“Σκλάβοι” και οι παίκτες για τα πετροδολάρια του Κατάρ! Η επιλογή της αραβικής χώρας ως έδρας του Μουντιάλ συμπιέζει απάνθρωπα το καλεντάρι και αυτής και της ερχόμενης σεζόν. Οι ομάδες προβληματίζονται έντονα, οι ομοσπονδίες έχουν να λύσουν μια περίπλοκη εξίσωση. Και στη… μυλόπετρα, πλέον, οι ποδοσφαιριστές βλέπουν μπροστά τους μια ατέλειωτη σειρά αγώνων -και ταξιδιών- […]

“Σκλάβοι” και οι παίκτες για τα πετροδολάρια του Κατάρ! Η επιλογή της αραβικής χώρας ως έδρας του Μουντιάλ συμπιέζει απάνθρωπα το καλεντάρι και αυτής και της ερχόμενης σεζόν. Οι ομάδες προβληματίζονται έντονα, οι ομοσπονδίες έχουν να λύσουν μια περίπλοκη εξίσωση. Και στη… μυλόπετρα, πλέον, οι ποδοσφαιριστές βλέπουν μπροστά τους μια ατέλειωτη σειρά αγώνων -και ταξιδιών- με μηδενικό χρόνο για ξεκούραση.

Φυσικά, αυτό δεν απασχολεί ιδιαίτερα τη FIFA. Μαγεμένοι από το χρώμα του χρήματος, το 2010 οι άνθρωποί της αποφάσισαν αυτό που όλος ο κόσμος θεώρησε εξ αρχής την πιο αμφιλεγόμενη κίνηση της Ομοσπονδίας όλων των εποχών. Την ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπελλου στο Κατάρ. Aυτό σήμαινε τρία πράγματα. 1. Τα ματς να γίνουν σε… κλειστά γήπεδα, πράγμα αδύνατον. 2. Να γίνουν Απρίλιο. Αδύνατον, λόγω Ραμαζανιού.  Ή 3. Για πρώτη φορά στα 92 χρόνια ιστορίας του θεσμού, να μη γίνουν αρχές καλοκαιριού, αλλά χειμώνα, ώστε οι θερμοκρασίες να είναι ανεκτές.

QATAR ΚΑΤΑΡ ΣΤΑΔΙΟ

Αναγκαστικά, επιλέχθηκε η τρίτη λύση. Μια “λύση” όμως, που προκαλεί αφάνταστα προβλήματα. Διότι το διάστημα 21 Νοεμβρίου με 18 Δεκεμβρίου που γίνεται το Μουντιάλ στο Κατάρ, είναι, κανονικά, από τα πιο κρίσιμα, αλλά και πιο “φορτωμένα” με αγώνες και για τα εθνικά πρωταθλήματα και για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ο “πολύς” Τζιάνι Ινφαντίνο, πρόεδρος της FIFA είχε, όμως, ξεκόψει κάθε συζήτηση για αλλαγές, από το 2018 ήδη. “Έχετε 4 χρόνια μπροστά σας για να ρυθμίσετε το πρόγραμμά σας”, ήταν το μήνυμά του στις εθνικές ομοσπονδίες και την UEFA.

Λογάριασε (και) χωρίς τον κορωνοϊό…

Την απάντηση του την έδωσε, όμως, ο… κορωνοϊός. Εξαιτίας της πανδημίας το καλεντάρι αναστατώθηκε πολύ την περίοδο 2019-20. Και το διάστημα 2020-21 ήταν επίσης περίοδος και τελικών EURO και προκριματικών -για το Μουντιάλ και για το Κόπα Άφρικα. Κανονικά έτρεξαν και τρέχουν και οι τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Τσάμπιονς Λιγκ, Γιουρόπα Λιγκ, Κόνφερενς Λιγκ. Για το τελευταίο, οι υποχρεώσεις των ομάδων ξεκίνησαν πέρυσι μέσα στις προετοιμασίες τους, αρχές Αυγούστου.

Αλλά εφέτος… δε θα υπάρχει καν χρόνος για προετοιμασίες! Τα προκριματικά για τις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις, με βάση το “συμπιεσμένο” πρόγραμμα, θα ξεκινήσουν Ιούνιο. Στις 21 συγκεκριμένα (προ-προκριματικά Τσάμπιονς Λιγκ). Eνώ τα πρωταθλήματα θα έχουν λήξει τέλη Μαίου, αρχές Ιουνίου! Αρχές Ιουλίου θα ξεκινήσουν οι πρώτοι προκριματικοί γύροι και του Τσάμπιονς Λιγκ και των άλλων διοργανώσεων. Πριν από το Μουντιάλ θα έχουν ολοκληρωθεί οι Όμιλοι του Τσάμπιονς Λιγκ.

Οι Αφρικανοί παίκτες των ομάδων, λόγω Κόπα Άφρικα (ξεκινά στις 9 του μηνός και λήγει 6 Φεβρουαρίου!) θα κλείσουν το ημερολογιακό 2022 και με αυτά τα ματς στα πόδια τους! Και μιλάμε για ποδοσφαιριστές από 24 χώρες, τώρα! Αίγυπτος (διοργανώτρια), Αλγερία, Ανγκόλα, Μπουρουντί, Καμερούν, Ακτή Ελεφαντοστού, Γκάνα, Γουινέα, Γουινέα Μπισό, Κένυα, Μαδαγασκάρη, Μάλι, Μαρόκο, Μαυριτανία, Ναμίμπια, Νιγηρία, Σενεγάλη, Ουγκάντα, Τυνησία, Ζιμπάπμουε, Λ. Δ. Κονγκό, Τανζανία, Μπενίν, Νότια Αφρική!

Οι Εθνικές ομάδες που ταξιδεύουν στο Κατάρ θα μαζευτούν στις 13 Νοεμβρίου. (Δηλαδή, οι ευρωπαϊκές βασικά θα μπουν στη διοργάνωση με… τρεις, τέσσερις προπονήσεις, αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα). Εν τω μεταξύ τα περισσότερα πρωταθλήματα θα έχουν ξεκινήσει Αύγουστο. Π.χ. η Μπουντσελίγκα στις 5 Αυγούστου, η Πρέμιερ στις 6-7, η Λα Λίγκα 12 και η Serie A μάλλον 20. Και βέβαια, οι υποχρεώσεις θα ξεκινήσουν ξανά, σχεδόν άμεσα μετά το Μουντιάλ.

Παίκτες…Τ-1000 από το Terminator και ο Judge Dredd!

Αρχίζετε να αντιλαμβάνεστε πώς διαμορφώνεται η εικόνα. Ποδοσφαιριστές που έχουν ξεκινήσει να αγωνίζονται -και να ταξιδεύουν- ασταμάτητα από πέρυσι τον Ιούνιο, βλέπουν μπροστά τους ότι το… ανελέητο κουπί στη γαλέρα θα συνεχιστεί χωρίς διακοπή ως το καλοκαίρι του 2023! Φτου, φτου κιόλας, η χαρά του ορθοπεδικού, δηλαδή! Διότι,  πρακτικά χωρίς καμία σοβαρή περίοδο ξεκούρασης, αλλά και με δύο “λειψές” προετοιμασίες σερί (και πέρυσι και εφέτος), κανείς οργανισμός δεν μπορεί να ανταπεξέλθει χωρίς σοβαρή και επικίνδυνη επιβάρυνση.

Βεβαίως, αυτό δε νοιάζει τους καρεκλοκένταυρους της FIFA. Το μόνο που τους απασχολεί είναι να εισρέει χρήμα. Γι’ αυτό και ο Ινφαντίνο τόλμησε τις προάλλες και πρότεινε να γίνεται και… ανά διετία το Μουντιάλ! Ναι, Τζιάνι αγόρι μου. Με παίκτες… T-1000 από το Terminator 2 και διαιτητές τους… δικαστές από το Judge Dredd. Δεν πας για ψάρεμα, καλύτερα, αγαπητέ;

Κατηγορίες Ειδήσεων

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για World Cup

GoogleNews Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ