Μ’ ένα δεκάλογο που θυμίζει τις ισάριθμες… εντολές, αλλά στο ποδοσφαιρικό, ξεκινά την προπονητική του θητεία στη Μπάρτσα ο Τσάβι Ερνάντεζ. Είναι ένας δεκάλογος βγαλμένος, είναι η αλήθεια, από τα χρόνια των… “γενικών αρχηγών” των ελληνικών ΠΑΕ. Και τα σχόλια που έχει σγκεντρώσει, δεν είναι όλα θετικά. Από τη στιγμή που η ισπανική εφημερίδα As […]

Μ’ ένα δεκάλογο που θυμίζει τις ισάριθμες… εντολές, αλλά στο ποδοσφαιρικό, ξεκινά την προπονητική του θητεία στη Μπάρτσα ο Τσάβι Ερνάντεζ. Είναι ένας δεκάλογος βγαλμένος, είναι η αλήθεια, από τα χρόνια των… “γενικών αρχηγών” των ελληνικών ΠΑΕ. Και τα σχόλια που έχει σγκεντρώσει, δεν είναι όλα θετικά.

Από τη στιγμή που η ισπανική εφημερίδα As αποκάλυψε τις “Δέκα Εντολές” του Τσάβι, αρκετοί μιλούν για “αναχρονιστικές πρακτικές”, για “υπερβολική έμφαση στην πειθαρχία”, για “σχολικούς κανόνες λίγο προσβλητικούς για επαγγελματίες τέτοιου επιπέδου”.

Είναι όμως έτσι; Κατ’ αρχάς, ο ίδιος ο Τσάβι ήταν ειλικρινής ως προς το ότι κάνει μια βουτιά στο παρελθόν. Ξεκαθάρισε ότι ο Δεκάλογος αυτός συνιστά το απόσταγμα της δικής του εμπειρίας από την καριέρα του. Και ότι γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο θεωρεί απαραίτητη την εφαρμογή του. Στη λογική ότι εφόσον αυτά έκαναν τον ίδιο και την ομάδα σπουδαία, πρέπει να ισχύσουν και τώρα, με τον ίδιο στόχο.

Κι έπειτα, για να τους δούμε λίγο. Είναι όντως τόσο “αναχρονιστικοί” και “προσβλητικοί”; Είναι οι εξής:

Οι “Δέκα Εντολές” του Τσάβι

1. Οι παίκτες πρέπει να είναι στο γήπεδο 90 λεπτά πριν από την προπόνηση.

2. Το βοηθητικό προσωπικό πρέπει να βρίσκεται στο γήπεδο δύο ώρες πριν από την προπόνηση.

3. Οι παίκτες θα τρώνε στην τραπεζαρία των εγκαταστάσεων της ομάδας, βάσει των οδηγιών των διατροφολόγων του συλλόγου.

4. Θα επιβάλλονται πρόστιμα για διάφορες παραβάσεις του εσωτερικού κανονισμού. (Δεν ίσχυε εδώ και αρκετά χρόνια).

5. Τα πρόστιμα θα διπλασιάζονται σε περίπτωση υποστροπής.

6. Για δύο μέρες πριν από ένα αγώνα, απαγορεύεται η επιστροφή στο σπίτι μετά τα μεσάνυχτα.

7. Η προπόνηση θα είναι σαν αγώνας και με απόλυτη αξιοκρατία οι παίκτες θα κρίνονται με βάση την απόδοσή τους σ’ αυτήν.

8. Θα υπάρχει έλεγχος από άνθρωπο της ομάδας στις εξω-αθλητικές δραστηριοτήτες των παικτών, εφόσον αυτές δείχνουν να επηρεάζουν τη φυσική τους κατάσταση και την απόδοσή τους.

9. Απαγορεύονται οι δραστηριότητες που μπορούν να οδηγήσουν σε τραυματισμό -π.χ. το σερφ ή η οδήγηση ηλεκτρικού ποδηλάτου. Τέτοιες δραστηριότητες θα τιμωρούνται ως πολύ σοβαρές παραβάσεις.

10. Η καλή προς τα έξω εικόνα, είναι θεμελιώδης. Όλοι όσοι ανήκουν στο σύλλογο, από τους παίκτες, ως τους φροντιστές και τους υπαλλήλους οφείλουν να συμπεριφέρονται με τρόπο που αρμόζει στην ιστορία και τις παραδόσεις του συλλόγου.

Είναι, εν τέλει τόσο παράλογες; Ή μήπως απαραίτητες;

Λοιπόν; Τι λέτε; Είναι όντως τόσο παρανοϊκά αυτά; Είναι τόσο εκτός τόπου και χρόνου αυτός ο Δεκάλογος; Κάποιοι ίσως επιμείνουν, αλλά δείτε το κι από τη σκοπιά του Τσάβι. Παραλαμβάνει μια ομάδα που όχι απλώς κάνει κακή πορεία, αλλά, το κυριότερο δείχνει κι ένα αγωνιστικό πρόσωπο τελείως ξένο προς το όνομά της. 

Η σημερινή Μπάρτσα έχει μονάδες που είναι από καλές έως εξαιρετικές. Ως σύνολο όμως παρουσιάζεται στο γήπεδο ασύνδετη, άτολμη -συχνά έως και φοβική- με πολύ χαμηλή αυτοπεποίθηση και με έλλειψη σχεδίου. Μοιάζει να μη μπορεί να πάρει ούτε το 60% των ικανοτήτων κάποιων παικτών της. Και, συνολικά, δείχνει στο χορτάρι νοοτροπία μικρομεσαίας ομάδας, χωρίς στόχους.

Όλα αυτά, στα μάτια ενός προπονητή με τις παραστάσεις του Τσάβι, μυρίζουν από μακριά ένα πράγμα: αποδυτήρια από “χαλαρά” έως “ρεμπέτ-ασκέρι”. Παίκτες από απογοητευμένους έως και αδιάφορους. Και κλίμα από βαρύ έως ασήκωτο.

Είναι απολύτως λογικό ότι για να διορθωθεί αυτό απαιτείται και καρότο και μαστίγιο. Το μαστίγιο, στις πιο πάνω εντολές είναι φανερό και σαφές. Και θεμιτό επίσης. Κι όσο για το καρότο, μπορεί να μην είναι τόσο φανερό, βρίσκεται όμως κι αυτό κρυμμένο πίσω από το νέο status quo όπως το ορίζει ο Δεκάλογος.

Παίκτες σε “κάτι παραπάνω από ένα σύλλογο”

Δεν είναι άλλο από την εμπέδωση στο μυαλό των ποδοσφαιριστών ότι αγωνίζονται όχι απλώς σε μια μεγάλη ομάδα, αλλά στη Μπαρτσελόνα! Την ομάδα που διεκδίκησε και πέτυχε επί πολλά χρόνια να είναι “κάτι παραπάνω από ένας σύλλογος”

Θα τρώτε μαζί και θα βρίσκεστε πολύ πριν από την προπόνηση για να μιλάτε μεταξύ σας και για να συσφίξετε σχέσεις. Να γίνετε, κατά το δυνατόν οικογένεια και, πάντως, σίγουρα σύνολο και όχι άθροισμα ατόμων. Θα είστε συνεπείς επαγγελματίες σε όλα: από τον ύπνο και το φαγητό έως τις εξόδους και τα χόμπι σας. Θα έχετε εμπιστοσύνη στο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό της ομάδας.  Και, πάνω απ’ όλα, θα φέρεστε ως παίκτες της Μπαρτσελόνα, με σεβασμό στο όνομα και την ιστορία της. Θα αντλείτε απ’ αυτό το γεγονός τιμή και υπερηφάνεια.

Ακούγεται, όντως, λίγο “παλαιϊκό”. Μπορεί και να ‘ναι. Η μαύρη αλήθεια είναι, ωστόσο, ότι λίγη παραπάνω πειθαρχία και λίγο μεγαλύτερη πίστη στη φανέλα, ουδέποτε έβλαψε καμία ομάδα. Είτε ήλθε με “γλυκό” τρόπο είτε με κάνα προστιματάκι, πολλές φορές στο παρελθόν λειτούργησε μια χαρά. Αν θα συμβεί και τώρα, θα το δούμε. Εν τω μεταξύ… μην πυροβολείτε τον πιανίστα. Θα κριθεί κι αυτός, αλλά στην ώρα του, όχι εκ των προτέρων…

Ομάδες

Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις για Μπαρτσελόνα

Ακολουθήστε στο Google News - Sports365.gr για να μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις.

Ακουλουθήστε μας σε Facebook, Τwitter, Instagram και Youtube

Share   Tweet  

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ