Βαλεντίνο Ρόσι: Το αντίο ενός γίγαντα των Grand Prix, δυστυχώς, ήλθε. Σημαίνει, απλά, το τέλος μιας ολόκληρης εποχής. Κι εσείς, στο δρόμο πια, προσέχετε. Όχι, δηλαδή ότι θα τον… βλέπατε ποτέ να σας προσπερνάει. Σχήμα λόγου είναι. Στα 42 του χρόνια πια, ο Ρόσι δεν είναι παράτολμος. Ποτέ, άλλωστε, δεν ήταν. Στο δρόμο. Στα Grand Prix, είναι άλλο θέμα, τι έκανε, πώς και γιατί…

Ο ίσως σπουδαιότερος οδηγός μοτοσυκλέτας όλων των εποχών, άλλωστε, δε χρειάζεται συστάσεις. Είναι μια κατηγορία μόνος του. Τα στατιστικά του, εκθαμβωτικά! Ο “Γιατρός”, που πάντοτε έτρεξε με το Νο 46, προς τιμήν του πατέρα του, επίσης επαγγελματία αναβάτη, κατέκτησε επτά πρωταθλήματα (2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2008, 2009) στη «μεγάλη» κατηγορία. Και πιο πριν ένα στα 125 κ.ε. (1997) κι ένα στα 250 κ.ε. (1999)

Στο “αντίο” του, στη Βαλένθια, γνώρισε την αποθέωση από κοινό, συναθλητές αλλά… και τον Ρονάλντο, το “φαινόμενο” που υπήρξε ίνδαλμά του.


Στα 21 χρόνια της καριέρας του, ο Ρόσι υπήρξε ίνδαλμα και αντικείμενο θαυμασμού για τις εξωπραγματικές του δεξιότητες. Η μοτοσυκλέτα του ήταν κάτι σαν προέκταση του εαυτού του. Οδηγούσε με εκπληκτική αυτοπεποίθηση και εξαιρετική τεχνική παίρνοντας το 100% από τις μηχανές του. Γι’ αυτό και, στο χώρο αποκαλείται συχνά και GOAT: Greatest of All Time, ο κορυφαίος όλων των εποχών.


Παρότι στη δεκαετία 2010-20 πέντε αναβάτες έχουν περισσότερες νίκες από εκείνον (Μαρκέζ, Λορένθο, Πεντρόσα, Στόνερ και Ντοβιτσιόζο), ο Ρόσι παρέμεινε θρύλος για όσα πέτυχε και πρόσφερε στο σπορ τη δεκαετία 2000-2010.

Διαμάχες, το… WLF και η Φραντέσκα…

Χαρακτήρας δύσκολος και… σκανταλιάρης, ο Ρόσι ήλθε σε διαμάχες πολλές φορές στην καριέρα του με μηχανικούς και άλλους αναβάτες. Γενικά, υπήρξε larger than life. Υπήρξε όχι μόνο εξαιρετικός αναβάτης, αλλά και μια χαρακτηριστική περσόνα στις πίστες.

Το διάσημο WLF που είναι σήμα-κατατεθέν του σημαίνει Viva La Figa. Στα ιταλικά η φράση σημαίνει… “Ζήτω το Αιδοίο” (με το W να είναι συντομογραφία του ViVa, για να γλιτώνει την τιμωρία).

Παρότι από το 2017 έχει σταθερή σχέση με τη Φραντσέσκα Σοφία Νοβέλο, η λίστα των κατακτήσεών του είναι μεγάλη. Έχει… δικαιώσει το WLF με Μαρτίνα Στέλλα, τη Μανταλένα Κορβάλια, την Αριάνα Ματεούτσι, την Μάνταλα Τέιντ, την Άουρα Ρολεντσέτι… (Είναι όσες γνωρίζουμε επισήμως. Ανεπισήμως… τρέχα γύρευε!)

Στα 21 χρόνια της καριέρας του έχει βγάλει απίθανα ποσά από αμοιβές και χορηγίες. Η περιουσία του υπολογίζεται στα περίπου 200.000.000 ευρώ.

Ο μοναδικός αναβάτης με περισσότερες από 400 συμμετοχές σε Γκραν Πρι έμεινε γνωστός και για το τελετουργικό του πριν ανέβει στη μηχανή του. Είναι το γούρι του -έχει ομολογήσει ότι είναι προληπτικός…

Αγωνίστηκε με την Aprilia, τη Honda, τη Yamaha και τη Ducati. Τώρα, είναι εξαιρετικά πιθανό ότι θα συνεχίσει στο μηχανοκίνητο αθλητισμό, πιθανότατα στα ράλι. (Αν και… μην εκπλαγείτε αν δοκιμάσει και τίποτε πιο γρήγορο. Να πεις ότι δεν το ‘χει, άλλωστε, δε μπορείς…)