά διαιτητών στο παλμαρέ του, ο Νικ Κύργιος έχει χαραμίσει ένα απίθανο ταλέντο. Έτσι το βλέπουμε εμείς οι απ' έξω. Για τον ίδιο, ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι έτσι...

Νικ Κύργιος: Ο… παραλίγο Μάκενρο των 2010s! Δεν υπάρχει άνθρωπος του τένις που να μην παραδέχεται ότι ο Ελληνοαυστραλός “το έχει” με το άθλημα. Δολοφονικά σέρβις, με ακρίβεια 75% και ταχύτητα της τάξης των +210 χιλιομέτρων την ώρα. Απίθανες εμπνεύσεις και κερδισμένοι πόντοι-highlight σε κάθε του ματς. Επιθετικό στιλ, που ξεσηκώνει τον κόσμο. Σχεδόν εξίσου καλός και στο χορτάρι (που προτιμά) και στο χώμα. Και μόλις ένας από τους τρεις τενίστες που έχουν κερδίσει Νόβακ Τζόκοβιτς, Ρότζερ Φέντερερ, Ράφα Ναδάλ, στο πρώτο μεταξύ τους ματς.

Το παρατσούκλι “Giant Slayer”, “Φονιάς των γιγάντων”, το πήρε όταν απέκλεισε τον Ναδάλ στο Γουίμπλεντον, το 2014, όταν ακόμη ήταν 19 χρονών. Οκτώ χρόνια μετά, ωστόσο, είναι πια σαφές ότι ο Κύργιος, δε θα γίνει ποτέ “γίγαντας” ο ίδιος. Στο Νο45 της παγκόσμιας κατάταξης, πίσω από δεκάδες παίκτες που δεν έχουν ούτε το 1/10ον του ταλέντου του, ο Νικ είναι πια περισσότερο ένας σόουμαν των γηπέδων -και των συνεντεύξεων Τύπου. Ο άνθρωπος που θα γινόταν βασιλιάς. Αλλά δεν…

Οι σπασμένες του ρακέτες λόγω εκνευρισμού; Αμέτρητες. Οι “διάλογοι” (όχι και τόσο ευγενικοί) με θεατές στην κερκίδα; Επίσης. Στην πρεμιέρα του στο εφετινό Γουίμπλεντον, απέναντι στον Πολ Τζαμπ, έφτυσε προς τη μεριά ενός θεατή που τον γιούχαρε. Οι λεκτικές επιθέσεις στους διαιτητές; Πολλές, αλλά πταίσματα μπροστά στις ρακέτες και τα μπουκάλια που τους έχει πετάξει. Όταν ξεκινούσε να εντυπωσιάζει τον κόσμο του τένις, οι συγκρίσεις με τον Τζον Μάκενρο ήταν αναπόφευκτες. Μόνο που ο Μάκενρο έγινε Νο1 του κόσμου στα 21 του. Πέρασε σ’ αυτή τη θέση 170 εβδομάδες στην καριέρα του. Και, σε μονά και διπλά μαζί κατέκτησε 155 (ρεκόρ στη Open εποχή) τουρνουά.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tennis TV (@tennistv)

“Δεν αγαπώ το τένις, αλλά τι άλλο να κάνω;”

Ο Κύργιος δεν είναι Μάκενρο. Τι στα κομμάτια, άλλωστε; Ήδη πίσω στο 2016, ο ίδιος ο Τζον έλεγε για τον, τότε 21 ετών Κύργιο, μετά από έναν “με κάτω τα χέρια”, αποκλεισμό του από τον Άντι Μάρεϊ, ότι “πρέπει να κοιτάξει τον εαυτό του στον καθρέφτη αν θέλει να γίνει παίκτης που θα κερδίζει Γκραντ Σλαμς”.  Τι έλεγε ο ίδιος ο Κύργιος; Ότι αντί να προετοιμαστεί για τον αγώνα έπαιζε βιντεοπαιχνίδια. Και ότι δεν αγαπά το τένις, “αλλά τι άλλο να κάνει”;

Δεν έχει άδικο σ’ αυτό. Ο Κύργιος παίζει τένις σε μια εποχή που το άθλημα πληρώνει ασύλληπτα ποσά. Τα κέρδη του ως τώρα είναι κοντά στα 10.000.000 δολάρια, όταν ο Μάκενρο έβγαλε σε μια απίθανη διαδρομή στα κορτς, 12.500.000. Τα θέλετε πληθωριστικά; ΟΚ. Ας πούμε 20, 25.000.000. Το πρόβλημα του Κύργιου δεν είναι ότι δεν αγαπάει το τένις. Και ο Αντρέ Αγκάσι είχε πει ότι δεν το αγαπά “απλώς, είναι πολύ καλός σ’ αυτό”. Το πρόβλημα του Νικ είναι ότι έχει ταμπεραμέντο Μάκενρο, αλλά όχι και την ίδια ψυχή πρωταθλητή.

Μια καλή ψυχή -και “ψυχή της παρέας”…

Δεν έχει ωστόσο, κακή ψυχή. Αλίμονο. Παρότι καυγατζής και αψίκορος μέσα στο γήπεδο, είναι ένα από τα καλύτερα παιδιά του χώρου έξω απ’ αυτό.  Όλοι επιζητούν την παρέα του, επειδή είναι πλακατζής και έξω καρδιά, με βιτριολικό χιούμορ και ευχάριστη διάθεση. Κι αυτό, παρότι έχει δώσει γερή προσωπική μάχη με πολλούς δαίμονες

Μπορεί να εκνευρίζει τη σνομπαρία του τενιστικού στερεώματος, όταν μπαίνει στα κορτ με chains, σαν τράπερ ή με τη φανέλα των La Lakers και, φυσικά, με το καπελάκι φορεμένο ανάποδα. Αλλά έχει σημαντική -και αθόρυβη- φιλανθρωπική δράση. Και είναι πολύ συχνά κοντά σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Χαίρεται να τους δίνει χαρά.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nick Kyrgios (@k1ngkyrg1os)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nick Kyrgios (@k1ngkyrg1os)

Είναι πια ένας εκκεντρικός διασκεδαστής που τρώει σούσι στη συνέντευξη Τύπου…

Με κλεισμένα τα 27 του, από τις 27 Απριλίου, ο Ελληνοαυστραλός τενίστας έχει πια αφήσει πίσω του οριστικά τα όνειρα για μια καριέρα ταιριαστή με το ταλέντο και τις δυνατότητές του. Είναι πλέον ένας εκκεντρικός διασκεδαστής που ρίχνει ένα υπνάκο την ώρα ενός τάιμ άουτ ή πίνει μπύρα και τρώει σούσι σε μια συνέντευξη Τύπου, όπως μετά τον πρώτο του εφετινό αγώνα στο Γουίμπλεντον.

Ο κόσμος του τένις σίγουρα νοιώθει στενοχώρια που ο χαρακτήρας του Κύργιου δεν του έχει επιτρέψει να προσφέρει πολύ περισσότερες μαγικές στιγμές. Για τον ίδιο, ωστόσο, το θέμα, όπως φαίνεται, ήταν πάντοτε άλλο. Το να καταφέρνει να ισορροπεί το ταλέντο που έχει για τη δουλειά που κάνει, με την πίεση που του ασκεί το γεγονός ότι κάνει μια δουλειά που δεν αγαπάει. ΟΚ. Κρίμα, αλλά δεκτό. Απολαύστε τον!

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Αθλητικές Ιστορίες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Τένις

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ