NFL: Μετά από 101 χρόνια, θα υπάρξει μαύρος ιδιοκτήτης; Εάν συμβεί, θα πρόκειται για την κατάρρευση ενός πανίσχυρου προπύργιου διαχωρισμού. Έστω και έμμεσου. Διότι ο φυλετικός αποκλεισμός δεν εκφράζεται μόνο με  γραπτούς νόμους. Εκφράζεται και με άγραφους. Και στο αμερικανικό φούτμπολ το “μαύρος ιδιοκτήτης ομάδας” αποτελεί, από ιδρύσεώς του, σύντομο ανέκδοτο. Μάλιστα, παρότι το 70% […]

NFL: Μετά από 101 χρόνια, θα υπάρξει μαύρος ιδιοκτήτης; Εάν συμβεί, θα πρόκειται για την κατάρρευση ενός πανίσχυρου προπύργιου διαχωρισμού. Έστω και έμμεσου. Διότι ο φυλετικός αποκλεισμός δεν εκφράζεται μόνο με  γραπτούς νόμους. Εκφράζεται και με άγραφους. Και στο αμερικανικό φούτμπολ το “μαύρος ιδιοκτήτης ομάδας” αποτελεί, από ιδρύσεώς του, σύντομο ανέκδοτο.

Μάλιστα, παρότι το 70% των παικτών είναι μαύροι, πολύ λίγοι, αναλογικά, είναι οι αφροαμερικανοί κόουτς (αυτή τη στιγμή μόνον ένας!) και μόλις 6 οι μαύροι γενικοί διευθυντές. Και όλοι οι ιδιοκτήτες ομάδων, πλην του Πακιστανικής καταγωγής Σαλίντ Χαν των Τζάγκουαρς (που έχει και τη Φούλαμ) είναι λευκοί . Το NFL δέχεται κριτική γι’ αυτό. Αλλά ένα παιχνίδι που τζιράρει 10 δισ. δολάρια το χρόνο έχει περιθώριο να… αυτοδιοικείται έστω και όχι “πολιτικά ορθώς”.

Οι Μπρόνκος και ο Ρόμπερτ Σμιθ…

Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει με την περίπτωση των Ντένβερ Μπρόνκος. Μετά από μια περίπλοκη διαδικασία, δικαστικές διαμάχες και διάφορα άλλα, η ουσία είναι ότι η ομάδα βγαίνει προς πώληση. Με την αξία της να εκτιμάται στα 3.2 δισ. δολάρια, o νέος ιδιοκτήτης θα πρέπει, σύμφωνα με τους κανονισμούς, να ξοδέψει τουλάχιστον 1,2 δισ. ώστε να αποκτήσει το 30% και τον εταιρικό έλεγχο.

Είναι χρήματα που έχει να δώσει ο Ρόμπερτ Σμιθ. Ο πλουσιότερος μαύρος αμερικανός, σύμφωνα με το Forbes είναι γέννημα θρέμα του Ντένβερ. Και εκεί έχει έδρα η εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων Vista Equity Partners που ίδρυσε το 2.000. Η Vista Equity Partners υπολογίζεται ότι διακινεί πάνω από 87 δισ. δολάρια. Και η προσωπική περιουσία του Σμιθ υπολογίζεται στα 6,7 δισ.

Από τον Τζεφ Μπέζος… ως τον Jay_Z

Η σπέκουλα για τη νέα ιδιοκτησία των Μπρόνκος έχει ήδη ξεκινήσει. Οι αναλυτές μιλούν για μπόλικους ενδιαφερόμενους. Και εμπλέκουν στο ζήτημα από τον… Τζεφ Μπέζος, μέχρι τον Jay_Z.


Κανείς δεν ξέρει αν όλα αυτά ισχύουν ή γίνονται στο πλαίσιο της προσπάθειας να αυξηθεί η αξία του franchise. Ακόμη κι έτσι, αν ο νέος ιδιοκτήτης θελήσει το 100% της ομάδας, η πώληση, που σε τέτοια περίπτωση θα κινηθεί γύρω στα 4 δισ. θα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του αμερικανικού αθλητισμού. 

Κι αν τα 4 δισ. είναι τα… ψιλά που ο Μπέζος βάζει στο πορτοφόλι του το πρωί πριν φύγει για “δουλειά”, το αν θα θελήσει να αναμιχθεί με το NFL είναι αμφίβολο. Προς το παρόν, ούτε ο Σμιθ το επιβεβαιώνει. Αλλά ούτε και το διαψεύδει . Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά; Θα φανεί.

Υποτροφίες 34 εκ. και… φοροδιαφυγή 200!

Ο Ρόμπερτ Σμιθ κρατιέται γενικά μακριά από τη δημοσιότητα. Το όνομά του συζητήθηκε σε δύο περιπτώσεις. Το 2019, μιλώντας στην τελετή αποφοίτησης του ιστορικού για τη μαύρη κοινότητα Μορχάουζ Κόλετζ, στην Ατλάντα, υποσχέθηκε 400 υποτροφίες. Το έκανε. Με κόστος 34.000.000 δολάρια!

Η άλλη περίπτωση για την οποία έχει συζητηθεί είναι η απόκρυψη 200.000.000 δολαρίων από το εισόδημά του, το 2020. Το χρήμα βρισκόταν σε φορολογικούς παραδείσους. Αλλά ο Σμιθ πλήρωσε συνολικά 138.000.000 δολάρια σε φόρους και πρόστιμα και η υπόθεση δεν έφτασε ποτέ στα δικαστήρια.

Ενεργός κοινωνικά, φιλάνθρωπος και… Δημοκρατικός

Ο Σμιθ είαι πολύ ενεργός κοινωνικά. Είναι προοδευτικός και υποστηρίζει οικονομικά  Δημοκρατικούς πολιτικούς. Τυχόν αγορά των Μπρόνκος από τον μαύρο επιχειρηματία δε θα σπάσει, έτσι, μόνο μια παράδοση… “λευκής κυριαρχίας” στο παιχνίδι. Συντηρητικοί κύκλοι στις ΗΠΑ φοβούνται ότι οι “μαύροι” Μπρόνκος μπορεί να αποτελέσουν ένα όχημα που μπορεί να εξυπηρετήσει μια πολύ ευρύτερη ατζέντα για τον 59χρονο επιχειρηματία.

Ο Σμιθ έχει προσφέρει πάνω από 300.000.000 δολάρια σε φιλανθρωπίες και δωρεές. Το ΄Ίδρυμά του έχει δώσει 250 εκατομμύρια  για την ενίσχυση Μη Κυβερνητικών Οργανισμών για τη στήριξη και την ανάπτυξη της μαύρης κοινότητας. Το 2016, όταν άνοιξε στην Ουάσιγκτον το Μουσείο Αφρο-Αμερικανικής Ιστορίας, η δωρεά του έφτασε τα 20.000.000 δολάρια!

Με όλα αυτά στο τραπέζι, κάποιοι λένε ότι η περιπέτεια του Σμιθ με την εφορία θα σταθεί η αφορμή για την απόρριψή του από το NFL –για να εγκριθεί η αγορά πρέπει να εγκριθεί από το 75%, δηλαδή από 24 στους 32 ιδιοκτήτες. Ξέρετε. Επειδή, ασφαλώς, ούτε ένας απ’ αυτούς δεν έχει ποτέ κλέψει σεντ από την εφορία και ούτε γνωρίζει πού πέφτουν οι Παρθένες Νήσοι, να βάλουν στοπ σε μια αγορά που ίσως “χαλάσει την πιάτσα” -και εννοείτε τι εννούμε. Η υπόθεση θα έχει ενδιαφέρον…

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για NFL

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ