Το αντίο της ίσως καλύτερης τενίστριας όλων των εποχών ήλθε λίγο πριν από τα 41 της. Αλλά η κληρονομιά της, για μια σπουδαία παρουσία 27 ολόκληρων χρόνων στο παιχνίδι -αλλά και έξω απ' αυτό- θα μείνει για πάντα ζωντανή.

Αντίο, Σερένα. Το τένις ποτέ δε θα είναι πια το ίδιο! Σ’ ένα συγκλονιστικό, δικό της κείμενο στο Vogue, πριν από μερικούς μήνες, η τενίστρια-φαινόμενο είχε για πρώτη φορά πει ότι το τέλος της καριέρας της πλησιάζει πλέον. Στις 26 Σεπτεμβρίου, άλλωστε, κλείνει τα 41 της χρόνια. Στο κείμενο αυτό, η Σερένα κάνει κατάθεση ψυχής. Και, με λίγα λόγια λέει πως όσο κι αν την πονέσει, όταν κρίνει ότι η στιγμή να εγκαταλείψει τα κορτς έχει φτάσει, θα το κάνει. Αλλά, φυσικά, όπως έκανε και κάθε τι άλλο στη ζωή της. “Με τους δικούς της όρους”… Η στιγμή αυτή έφτασε. Η ήττα από την Άιλα Τομλιάνοβιτς στο US Open ήταν και ο αποχαιρετισμός στα όπλα για τη Σερένα. Οι δηλώσεις της μετά το παιχνίδι ήταν κι αυτές, επίσης, συγκλονιστικές…

Όσο κι αν αποκαλεί τα δάκρυά της “ευτυχίας”, η Σερένα Γουίλιαμς των 23 Γκραντ Σλαμ (ρεκόρ της open εποχής) είναι βέβαιο ότι μέσα της νοιώθει πικρία, για τον “αλήτη χρόνο” που, όμως, περνάει για όλους το ίδιο. Και σε όλους αφήνει το σκληρό αποτύπωμά του. Όσο κι αν συμβιβαστεί κάποιος με την αλήθεια αυτή, ωστόσο, μια τενίστρια που έχει στο άλμπουμ της φωτογραφία να κρατάει ρακέτα στο χέρι ενώ είναι λίγων μηνών στο καρότσι που σπρώχνει η, επίσης σπουδαία, 42 χρονη σήμερα αδελφή της, Βένους, δε μπορεί παρά να νοιώθει ξεριζωμό μέσα της από ένα τέτοιο αντίο.

Μια δύσκολη πορεία για δύο μαύρα κορίτσια που μπήκαν στο χορό νωρίς…

Η Σερένα παίζει τένις από τα 4 της. Και έγινε επαγγελματίας στα 14 της, το 1995. Πριν από 27 ολόκληρα χρόνια. Τα επιτεύγματά της στο παιχνίδι, όλα αυτά τα χρόνια είναι διαστημικά. Ως δίδυμο με την αδελφή της ή και ως αντίπαλός της σε τελικούς, η Σερένα είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο για το σπορ. Χώρος ανέκαθεν “ελιτίστικος”, το τένις του 1995 δεν ήταν ακριβώς και το πιο φιλόξενο περιβάλλον για δύο μαύρα κορίτσια που έβαλαν μπροστά για να κατακτήσουν την κορυφή του.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Serena Williams (@serenawilliams)

Πάντοτε αντιμέτωπη με κάθε είδους στερεότυπα…

Σήμερα, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Και το οφείλουν εν πολλοίς στις ενεργές προσπάθειες της Σερένα, που έχει πολεμήσει για τη μαύρη κοινότητα, αλλά και για τις ίσες ευκαιρίες -και όχι μόνο στο τένις. Η σπουδαιότερη σύγχρονη τενίστρια και μεταξύ των κορυφαίων -αν όχι και η κορυφαία- όλων των εποχών δεν πέρασε εύκολα στα πρώτα της χρόνια στα κορτς. Όμως το αστείρευτο ταλέντο της νίκησε στο τέλος όχι μόνο δεκάδες αντιπάλους, αλλά και την προκατάληψη. Όχι πάντοτε με επιτυχία. Εκρηκτικός χαρακτήρας και παροιμιώδης… “γκρινάρα” απέναντι στους διαιτητές, η έκρηξή της στο Αυστραλιανό Open πριν από 4 χρόνια, είχε -ακόμη- μια μάλλον σεξιστική και ολίγον ρατιστική, ως προς τη στερεοτυπική απεικόνισή της, αντιμετώπιση από τα μίντια της χώρας…

.

Αλλά τέτοιου είδους έμμεσα -ή και άμεσα- σχόλια, δεν την πτόησαν ποτέ. Ούτε για το χρώμα του δέρματός της, ούτε για τις εκκεντρικές εμφανίσεις της (μια φορά, κατακαλόκαιρο με ήλιο με… άσπρη καμπαρντίνα στο ζέσταμα πριν από παιχνίδι της στο Γουίμπλεντον), ούτε για τη μυική μάζα ή τα κιλά της. Η Σερένα έσπασε κάθε κλισέ, απλώς επειδή αδιαφόρησε για όλα. Το δρόμο της τον χάραξε η ίδια, πάντοτε με τη συμπαράσταση και την αγάπη της οικογένειάς της. Έφτασε στην κορυφή και έμεινε εκεί με την αθλητική της αξία και την ψυχική της δύναμη. Είναι ένα πρότυπο για εκατομμύρια γυναίκες για όσα πέτυχε μέσα και έξω απ’ τα κορτς.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Serena Williams (@serenawilliams)

Πάντοτε μαχήτρια και πηγή έμπνευσης για εκατομμύρια γυναίκες

Στην καριέρα της ξεπέρασε τραυματισμούς, ατυχίες, ήττες. Πάντοτε σηκώθηκε ξανά στα πόδια της και άφησε άφωνο τον κόσμο του τένις. Δεν έχει νόημα να απαριθμήσει κάποιος όλους τους τίτλους και της επιτυχίες της. σε μονά, διπλά (με την αδελφή της), Ολυμπιακούς Αγώνες. Η συνεισφορά της στο παιχνίδι δεν είναι στατιστικής φύσης. Είναι ουσίας. Το άλλαξε. Καθιέρωσε το πρότυπο της “αθλητικότητας” στα κόρτς. Και η άνεσή της με το σώμα της πέρασε -και περνάει πάντοτε-ένα μήνυμα ενδυνάμωσης και αυτοεκτίμησης σε όλες τις γυναίκες.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Serena Williams (@serenawilliams)

Το “αντίο” της Μισέλ Ομπάμα και η επίσκεψη στην Ακρόπολη…

Η Μισέλ Ομπάμπα και χιλιάδες ακόμη επιφανείς προσωπικότητες, άντρες και γυναίκες, από το χώρο ή όχι του αθλητισμού είπαν με σεβασμό και αγάπη το ¨αντίο” τους στη σπουδαία τεννίστρια. Η επικράτησή της, επί χρόνια, ως αδιαμφισβήτητης “βασίλισσας” στο παιχνίδι -και σε κάθε επιφάνεια- είπαμε ότι δεν είχε μόνο αθλητική σημασία. Είχε και κοινωνική, αλλά, εμμέσως και πολιτική ακόμη.

Σύζυγος του συνιδρυτή του Reddit Αλέξις Οχανιάν, η Σερένα έφερε στον κόσμο και την κόρη τους, Ολυμπία (Αλέξις Ολυμπία Οχανιάν τζούνιορ) το Σεπτέμβριο του 2017. Εφέτος τον Ιούλιο, οι τρεις τους ήταν στην Ελλάδα για διακοπές. Και, βέβαια, έκαναν και τη must επίσκεψή τους στην Ακρόπολη. Με περισσότερο χρόνο μπροστά της, πλέον, η τενίστρια για την οποία ο Ρότζερ Φέντερερ είπε ότι είναι μάλλον η GOAT του παιχνιδιού γενικώς, ίσως, βλέπει πιο συχνά τη χώρα μας από κοντά. Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι η απουσία της από τα κορτς θα γίνει αισθητή και από τους φίλους του τένις στην Ελλάδα…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Serena Williams (@serenawilliams)

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Τένις

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ